• Ako rozpoznať dezinformácie a fake news?

          • Dňa 15. marca 2021 sme sa zúčastnili jednej online diskusie. Bola veľmi zaujímavá, tak sme sa rozhodli, že Vám o nej napíšeme.

            Nie vždy sú informácie, ktoré čítame na internete pravdivé. V dnešnej dobe je ich také množstvo, že je ťažké rozoznať pravdu od fake news. Ako príklad môžeme uviesť aj súčasný Covid-19. Po internete sa šíri mnoho dezinformácii a konšpiračných teórii, takže môžeme povedať, že pre človeka je v súčasnosti veľmi nebezpečné, ak verí dezinformáciám o koronavíruse. Ohrozuje tým nielen seba, ale aj svoje okolie. A to platí aj pre mnohé iné dezinformácie. Preto sa pozrime na pár dôležitých činností, ktoré treba vykonať, aby sme si overili pravdivosť príspevku. Najdôležitejšie je preverovanie autora príspevku, informácií alebo zdrojov, odkiaľ daný článok čerpal.

            V diskusii sme sa dozvedeli aj o mnohých dezinformáciách, ktoré sa šíria v politike. Konkrétne išlo o príbeh političky Nicholsonovej, ktorá rozprávala, ako sa o nej šíria fake news o tom, že bola prostitútka. Potvrdilo sa, že to nie je pravda, ale mnohí ľudia tomu aj tak stále veria, lebo si nepreverili informácie. A to je len jeden prípad z mnohých. Keď sa šíria takéto fake news v politike a ľudia im veria bez toho, aby si všetky informácie preverili, môže to zapríčiniť napríklad aj to, že svoj hlas dajú niekomu inému, ako by chceli.

            Na záver by sme chceli povedať, že preverovanie informácii je naozaj dôležité. Zaberie nám len pár minút, no ak si ich neoveríme, môže to mať pre nás veľké negatívne následky.

            Natália Harakaľová, Paulína Bellová, II.PS

          • Žiacke školské rady na online stretnutí s RMŽK

          • Dňa 12. februára 2021 sa o 19:00 hod. uskutočnilo prvé online stretnutie zástupcov žiackych školských rád stredných škôl zo Žilinského kraja. Stretnutie prebiehalo v kreatívnom duchu a ani jeden študent sa tam nenudil. Stretnutie pozostávalo z úvodu, kde sme sa všetci zoznámili, čo bolo veľmi príjemné. Neskôr sme absolvovali aj nejaké kvízy a zasúťažili sme si. Bola možnosť podeliť sa s aktivitami, ktoré žiacke školské rady realizujú počas online vzdelávania. Nápady boli veľmi zaujímavé a inšpiratívne.

            Ďalej RMŽK informovala, čo ponúka žiackym školským radám v rámci mentorského a vzdelávacieho sprevádzania. V rámci spolupráce s Odborom školstva športu ŽSK účastníkom bola predstavená nová webová stránka www.mojastredna.sk. Pozrite si ju i Vy!

            Stretnutie bolo plné skvelých nápadov a dobrej atmosféry. Určite je skvelé sa aktívne zapájať do takýchto činností, rozvíjame seba a ešte sa pri tom aj zabavíme.

            Martina Michálková, I.PSB

          • Preventívne poradenstvo – pre študentov IV. ročníkov

          • Dňa 22. 3. 2021 sa prostredníctvom platformy ZOOM uskutočnila v spolupráci s ÚPSVaR v Liptovskom Mikuláši prednáška – preventívne poradenstvo pre žiakov IV. ročníkov.

            V prvej časti mali žiaci možnosť dozvedieť sa od Ing. Zuzany Kubovičovej o programe EURES a možnostiach práce, stáží a brigád v rámci Európskej únie. Žiakom boli predstavené overené webové stránky, ktoré sprostredkovávajú prácu v zahraničí alebo poskytujú dôležité informácie, ktoré s tým súvisia. Získali aj poznatky o možnej finančnej podpore, o nástrahách, na ktoré si musia pri hľadaní práce v zahraniční dať pozor.

            V druhej časti prednášky PhDr. Ľubica Turčaníková upozornila na základné práva a povinnosti študentov po ukončení strednej školy, oboznámila ich s praktickými informáciami, čo robiť, čo nezabudnúť, čomu venovať pozornosť. Informovala študentov aj o vývoji zamestnanosti na Slovensku vplyvom pandémie a stave na regionálnom trhu práce. Povzbudivé boli čísla týkajúce sa zamestnanosti a uplatniteľnosti absolventov našej školy.

            Ďakujeme za poskytnutie praktických informácií pre študentov a pomoc pri orientácii pred vstupom na trh práce.

            Mgr. Iveta Jančušková

          • Okresné kolo SOČ

          • Dňa 3. 3. 2021 sa v rámci protipandemických opatrení uskutočnilo online Okresné kolo SOČ, ktoré sa konalo pod záštitou Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku. Naše žiačky nás reprezentovali na výbornej úrovni, za čo im ďakujeme. Zároveň chceme popriať veľa úspechov v ďalšom krajskom kole našim študentkám, ktoré uspeli a postupujú z 1. miesta okresného kola, a to sú Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová - II. PS s témou: Multikultúrne špecifiká ošetrovateľskej starostlivosti. Krajské kolo bude realizované 31. 3. 2021 tiež online formou.

            Metodik SOČ: PhDr. Silvia Fričová

          • Preukaz ISIC / Euro<26

          • Dobrý deň,

            keďže je v tomto období využitie ISIC-u trochu obmedzené, teda nedá sa ísť na dobrú lyžovačku, navštíviť obľúbenú reštauráciu, či zájsť na plaváreň, rozhodli sme sa výnimočne znížiť cenu preukazu na 12 Eur, pri zakúpení do 31.3.2021, ako reakciu na tieto sťažené podmienky, ktoré veríme čoskoro skončia.

            Tiež sme sa rozhodli odpustiť poštovné za známku ISIC zakúpenú cez www.objednaj-preukaz.sk, rovnako do 31.3.2021.

            Navyše, aby preukaz ISIC žiakom a rodičom lepšie slúžil aj v týchto časoch,  vybavili sme zľavy až v 560 e-shopoch, kde sa teraz nakupuje určite viac.

            Okrem toho, každý týždeň v stredu budeme organizovať pravidelné online stretnutia s rodičmi/žiakmi s cieľom vysvetliť možnosti preukazu a odpovedať na priame otázky rodičov/žiakov.

            Priebežne aktualizovaný plán online stretnutí nájdete vždy na tomto linku:

            https://isic.sk/onlinestretnutia/

            Prosím, posuňte informáciu v prílohe a link s plánovanými zoom stretnutiami rodičom a žiakom.

            Verím, že pomôžeme škole a hlavne rodičom využiť preukaz čo najviac, a v tom neľahkom období ešte viac šetriť rodinný rozpočet.

            Ďakujem za spoluprácu a prajem pekný deň. 

             

            CKM SYTS

            www.isic.sk www.euro26.sk www.itic.sk

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje