• PREVENTÍVNY PROGRAM – ZDRAVÉ ZUBY (MŠ AGÁTIK – PODBREZINY)

          • Dňa 12.4.2022 naši tretiaci v študijnom odbore zubný asistent ukončili preventívny program zameraný na orálne zdravie detí v materskej škole.  Úlohy  edukátorov malých predškolákov sa zhostili s veľkým nasadením a chuťou. V štyroch triedach naučili deti všetko o zdravých zuboch. Samozrejme začali najprv vysvetľovaním ako vyzerá správna zubná kefka, načo sa nám podobá zub, ako vzniká kaz.  Dôležitú rolu zohrávajú aj zdravé potraviny, aby sa nám zuby ,,nepokazili“. Deti sa zoznámili aj s fluoridmi v zubnej paste. Žiaci mali pripravené vlastnoručne vyrobené kefky, obrázky, hry, pexesá, omaľovánky.

             

            Realizácia projektu: Bc. Mgr. R. Bačkorová; Bc. Mgr. I. Bestvinová

            Príprava projektu: Mgr. M. Adamčíková

          • Masáž lávovými kameňmi - kurz

          • Kurzu sa zúčastnilo deväť žiakov denného štúdia a jedna žiačka pomaturitného štúdia odboru masér (7 žiačok, 3 žiaci). Kurz prebiehal v poobedných hodinách od 12.30hod do 17.00hod.

            Prvý deň sme v prvej hodine prebrali teoretickú časť, ktorá pozostávala z historického vývoja, aplikačných techník, dodržiavania hygienických zásad a postupov pri aplikácii masáže. Z praktickej časti sme začali prípravou pomôcok, prešli nácvikom základných hmatov a zostáv pre dolnú končatinu a chrbát. V závere si žiaci osvojili techniku starostlivosti o lávové kamene a nádoby na ohrev po ukončení masáže.

            Druhý deň sme zdokonaľovali techniku jednotlivých hmatov. Zopakovali sme zostavy pre dolné končatiny a chrbát, pridali zostavu pre brucho, dekolt, tvár a horné končatiny. Na záver si žiaci zopakovali proces čistenia, dezinfekcie a uskladnenia použitého náčinia, napísali si výstupný test pozostávajúci z trinástich otázok.

             

            Kurz bol ukončený odovzdaním osvedčení o absolvovaní kurzu.

             

                                                                                                                                             Žakarovský

          • Školská Liga v Snowboardingu - 2. miesto Dávid Krajči

          • V pondelok 4.4.2022 sa podarilo nášmu žiakovi Dávidovi Krajčimu z II.M triedy s ortézou na hornej končatine po nedávnom zranení získať druhé miesto v súťaži Školská snowboardová liga. Dávid súťažil v kategórii freestyle jump a svojim skokom s názvom Backside Rodeo 540 sa dostal na druhú priečku. Komisia v tejto súťaži hodnotila výšku v akej sa trik vykonal, jeho samotné prevedenie a doskok. Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov nie len v športe.

            Žakarovský

          • Stretnutie s pani riaditeľkou

          • Pondelok 4. 4. 2022 bol pre nás veľmi zaujímavý deň. Mali sme stretnutie s našou milou pani riaditeľkou. Toto príjemné stretnutie iniciovala naša žiacka školská rada (ŽŠR), aby prebrala s pani riaditeľkou budúce kroky, plány a ciele. Všetci členovia ŽŠR dúfame, že do budúcna sa nám ich všetky podarí zrealizovať. Ešte raz ďakujeme pani riaditeľke, že si na nás našla čas.

            Vaša žiacka školská rada

          • Návšteva a exkurzia SMOPaJ

          • Žiaci 1.PSB sa dňa 6.4.2022 zúčastnili prednášky a exkurzie v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Pani lektorka ich oboznámila s najzvláštnejšími spôsobmi výživy u rastlín. Pozreli si  videá a nasledovala veľmi zaujímavá prehliadka múzea. Žiaci boli spokojní, veľa nových poznatkov sa dozvedeli a tešia sa na ďalšiu návštevu v SMOPaJ.

          • Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti 2022

          • Dňa 4. 4. 2022 sa formou videokonferencie uskutočnilo krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) Žilinského kraja. Organizátorom bola Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckom Novom Meste.

            V krajskom kole našu školu reprezentovali žiačky: Lenka Klobušiaková a Natália Náhlovská z III.M triedy s témou „Liečba postcovidového syndrómu z pohľadu maséra.“ Umiestnili sa na krásnom 2. mieste a pokračujú s prácou na celoslovenské kolo. Z postupu sa veľmi tešíme a veríme že aj v ďalšom kole budú úspešné.

            Druhá práca, ktorá reprezentovala našu školu, bola žiačok Kataríny Fiačanovej a Moniky Sýkorovej z III.PS s témou „Odsúdení na spolunažívanie v dobrom.“ So svojou prácou sa umiestnili na 4. mieste (celkový počet prác 9 – prvé 4. miesto s najvyšším počtom bodov).

            Našim súťažiacim žiačkám veľmi pekne ďakujeme za úspešné reprezentovanie školy.

             

            Metodik SOČ: Mgr. Radka Jirásková

          • Deň pre našich milých učiteľov

          • Dňa 29. 3. 2022 sa na našej škole uskutočnil program ku Dňu učiteľov - učiteľský kvíz. Učiteľského kvízu sa zúčastnili celkovo tri tímy. Názvy si vymysleli samotní učitelia. Boli veľmi zaujímavé: tím Rýchla smršť, tím Sovičky a tím Vševedko. Veľmi nás potešila bohatá účasť učiteľov. Kvíz vyhral tím Vševedko. Ešte raz mu srdečne gratulujeme k víťazstvu. Členovia súťažných družstiev dostali sladké odmeny aj diplomy. Program sa niesol v priateľskom a zábavnom duchu. Naši pedagógovia preukázali súťaživého ducha, usilovne premýšľali nad odpoveďami, aby priniesli svojmu tímu tie najlepšie výsledky. Všetci učitelia dostali ďakovný pozdrav.                                                                                   

            Milí naši učitelia, ďakujeme za všetko, čo pre nás žiakov robíte.

            Tešíme sa na ďalšie podujatia s Vami.

            Za ŽŠR Martina Michálková, II.PSB

          • Preventívny program ZuA – ZDRAVÉ ZUBY (Evanjelická ZŠ J. Janošku)

          • Naši štvrtáci v študijnom odbore zubný asistent začali opäť v tomto školskom roku realizovať preventívny program Zdravé zuby v materských a základných školách v meste Liptovský Mikuláš. Ako prvú  sme prostredníctvom nášho preventívneho programu navštívili  Evanjelickú ZŠ biskupa Jura Janošku. V priebehu prvých dvoch stretnutí naši zubní asistenti naučili žiakov ako vyzerá správna a nesprávna zubná kefka, anatómiu zuba hravou formou. Vysvetlili žiakom ako vzniká zubný kaz a prevenciu jeho vzniku. Tretie stretnutie je zamerané na fluoridáciu.  Na každé stretnutie mali naši štvrtáci pripravené kreatívne pomôcky, obrázky, prezentácie a samozrejme naučili deti správnu techniku čistenia zubov.

            Realizácia programu: Bc. Mgr. Renáta Bačkorová,  Bc. Mgr. Ivana Bestvinová

            Príprava programu: Mgr. Monika Adamčíková

          • Multikultúra v ošetrovateľskej starostlivosti

          • Dňa 22. 3. 2022 sa na našej škole uskutočnila prednáška pre žiakov druhého ročníka študijného odboru masér, praktická sestra, zubný asistent, pod názvom Odsúdení na spolunažívanie v dobrom, ktorú odborne viedla PhDr. Jana Debnárová v spolupráci s riešiteľkami SOČ na danú tému, žiačkami III.PS Katarínou Fiačanovou a Monikou Sýkorovou.                                                                                                                     

            Prednáška bola zameraná na multikultúrne ošetrovateľstvo a na menšiny žijúce na Slovensku. Medzi tieto menšiny patria napríklad Arabi, Mongoli, Rómovia, Ukrajinci, Vietnamci či Židia. Rozoberali sme jednotlivé špecifiká pri ošetrovaní pacientov takýchto kultúr. Pre Rómov je typický život v širších viacgeneračných rodinách, čím sa teda vysvetľuje situácia, že ak ochorie jeden člen rodiny k lekárovi ho sprevádza celá rodina. Špecifiká v prípade Ukrajincov - ak je to možné pri úmrtí by si rodina rada zobrala zosnulého na 3 dni domov, až potom ho pochovala. Vietnamci uprednostňujú liečiteľov pred zdravotníckymi zariadeniami, a teda, v prípade hospitalizácie je nutné im procedúry a výkony, čo najpresnejšie vysvetliť. Židia majú najsvätejší deň, ktorý sa nazýva Sabat, počas ktorého môžu odmietnuť lekársku starostlivosť.

            Myslíme si, že táto prednáška bola pre žiakov našej školy veľkým prínosom aj vzhľadom na aktuálnu situáciu. Zároveň sme si pozreli film o spolužití a rešpektovaní multikultúrnych hodnôt. Prednáška nám bola veľkým prínosom, nakoľko v našom povolaní a v súčasnej dobe je dôležité poznať a rešpektovať hodnoty danej kultúry.

             

                                                                                       Katarína Fiačanová, III.PS

          • Exkurzia v sádrovni

          • Dňa 1. 4. 2022, sa nám v rámci predmetu Ošetrovateľské techniky naskytla príležitosť navštíviť pracovisko sádrovne v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. V tejto nemocnici budeme od tretieho ročníka vykonávať prax, preto sme vďačné, že sme mohli vidieť naživo už niektoré nemocničné priestory. Dvaja  pracovníci (sestra a sanitár) nám ukázali vybavenie sádrovne, rôzne techniky sádrovania končatín, potrebné pomôcky a porozprávali, kto tam môže pracovať. Je super, že si na nás našli čas, hoci sú teraz dosť vyťažení. Vďaka nim sme mohli vidieť, ako to tam chodí. Okrem sádrovne sme sa oboznámili aj s inými ošetrovacími jednotkami celej nemocnice. Previedli nás aj priestorom novovybudovaného urgentného príjmu, kde privážajú pacientov s polytraumou a inými ochoreniami.

            Exkurzia bola pre nás prínosom a motivovala nás k ďalšiemu štúdiu.

             

            Linda Nagyová, žiačka I.PSB triedy

          • Ocenenie ku Dňu učiteľov

          • Srdečne blahoželáme zástupkyni pre odborné vzdelávanie Mgr. STELLE JANČIOVEJ za ocenenie ku Dňu učiteľov primátorom mesta Ing. Jánom Blcháčom, PhD.

          • HODINA ZEME

          • Aktivity SZŠ v L.Mikuláši ku Dňu Zeme:

            • Dňa 26.3.2022 od 20.30 21.30 hod.  je vyhlásená výzva na maximálne šetrenie elektrickou energiou. V mestách a obciach bude v tomto čase vypnuté verejné osvetlenie a k našim žiakom pôjde výzva, aby v rámci možností v týchto hodinách ich rodiny šetrili elektrickú energiu/napr. nepoužívaním práčiek, umývačiek riadu a podobne/
            • V mesiaci apríl  sa naši žiaci zúčastnia výsadby stromkov v lokalite Čierny Váh
            • V mesiaci máj, absolvujeme brigádu v areály Liptovskej nemocnice a budeme skrášľovať okolie školy výsadbou a úpravou terénu
          • Medová masáž, voskové pláty a ušné sviečky - kurz

          • V dňoch 17. - 18. 3. 2022 sme na našej škole uskutočnil kurz „Medová masáž, voskové pláty, ušné sviečky“. Kurz bol určený pre žiakov druhého ročníka denného štúdia odboru masér. Absolvovalo ho 10 žiakov. Na kurze sa naučili vykonávať medovú masáž, poznajú jej účinky, zásady, ale aj indikácie a kontraindikácie tejto masáže. Osvojili si poznatky o voskových plátoch a ich následnej aplikácii. V rámci druhého dňa si vyskúšali a naučili sa používať a aplikovať ušné sviečky. Poznajú ich účinky, indikácie a kontraindikácie. 

            Na záver kurzu absolvovali test a praktické preskúšanie aplikácie jednotlivých procedúr, ktoré sa za uplynulé dva dni naučili. Po úspešnom zvládnutí teoretickej a praktickej časti získali žiaci osvedčenie o absolvovaní kurzu. Žiaci si tak rozšírili obzor svojich teoretických ale aj praktických vedomostí.

            Veríme, že masáž si obľúbili a budú ju s radosťou vykonávať.

             

            Lektor kurzu: Mgr. Radka Jirásková

          • Environmentálny workshop

          • Zapojili sme sa do projektu Zlepšenie informovanosti verejnosti na úseku ochrany prírody.

            Dňa 17. 3. 2022 prebehol na našej škole workshop, kde sme preberali témy ako: Územná ochrana, Druhová ochrana, Stráž prírody. Workshop viedla Mgr. Poganyová PhD.

            Všetci z nás denne zachytia mnoho informácií o ekologickom prostredí a o všetkých ,,eko'' veciach, ktoré sa týkajú našej planéty. Je však na zamyslenie, či tieto informácie berieme dostatočne vážne.

            Preto k nám zavítala pani doktorka Andrea Poganyová, ktorá nám objasnila mnoho otázok o prírode a živočíchoch na Slovensku. Workshop trval štyri vyučovacie hodiny. Striedali sa power point prezentácie a praktické aktivity. Celý workshop sa niesol v duchu rôznych zábavných aktivít. Dostali sme pracovné zošity, ktoré boli plné kreatívnych úloh na zamyslenie. Pani doktorka ich dopĺňala svojím výkladom, prezentáciami alebo zaujímavými krátkymi filmami. Nepracovali sme iba samostatne, ale aj v tímoch. Zahrali sme si známy televízny kvíz Milujem Slovensko, kde sme hádali rôzne slovenské piesne, snažili sa umiestniť puk na slepej mape či uhádnuť názov miesta podľa obrázka.

            Celý environmentálny workshop hodnotíme veľmi pozitívne. Odišli sme obohatení o nové vedomosti a dúfame, že pani doktorka nás ešte niekedy opäť navštívi.

                                                                                                                                                               S. Riegelová, II.ZuA

          • Kurz tejpovania

          • Počas jarných prázdnin, v dňoch 7. 3 a 8. 3. 2022, prebehol na našej škole kurz tejpovania. Tento kurz viedol Martin Pavlovský zo Školy tejpovania. Kurzu sa zúčastnilo 17 žiakov našej školy. Boli to žiaci zo IV. M a III. M, a tiež triedy z externého pomaturitného štúdia v odbore masér. Žiaci sa počas dvoch dní naučili nielen prácu s tejpom, ale hlavne, ako ho aplikovať pri rôznych ochoreniach a diagnózach. Som presvedčená, že nadobudnuté vedomosti žiaci využijú  v súkromnom živote, aj v pracovnej sfére.

                           Mgr. Mária Hrbatá

          • Konečne nejaká exkurzia - Archív v Liptovskej nemocnici

          • Dňa 14. 3. 2022 sa trieda II.PSA Strednej zdravotníckej školy vydala na exkurziu do Liptovskej nemocnice s poliklinikou Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Cieľom exkurzie bolo zážitkovou formou sprístupniť učivo predmetu Administratíva a zdravotnícka dokumentácie - Registratúra, archív. V miestnosti, v ktorej sme sa nachádzali, sme museli dodržiavať medzi sebou istý odstup. Priestory archívov boli malé, ale zato poriadne naplnené množstvom dokumentov.

             V priebehu hodiny sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií. Prekvapilo nás, že niektoré spisy sa tam držali od roku 1945. Pani archivárka ukázala obdivuhodnú zručnosť v tejto práci, dobre sa tam vyznala, vedela sa výborne orientovať. Obdivovali sme to! Ktovie, či by sme aj my boli dobrí dokumentační pracovníci? Urobili sme i pár fotiek pred našou nemocnicou a v archíve a plní dojmov sme opúšťali priestory nemocnice.

            Ďakujeme za možnosť byť „konečne“ na exkurzii.  Obohatila nás a rozšírila nám obzory. Tešíme sa na ďalšie zaujímavé exkurzie.

             

            Petra Hycláková, II.PSA

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje