• Návšteva ministra školstva SR Branislava Gröhlinga

          • Dňa 7. 6. 2021 navštívil Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši minister školstva SR Branislav Gröhling spolu so svojou delegáciou. Na pôde školy ho privítali: podpredseda ŽSK Peter Weber, riaditeľka odboru školstva, vedy, výskumu a športu Janka Školová a riaditeľka školy Silvia Blcháčová. V priestoroch átria školy sa za prítomnosti všetkých študentov prihovorila pánovi ministrovi žiačka Sára Riegelová z I. ZuA triedy. Následne pán minister vo svojom krátkom príhovore pozdravil študentov. Návšteva sa niesla aj v neformálnom duchu, keď žiak z II. ZuA triedy Tomáš Dlhopolček využil dron na vytvorenie panoramatických záberov z átria školy. Úlohy fotografa sa výborne zhostil Zdenko Bražina z II. ZuA triedy a nafotil množstvo fotiek s pánom ministrom, so žiakmi aj s učiteľmi. Po príhovoroch nasledovala prehliadka školy s ukážkami odborných učební jednotlivých študijných odborov: praktická sestra, zubný asistent a masér. Pán minister mal možnosť využiť šikovné ručičky našich masérov a absolvoval krátku masáž ruky. Súčasťou prehliadky bola aj návšteva auly a moderného wellness štúdia. Prehliadka školy sa ukončila v priestoroch spoločenskej miestnosti, kde prebehla krátka diskusia ministra školstva so zriaďovateľom, riaditeľkou školy a pedagógmi. Diskusia sa venovala aj téme prijímacích skúšok na SOŠ a gymnáziá, pozdvihnutie statusu učiteľa a tiež sa dotkla možnosti duálneho vzdelávania na SZŠ. Naši učitelia zdôvodňovali, prečo je duál pre naše odbory nevýhodný. Pán minister sa rozlúčil so slovami, že v novom školskom roku určite opäť veľmi rád navštívi zrekonštruovanú Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši. A už dnes všetci ďakujeme za dar v podobe finančného príspevku na zakúpenie dvoch veľkých stromov do átria.

            Mgr. Veronika Bobulová

          • Obchodovanie s ľuďmi - prednáška

          • Dňa 27. mája 2021, sme sa triedy tretích ročníkov Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši, zúčastnili prednášky o obchodovaní s ľuďmi, ktorú nám prednášala pani policajtka, JUDr. Anna Poljaková, z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši.

            Dozvedeli sme sa, že obchodovanie s ľuďmi je trestný čin, pri ktorom sa človek stáva obeťou dobrovoľného alebo nedobrovoľného presunu na iné miesto, kde je zneužívaný na rôzne druhy vykorisťovania s cieľom ekonomického zisku. Počet obetí trestného činu  obchodovania s ľuďmi sa nedá presne určiť, no v odhadoch ide o viac ako 10 000 ľudí ročne len v Európe. Obete obchodovania s ľuďmi sú najčastejšie zneužívané na sexuálne vykorisťovanie, nútenú prácu, odoberanie orgánov, žobranie a nelegálne sobáše. Takouto obeťou sa môže stať každý z nás, preto je potrebné, aby sme si pred odchodom do zahraničia alebo nástupom do zamestnania preverili agentúru/osobu, ktorá prácu ponúka, mali platný doklad (cestovný pas, občiansky preukaz, víza) a podpisovali len takú pracovnú zmluvu, ktorej rozumieme. O svojom odchode do zahraničia vždy informujeme svojich blízkych a necháme im presnú adresu a kontakt na zamestnávateľa/firmu, do ktorej odchádzame pracovať.

            Ak máte akékoľvek pochybnosti pred odchodom do zahraničia, alebo ste sa vrátili so zlou skúsenosťou neváhajte kontaktovať:

            NÁRODNÚ LINKU POMOCI OBETIAM OBCHODOVANIA S ĽUĎMI

            na tel. čísle:

            0800 800 818

            Klaudia Kytasová, III.ZuA

          • Odovzdávanie diplomov SOČ

          • V školskom roku 2020/2021 sa všetky kolá Stredoškolskej odbornej činnosti uskutočnili z dôvodov pandemickej situácie len online. Z tohto dôvodu nebolo možné vyhodnotiť a odovzdať diplomy našim úspešným riešiteľkám prezenčne, po ukončení každého súťažného kola. Nakoľko sa pandemická situácia mierne zlepšila, rozhodli sme sa odovzdať diplomy a ceny našim šikovným žiačkam osobne, i keď bez prítomnosti ostatných žiakov, aby boli dodržané všetky protipandemické nariadenia. Diplomy odovzdala pani riaditeľka týmto úspešným žiačkam:

            Martina Michálková, I.PS  3. miesto v školskom kole

            Viktória Cevárová a Veronika Mliečková, II.PS – 3. miesto v okresnom kole

            Lívia Velčovská a Terézia Buzáková, II.ZuA –  3. miesto v okresnom kole

            Natália Bartošová, Kristína Vrtěnová, Nina Skaličanová, III.Z 3. miesto v okresnom kole

            Katarína Fiačanová, Monika Sýkorová, II.PS – 3. miesto v krajskom kole

             

            Úspešným riešiteľkám ešte raz gratulujeme a prajeme veľa chuti do ďalšej práce.

            Metodik SOČ: PhDr. Silvia Fričová

          • Vyhodnotenie súťaže „Jarná výzdoba tried“

          • Žiacka školská rada pri SZŠ vyhlásila jarnú súťaž, ktorá trvala od 7. 4. 2021 do 28. 4. 2021. Bola určená pre žiakov prvých a druhých ročníkov. Niektoré triedy boli vyzdobené veľmi pekne, iné tomu nevenovali veľa času a pozornosti.

            Hodnotiaca komisia mala zástupcov z radov učiteľov i žiakov. Zodpovedne navštívila všetky prvácke i druhácke triedy a vybrala víťaznú triedu. Stala sa ňou trieda II. ZuA.

            Žiaci z II.ZuA získali za najkrajšiu jarnú výzdobu diplom a sladkú odmenu v podobe „fajnučkej“ torty.

            Víťaznej triede srdečne blahoželáme. Veríme, že si naše nové školské priestory budeme vážiť a skrášľovať i naďalej.

            Vaša ŽŠR

          • Hviezdoslavov Kubín 2021

          • Dňa 28. 4. 2021, aj v čase pandémie, sa v priestoroch zrekonštruovanej školy uskutočnil už 67. ročník celoslovenskej postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy.

            Súťaže sa zúčastnilo 11 recitátorov z prvého a druhého ročníka. Porota mala veľmi náročnú úlohu, pretože sa školského kola zúčastnili len tí najšikovnejší. Školské kolo súťaže moderovala žiačka II.PS triedy – Lucia Blažeková.

            Víťaz školského kola postúpil do okresného kola, ktoré sa uskutoční dištančnou formou. Úlohou víťaza je vytvoriť videozáznam svojho prednesu a poslať ho do 10. mája.

            Výsledky školského kola:

            1. miesto – Lenka Banášová

            2. miesto – Adrián Kolos I.PSA

            3. miesto – Ema Vollmannová

             

            Všetkým blahoželáme!

            Mgr. Miroslava Nováková

          • Ako rozpoznať dezinformácie a fake news?

          • Dňa 15. marca 2021 sme sa zúčastnili jednej online diskusie. Bola veľmi zaujímavá, tak sme sa rozhodli, že Vám o nej napíšeme.

            Nie vždy sú informácie, ktoré čítame na internete pravdivé. V dnešnej dobe je ich také množstvo, že je ťažké rozoznať pravdu od fake news. Ako príklad môžeme uviesť aj súčasný Covid-19. Po internete sa šíri mnoho dezinformácii a konšpiračných teórii, takže môžeme povedať, že pre človeka je v súčasnosti veľmi nebezpečné, ak verí dezinformáciám o koronavíruse. Ohrozuje tým nielen seba, ale aj svoje okolie. A to platí aj pre mnohé iné dezinformácie. Preto sa pozrime na pár dôležitých činností, ktoré treba vykonať, aby sme si overili pravdivosť príspevku. Najdôležitejšie je preverovanie autora príspevku, informácií alebo zdrojov, odkiaľ daný článok čerpal.

            V diskusii sme sa dozvedeli aj o mnohých dezinformáciách, ktoré sa šíria v politike. Konkrétne išlo o príbeh političky Nicholsonovej, ktorá rozprávala, ako sa o nej šíria fake news o tom, že bola prostitútka. Potvrdilo sa, že to nie je pravda, ale mnohí ľudia tomu aj tak stále veria, lebo si nepreverili informácie. A to je len jeden prípad z mnohých. Keď sa šíria takéto fake news v politike a ľudia im veria bez toho, aby si všetky informácie preverili, môže to zapríčiniť napríklad aj to, že svoj hlas dajú niekomu inému, ako by chceli.

            Na záver by sme chceli povedať, že preverovanie informácii je naozaj dôležité. Zaberie nám len pár minút, no ak si ich neoveríme, môže to mať pre nás veľké negatívne následky.

            Natália Harakaľová, Paulína Bellová, II.PS

          • Žiacke školské rady na online stretnutí s RMŽK

          • Dňa 12. februára 2021 sa o 19:00 hod. uskutočnilo prvé online stretnutie zástupcov žiackych školských rád stredných škôl zo Žilinského kraja. Stretnutie prebiehalo v kreatívnom duchu a ani jeden študent sa tam nenudil. Stretnutie pozostávalo z úvodu, kde sme sa všetci zoznámili, čo bolo veľmi príjemné. Neskôr sme absolvovali aj nejaké kvízy a zasúťažili sme si. Bola možnosť podeliť sa s aktivitami, ktoré žiacke školské rady realizujú počas online vzdelávania. Nápady boli veľmi zaujímavé a inšpiratívne.

            Ďalej RMŽK informovala, čo ponúka žiackym školským radám v rámci mentorského a vzdelávacieho sprevádzania. V rámci spolupráce s Odborom školstva športu ŽSK účastníkom bola predstavená nová webová stránka www.mojastredna.sk. Pozrite si ju i Vy!

            Stretnutie bolo plné skvelých nápadov a dobrej atmosféry. Určite je skvelé sa aktívne zapájať do takýchto činností, rozvíjame seba a ešte sa pri tom aj zabavíme.

            Martina Michálková, I.PSB

          • Preventívne poradenstvo – pre študentov IV. ročníkov

          • Dňa 22. 3. 2021 sa prostredníctvom platformy ZOOM uskutočnila v spolupráci s ÚPSVaR v Liptovskom Mikuláši prednáška – preventívne poradenstvo pre žiakov IV. ročníkov.

            V prvej časti mali žiaci možnosť dozvedieť sa od Ing. Zuzany Kubovičovej o programe EURES a možnostiach práce, stáží a brigád v rámci Európskej únie. Žiakom boli predstavené overené webové stránky, ktoré sprostredkovávajú prácu v zahraničí alebo poskytujú dôležité informácie, ktoré s tým súvisia. Získali aj poznatky o možnej finančnej podpore, o nástrahách, na ktoré si musia pri hľadaní práce v zahraniční dať pozor.

            V druhej časti prednášky PhDr. Ľubica Turčaníková upozornila na základné práva a povinnosti študentov po ukončení strednej školy, oboznámila ich s praktickými informáciami, čo robiť, čo nezabudnúť, čomu venovať pozornosť. Informovala študentov aj o vývoji zamestnanosti na Slovensku vplyvom pandémie a stave na regionálnom trhu práce. Povzbudivé boli čísla týkajúce sa zamestnanosti a uplatniteľnosti absolventov našej školy.

            Ďakujeme za poskytnutie praktických informácií pre študentov a pomoc pri orientácii pred vstupom na trh práce.

            Mgr. Iveta Jančušková

          • Okresné kolo SOČ

          • Dňa 3. 3. 2021 sa v rámci protipandemických opatrení uskutočnilo online Okresné kolo SOČ, ktoré sa konalo pod záštitou Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku. Naše žiačky nás reprezentovali na výbornej úrovni, za čo im ďakujeme. Zároveň chceme popriať veľa úspechov v ďalšom krajskom kole našim študentkám, ktoré uspeli a postupujú z 1. miesta okresného kola, a to sú Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová - II. PS s témou: Multikultúrne špecifiká ošetrovateľskej starostlivosti. Krajské kolo bude realizované 31. 3. 2021 tiež online formou.

            Metodik SOČ: PhDr. Silvia Fričová

          • Preukaz ISIC / Euro<26

          • Dobrý deň,

            keďže je v tomto období využitie ISIC-u trochu obmedzené, teda nedá sa ísť na dobrú lyžovačku, navštíviť obľúbenú reštauráciu, či zájsť na plaváreň, rozhodli sme sa výnimočne znížiť cenu preukazu na 12 Eur, pri zakúpení do 31.3.2021, ako reakciu na tieto sťažené podmienky, ktoré veríme čoskoro skončia.

            Tiež sme sa rozhodli odpustiť poštovné za známku ISIC zakúpenú cez www.objednaj-preukaz.sk, rovnako do 31.3.2021.

            Navyše, aby preukaz ISIC žiakom a rodičom lepšie slúžil aj v týchto časoch,  vybavili sme zľavy až v 560 e-shopoch, kde sa teraz nakupuje určite viac.

            Okrem toho, každý týždeň v stredu budeme organizovať pravidelné online stretnutia s rodičmi/žiakmi s cieľom vysvetliť možnosti preukazu a odpovedať na priame otázky rodičov/žiakov.

            Priebežne aktualizovaný plán online stretnutí nájdete vždy na tomto linku:

            https://isic.sk/onlinestretnutia/

            Prosím, posuňte informáciu v prílohe a link s plánovanými zoom stretnutiami rodičom a žiakom.

            Verím, že pomôžeme škole a hlavne rodičom využiť preukaz čo najviac, a v tom neľahkom období ešte viac šetriť rodinný rozpočet.

            Ďakujem za spoluprácu a prajem pekný deň. 

             

            CKM SYTS

            www.isic.sk www.euro26.sk www.itic.sk

          • Záložka do knihy spája slovenské školy: Osobnosti a diela slovenskej dramatickej tvorby

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásila pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2020 pre stredné školy 9. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy: Osobnosti a diela slovenskej dramatickej tvorby (100. výročie založenia Slovenského národného divadla a 190. výročie prvého ochotníckeho predstavenia na Slovensku).

            Naša škola sa každoročne zapája do tohto celoslovenského projektu, ktorého cieľom je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou.

            Tohtoročná téma zaujala našich žiakov a pri výrobe záložiek naplno prejavili svoju kreativitu a zároveň sa zážitkovým spôsobom oboznámili s významnými osobnosťami a dielami slovenskej dramatickej tvorby. Väčšina žiakov si ako motív na svoje záložky zvolila známych autorov divadelných hier (napr. Pavol Országh Hviezdoslav, Jozef Gregor Tajovský, Peter Zvon, Peter Karvaš, Ivan Stodola, Ján Chalupka, Jonáš Záborský, Ján Palárik) alebo historickú budovu Slovenského národného divadla či súčasných slovenských divadelných hercov.

            Slovenská pedagogická knižnica vytvorila partnerské dvojice medzi strednými školami s prihliadnutím na typ školy a počet prihlásených žiakov. Našou partnerskou školou sa stala Stredná zdravotnícka škola Humenné. Termín výmeny záložiek a zaslania dobrovoľného vyhodnotenia bol vzhľadom na mimoriadnu situáciou s pandémiou koronavírusu a súvisiacimi rozhodnutiami vlády Slovenskej republiky predĺžený do marca 2021.

             

            Pozrite si ukážky záložiek našich žiakov:-)

            Mgr. Veronika Bobulová

          • V stredu 24.2.2021 naša škola dostala darček k 70. výročiu

          • Naša škola, ktorá už niekoľko desaťročí vzdeláva budúcich zdravotníkov sa dočkala kompletnej obnovy. Žilinská župa nám dňa 24.2.2021 odovzdala do užívaniu kompletne zrekonštruovanú budovu. Celý proces od vyhlásenia verejného obstarávania po ukončenie prác trval jeden a pol roka.

            Zo starej, zdravotne závadnej budovy školy sa počas roka stala jedna z najmodernejších na Slovensku. Spojila sa vkusná architektúra, moderné riešenia, inovatívne prístupy a výsledkom je jedinečná škola s kvalitnými podmienkami na vzdelávanie. Ide o jednoznačne jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja. Jej celková hodnota bola vo výške 4,1 milióna Eur,“ povedala županka Erika Jurinová.

            Z pôvodnej konštrukcie ostal len základný nosný systém. Budova má nový obvodový plášť s hliníkovými oknami vybavenými vonkajšími žalúziami. Nové sú rozvody vody, kanalizácií, odpadov, aj kúrenie a elektroinštalácia. Po všetkých miestnostiach je dotiahnutá štrukturovaná kabeláž schopná prenášať akékoľvek dátové signály, škola je vybavená dochádzkovým systémom, videovrátnikom, elektrickým zabezpečovacím systémom ako i kamerovým systémom. Budova disponuje novými vzduchotechnickými zariadeniami, ktoré ju zásobujú čerstvým vzduchom s rekuperovaním odpadného tepla a zároveň ochladzujú priestory.

            Zmena nastala aj v dispozičnom riešení. Zastrešilo sa vnútorné átrium, čím sa z neho stal interiérový priestor. „Zväčšili a otvorili sa tak vnútorné plochy na prvom nadzemnom podlaží a stali sa interaktívnou súčasťou školy. Átrium je vybavené výťahom, ktorý prepojí všetky poschodia školy a umožní bezbariérový presun po budove,“ doplnila županka. Pre chladenie a vetranie átria slúžia aj dve diaľkovo ovládané okná pod stropom svetlíka s automatickým zavieraním v prípade nepriaznivého počasia. Novinkou, ktorá zlepší celkový komfort študentov je wellness, ktorý je vybavený fínskou saunou, infrasaunou, šatňami, oddychovými priestormi, sociálnymi priestormi so sprchami a ochladzovacou kaďou. Tak ako celá škola aj wellness časť je prispôsobená pre možnosť užívania aj osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu.

            Učebne sú vybavené novým nábytkom, dokúpilo sa nové strojné zariadenie, šatňové skrinky a stoličky do laboratórií. V súčasnosti má škola 327 študentov, dennej aj externej formy štúdia. „Včerajším dňom máme podpísané kolaudačné rozhodnutie. V tejto chvíli nám ostáva už len vypracovať prevádzkový poriadok a dosťahovať ďalšie triedy s učebňami a môžeme začať vyučovať. My by sme chceli naštartovať prezenčné vyučovanie od 8.marca, ak nám to pandemická situácia dovolí,“ uzavrela riaditeľka školy Silvia Blcháčová.

          • Školské kolo SOČ

          • Dňa 22. 2. 2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti on-line formou. Do SOČ sa celkovo zapojilo 11 žiakov so 6 prácami v súťažných odboroch zdravotníctvo a farmakológia, gastronómia a pedagogika a psychológia. Medzi sebou súťažili žiaci zo študijných odborov praktická sestra a zubný asistent. Všetky súťažné práce boli zaujímavé a v rámci protipandemických opatrení pekne prezentované on-line formou. Do okresného kola postúpili s veľmi zaujímavými témami prác tieto žiačky:

            II.PS:

            Viktória Cevárová a Veronika Mliečková s témou Covid – 19; Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová – Multikultúrne špecifiká ošetrovateľskej starostlivosti.

            I.PS:

            Martina Michálková s témou Alkohol – droga mladých ľudí

            II.ZuA:

            Lívia Velčovská a Terézia Buzáková s témou Káva a jej význam v živote človeka

            III.Z:

            Natália Bartošová, Kristína Vrtěnová a Nina Skaličanová s témou Sociálne siete v živote tínedžera.

            Chcem sa poďakovať všetkým riešiteľom prác a ich školiteľom za dobre odvedenú prácu  v súčasných sťažených podmienkach. Poďakovanie patrí aj všetkým ostatným, ktorí pomohli pri tvorbe prác tým, že podporili spolužiakov a zapojili sa do ich realizovaných prieskumov. Všetkým súťažiacim držíme palce, aby boli úspešní a postúpili aj do krajského kola.

            Metodik SOČ: PhDr. Silvia Fričová

          • Pomôžme našej Nike darovaním krvi

          •  Žiačke 2. ročníka Nike bolo diagnostikované vážne ochorenie a momentálne je hospitalizovaná na detskom onkologickom oddelení v Banskej Bystrici. Potrebuje pomoc všetkých tých z nás, ktorí sú ochotní darovať krv. Nika má krvnú skupinu „0“ Rh negatív, ale každá darovaná kvapka krvi je potrebná. Krv iných krvných skupín sa zamení za krv vhodnú pre Niku.

            Ak sa rozhodnete pomôcť, môžete tak urobiť na ktoromkoľvek odbernom mieste.

            Stačí nahlásiť údaje:

            Meno: Nikola Berešová,

            Dátum narodenia: 16.12.2003,

            Detské onkologické oddelenie, Fakultná NsP F. D. Roosevelta, Banská Bystrica.

            Po odbere dostanete na odbernom mieste doklad. Prosíme Vás, doklad odfoďte a pošlite Nikinmu otcovi (p. Berešovi) cez sms alebo e-mail:

            • t.č.: 0915 830 652
            • e-mail: dudko35@azet.sk

            Ďakujeme.

          • Zbierka pre útulok Očami psa

          • Pandémia koronavírusu postihla celú spoločnosť, aj útulky. Aby malí havkáči netrpeli jej dopadmi, žiacka školská rada pri príležitosti Svetového dňa zvierat zorganizovala zbierku pre útulok Očami psa. Žiaci aj zamestnanci školy prispeli do zbierky granulami, psími hračkami, konzervami, dekami a pod. Zbierku odovzdala 23. októbra 2020 priamo v mikulášskom útulku pani učiteľka Daniela Tajátová a členka žiackej školskej rady Marianna Záhradníková z I. PSA. Ďakujeme, že aj v tomto náročnom období nezabúdate na tých, ktorí potrebujú našu pomoc.

            Vaša ŽŠR

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje