• Látkové a nelátkové závislosti – prednáška

          • V dňoch 21. 4. – 22. 4. 2022 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili prednášky Látkové a nelátkové závislosti, ktorú veľmi zaujímavým spôsobom pripravilo CPPPaP v spolupráci s koordinátorkou prevencie sociálno-patologických javov na našej škole PhDr. J. Debnárovou.

            Hlavnou témou bola prevencia voči závislostiam, najmä tým na návykových látkach a internete. Drogy a internet ovplyvňujú ľudí v každodennom živote. Človek sa stáva otrokom závislosti a často obetuje aj svoju budúcnosť. Dozvedeli sme sa o príčinách závislostí, aj to, aké dôsledky môžu mať, ak  im človek prepadne. Žiaci si mohli počas prednášky prakticky vyskúšať pomocou špeciálnych okuliarov, ako sa cíti človek, ktorý je pod vplyvom alkoholu.

            Aké máme z prednášky ponaučenie? Je dôležité mať v živote stanovené ciele, plány a schopnosť povedať závislostiam NIE!!!

                                                                                                                    

                                                                                                                     Barbora Halušková, I.ZuA

                                                                                                                      Michaela Murínová, I.ZuA

          • Jarné upratovanie s Maxom

          • Jarné slnko vykuklo, vtáčiky spievajú a naše záhradky, príroda začína byť posiata farebnými kvetmi a zelenou trávou. Opäť vás spolu s Maxom vyzývame vyčistiť prírodu, vaše obľúbené prechádzkové miesto, okolie alebo okolie domu.

            Chystáte sa na výlet do lesa, na hory či len tak si vybehnúť do prírody? Sneh už zmizol a odhalil naše prehrešky voči prírode. Využime toto jarné obdobie k pozitívnej zmene v prírode. Je čas nadviazať na našu šnúru zberov voľne pohodeného odpadu. Max sa už do upratovania pustil a čo vy?

            Zapojiť sa môže každý kto má chuť, deti, rodiny, školy, dospeláci. Motiváciou pre vás môže byť nielen dobrý pocit zo seba, čistá príroda, ale aj odmena. Nezabudnite odpadky správne vytriediť! Koniec koncov ide o dobrú vec so zámerom dosiahnutia spoločného cieľa, odstrániť stopy človeka z prírody a vyzdvihnuť jej krásu.

            Tešíme sa na vaše príspevky! Náhodne vyžrebovaných zberačov odmeníme stanom, spacákom, knižnými a vecnými cenami.

            Pravidlá výzvy:1. Dbaj na bezpečnosť.2. Ak chceš isť do prírody a si ešte malý, choď s rodičom.3. Zbieraj len odpad, ktorý ti neublíži.4. Vyseparuj čo sa dá.5. Po nazbieraní aspoň jedného bežného vreca, alebo tašky si sprav selfie.6. Svoju fotku pošli do správy na facebook.com/envirovychova, alebo na email envirovyzva@sazp.sk; nezabudni na svoje meno a miesto zberu odpadu.Zapojiť sa môžete do 5.6.2022, avšak ak sa zapájate ako trieda, pošlite nám fotografiu do 22.5.2022 - vtedy hráte o exkurziu!

            NOVINKA: Po miulé roky nám zasielali fotografie aj celé triedy a preto sme sa rozhodli, že dve triedy, ktoré sa zapoja a pošlú fotografiu do 22.5.2022 budú zaradené do skorého žrebovania o plne hradenú exkurziu v mesiaci jún (pre cca 40 žiakov a učiteľov - exkurzia, doprava, strava, vstupné v cene.)

            Vyzývame každého, kto rád chodí do prírody, aby si so sebou vzal vrecia a rukavice a popri prechádzke zbierali aj pohodený odpad.

             

            Viac informácií na stránke: www.ewobox.sk/clanok/jarne-upratovanie-s-maxom

          • 3. miesto v poézii v okr. kole súťaže Hviezdoslavov kubín

          • Srdečne blahoželáme našej žiačke Mariannke Zahradníkovej z II. PSA triedy, ktorá v okresnom kole súťaže v prednese poézie Hviezdoslavov Kubín 2022 obsadila nádherné 3. miesto v IV. kategórii.

            V mene celej školy jej blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Prednáška a workshop zubnej starostlivosti - CURAPROX

          • Dňa 1.4.2022 sme sa zúčastnili prednášky a workshopu realizovanom firmou CURAPROX. Prvá časť bola teoretická, kde sme sa naučili veľa nového aj zopakovali si to, čo už vieme. Prednáška bola veľmi zaujímavá a motivačná. Určite každého z nás potešil balíček pomôcok ústnej hygieny s pomôckami na každodennú starostlivosť o dutinu ústnu. Po skončení prvej časti sme sa presunuli do odborných učební, kde pokračovali workshop a praktický nácvik používania jednotlivých pomôcok. Celý deň prebiehal v príjemnej atmosfére, kde sa nás inštruktorky - budúce zubné lekárky snažili naučiť čo najviac. Sme vďační, že sme sa mohli zúčastniť tohto vzdelávacieho programu.

            žiaci III.ZuA triedy

          • Odborná exkurzia – sadrovňa a urgentný príjem

          • Dňa 13. 4. 2022 sa žiaci II.PSA zúčastnili odbornej exkurzie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou. Po dlhom očakávaní pre pandémiu sme sa konečne dočkali návštevy urgentného príjmu a sadrovne v našej nemocnici. Celou exkurziou nás sprevádzali zamestnanci nemocnice a naše pani profesorky. Jednou z miestností, ktorá sa nachádza na urgentnom príjme, bola sadrovňa. Previedol nás ňou sanitár, ktorý nám poukazoval všetky pomôcky a nástroje používané pri sadrovaní. Zároveň sme mali možnosť nahliadnuť, ako sa tento výkon vykonáva v praxi. Na novom urgentnom príjme sme si prezreli novootvorené priestory a zaujalo nás aj vybavenie modernou technikou.

            Za ochotu, vedomosti, čas a ľudský prístup, ktorý nám venovali, sme vďační.

            Tešíme na budúcoročnú prax.

            Dominika Vyšná, II.PSA

          • Exkurzia II.PSB

          • Dňa 8. 4. 2022  sme sa  zúčastnili exkurzie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Navštívili sme pracovisko sadrovne, a taktiež chirurgický pavilón, kde sme načerpali veľa nových vedomostí v súvislosti s vybavením novej jednotky úrazovej chirurgie a  sadrovne. Najväčší zážitok pre nás bol, keď prišla rýchla zdravotná služba a my sme mali možnosť, aj keď len cez malú medzierku dverí, pozorovať, ako skutočne prebieha príjem  úrazu v službe. Už  teraz sa veľmi tešíme na prax, ktorá nás čaká v treťom ročníku.

            Veľkou motiváciu pre nás je študovať preto, aby sme mohli zachraňovať životy iných.

            Žiaci II.PSB triedy

          • Pretláčanie rukou - výborné umiestnenia našich žiačok v súťaži

          • Dňa 8.4 sme sa zúčastnili v Dolnom Kubíne oblastného kola pre Stred v pretláčaní pravou rukou. V kategórii do 60 kg obsadila 3.miesto žiačka Sofia Anna Dudášiková. V kategórii nad 60 kg obsadila 2.miesto žiačka Vesna Hynková a 5.miesto Petra Hycláková. Všetky dievčatá postupujú do celoslovenského finále, ktoré sa  bude konať v Košiciach. Súťaže sa zúčastnil aj žiak Adam Glončák, ktorý obsadil 16.nepostupujúce miesto. 

            Mgr. Martina Zárubová

          • PREVENTÍVNY PROGRAM – ZDRAVÉ ZUBY (MŠ AGÁTIK – PODBREZINY)

          • Dňa 12.4.2022 naši tretiaci v študijnom odbore zubný asistent ukončili preventívny program zameraný na orálne zdravie detí v materskej škole.  Úlohy  edukátorov malých predškolákov sa zhostili s veľkým nasadením a chuťou. V štyroch triedach naučili deti všetko o zdravých zuboch. Samozrejme začali najprv vysvetľovaním ako vyzerá správna zubná kefka, načo sa nám podobá zub, ako vzniká kaz.  Dôležitú rolu zohrávajú aj zdravé potraviny, aby sa nám zuby ,,nepokazili“. Deti sa zoznámili aj s fluoridmi v zubnej paste. Žiaci mali pripravené vlastnoručne vyrobené kefky, obrázky, hry, pexesá, omaľovánky.

             

            Realizácia projektu: Bc. Mgr. R. Bačkorová; Bc. Mgr. I. Bestvinová

            Príprava projektu: Mgr. M. Adamčíková

          • Masáž lávovými kameňmi - kurz

          • Kurzu sa zúčastnilo deväť žiakov denného štúdia a jedna žiačka pomaturitného štúdia odboru masér (7 žiačok, 3 žiaci). Kurz prebiehal v poobedných hodinách od 12.30hod do 17.00hod.

            Prvý deň sme v prvej hodine prebrali teoretickú časť, ktorá pozostávala z historického vývoja, aplikačných techník, dodržiavania hygienických zásad a postupov pri aplikácii masáže. Z praktickej časti sme začali prípravou pomôcok, prešli nácvikom základných hmatov a zostáv pre dolnú končatinu a chrbát. V závere si žiaci osvojili techniku starostlivosti o lávové kamene a nádoby na ohrev po ukončení masáže.

            Druhý deň sme zdokonaľovali techniku jednotlivých hmatov. Zopakovali sme zostavy pre dolné končatiny a chrbát, pridali zostavu pre brucho, dekolt, tvár a horné končatiny. Na záver si žiaci zopakovali proces čistenia, dezinfekcie a uskladnenia použitého náčinia, napísali si výstupný test pozostávajúci z trinástich otázok.

             

            Kurz bol ukončený odovzdaním osvedčení o absolvovaní kurzu.

             

                                                                                                                                             Žakarovský

          • Školská Liga v Snowboardingu - 2. miesto Dávid Krajči

          • V pondelok 4.4.2022 sa podarilo nášmu žiakovi Dávidovi Krajčimu z II.M triedy s ortézou na hornej končatine po nedávnom zranení získať druhé miesto v súťaži Školská snowboardová liga. Dávid súťažil v kategórii freestyle jump a svojim skokom s názvom Backside Rodeo 540 sa dostal na druhú priečku. Komisia v tejto súťaži hodnotila výšku v akej sa trik vykonal, jeho samotné prevedenie a doskok. Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov nie len v športe.

            Žakarovský

          • Stretnutie s pani riaditeľkou

          • Pondelok 4. 4. 2022 bol pre nás veľmi zaujímavý deň. Mali sme stretnutie s našou milou pani riaditeľkou. Toto príjemné stretnutie iniciovala naša žiacka školská rada (ŽŠR), aby prebrala s pani riaditeľkou budúce kroky, plány a ciele. Všetci členovia ŽŠR dúfame, že do budúcna sa nám ich všetky podarí zrealizovať. Ešte raz ďakujeme pani riaditeľke, že si na nás našla čas.

            Vaša žiacka školská rada

          • Návšteva a exkurzia SMOPaJ

          • Žiaci 1.PSB sa dňa 6.4.2022 zúčastnili prednášky a exkurzie v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Pani lektorka ich oboznámila s najzvláštnejšími spôsobmi výživy u rastlín. Pozreli si  videá a nasledovala veľmi zaujímavá prehliadka múzea. Žiaci boli spokojní, veľa nových poznatkov sa dozvedeli a tešia sa na ďalšiu návštevu v SMOPaJ.

          • Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti 2022

          • Dňa 4. 4. 2022 sa formou videokonferencie uskutočnilo krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) Žilinského kraja. Organizátorom bola Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckom Novom Meste.

            V krajskom kole našu školu reprezentovali žiačky: Lenka Klobušiaková a Natália Náhlovská z III.M triedy s témou „Liečba postcovidového syndrómu z pohľadu maséra.“ Umiestnili sa na krásnom 2. mieste a pokračujú s prácou na celoslovenské kolo. Z postupu sa veľmi tešíme a veríme že aj v ďalšom kole budú úspešné.

            Druhá práca, ktorá reprezentovala našu školu, bola žiačok Kataríny Fiačanovej a Moniky Sýkorovej z III.PS s témou „Odsúdení na spolunažívanie v dobrom.“ So svojou prácou sa umiestnili na 4. mieste (celkový počet prác 9 – prvé 4. miesto s najvyšším počtom bodov).

            Našim súťažiacim žiačkám veľmi pekne ďakujeme za úspešné reprezentovanie školy.

             

            Metodik SOČ: Mgr. Radka Jirásková

          • Deň pre našich milých učiteľov

          • Dňa 29. 3. 2022 sa na našej škole uskutočnil program ku Dňu učiteľov - učiteľský kvíz. Učiteľského kvízu sa zúčastnili celkovo tri tímy. Názvy si vymysleli samotní učitelia. Boli veľmi zaujímavé: tím Rýchla smršť, tím Sovičky a tím Vševedko. Veľmi nás potešila bohatá účasť učiteľov. Kvíz vyhral tím Vševedko. Ešte raz mu srdečne gratulujeme k víťazstvu. Členovia súťažných družstiev dostali sladké odmeny aj diplomy. Program sa niesol v priateľskom a zábavnom duchu. Naši pedagógovia preukázali súťaživého ducha, usilovne premýšľali nad odpoveďami, aby priniesli svojmu tímu tie najlepšie výsledky. Všetci učitelia dostali ďakovný pozdrav.                                                                                   

            Milí naši učitelia, ďakujeme za všetko, čo pre nás žiakov robíte.

            Tešíme sa na ďalšie podujatia s Vami.

            Za ŽŠR Martina Michálková, II.PSB

          • Preventívny program ZuA – ZDRAVÉ ZUBY (Evanjelická ZŠ J. Janošku)

          • Naši štvrtáci v študijnom odbore zubný asistent začali opäť v tomto školskom roku realizovať preventívny program Zdravé zuby v materských a základných školách v meste Liptovský Mikuláš. Ako prvú  sme prostredníctvom nášho preventívneho programu navštívili  Evanjelickú ZŠ biskupa Jura Janošku. V priebehu prvých dvoch stretnutí naši zubní asistenti naučili žiakov ako vyzerá správna a nesprávna zubná kefka, anatómiu zuba hravou formou. Vysvetlili žiakom ako vzniká zubný kaz a prevenciu jeho vzniku. Tretie stretnutie je zamerané na fluoridáciu.  Na každé stretnutie mali naši štvrtáci pripravené kreatívne pomôcky, obrázky, prezentácie a samozrejme naučili deti správnu techniku čistenia zubov.

            Realizácia programu: Bc. Mgr. Renáta Bačkorová,  Bc. Mgr. Ivana Bestvinová

            Príprava programu: Mgr. Monika Adamčíková

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje