• DIA DNI

          • CELOSLOVENSKÁ KONFERENCIA DIABETIKOV

            V sobotu dňa 28. 5. 2022 sme sa zúčastnili akcie DIA dni, ktorá sa konala na mestskom úrade. Spoločne s mojou spolužiačkou Paulínou Bellovou sme merali hodnoty glykémie a tlak krvi. Ďalší dvaja účastníci, ktorí boli s nami, Adam Peterka a Zuzana Andrejčáková, vykonávali masáže karpálneho tunela a krku. Akcia bola určená dôchodcom, ktorí si k nám prišli overiť svoje hodnoty cukru v krvi alebo zmerať tlak. Adam so Zuzkou mali plné ruky práce, ale ľudia, ktorí k nám prišli, odchádzali spokojní a s úsmevom na tvári. Všetkým sa nám pracovalo  veľmi dobre a bola to pre nás príjemná skúsenosť.

            Gabriela Faconová III.PS

          • POVEDALI SME SI POSLEDNÉ ĎAKUJEM

          • Niečo končí a niečo nové začína. Na dvere klope dospelosť a vy – študenti štvrtého ročníka - ju srdečne vítate. A preto sme sa dňa 6. 5. 2022 s vami rozlúčili. Rozlúčili sme sa s našimi najstaršími - štvrtákmi.

            Vo vzduchu bolo cítiť veľa emócií. Vypočuli sme si krásne klavírne sólo od našej študentky Lízy či vtipnú báseň od Zuzky. Štvrtáci povedali učiteľom posledné ĎAKUJEM a naša pani riaditeľka sa im následne prihovorila a adresovala im povzbudivé slová do života.  Nasledovala už len zábava sprevádzaná hudbou, spevom, ale aj slzami a úsmevom.

            Za ŠP Sára Riegelová, II.ZuA

          • Líder školského parlamentu

          • Máme za sebou ďalšie školenie: Líder školského parlamentu. Tentokrát ho absolvovala Marianna Zahradníková, žiačka II.PSA. Blahoželáme a tešíme sa na jej aktivitu na škole.

          • DEŇ SESTIER

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorým je 12. máj, boli vybraní žiaci III.PS triedy našej školy (v spolupráci so ŠP) rozdávať pozdravy pre sestry na jednotlivé pracoviská Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. Pozdravy vytvorili žiaci prvých ročníkov. Sestry boli milo prekvapené a pozdravy ich potešili.

            Sestrám prajeme, aby ich povolanie bolo i naďalej pre nich poslaním, ktoré sprevádza profesionalita, empatia, trpezlivosť a veľké srdce.

            Budeme sa snažiť, aby odkaz Florence Nightingalovej prevzala i naša generácia.

             

            Viktória Cevárová, žiačka III.PS triedy

          • PREVENTÍVNY PROGRAM – ZDRAVÉ ZUBY (ZŠ BOBROVEC)

          • PREVENTÍVNY PROGRAM – ZDRAVÉ ZUBY (ZŠ BOBROVEC)

            S preventívnym programom Zdravé zuby sme opätovne aj tento školský rok zavítali do ZŠ v Bobrovci, kde sme ho realizovali na celom 1. stupni ZŠ.  Na základe toho sme prispôsobili pre jednotlivé ročníky prípravu, pomôcky a pre 4. ročník vytvorili prezentáciu. Program bol rozdelený na štyri edukačné témy:  anatómia zuba, hygiena, patológia – zubný kaz, výživa  a fluoridácia. Neoddeliteľnou súčasťou každého stretnutia bol nácvik čistenia zubov. V závere sme deťom rozdali pracovné listy a Flosspic – zubnú niť.

                                                                                                                                                                        žiačky IV. ZuA

          • Máj, lásky čas

          • Vážení zamestnanci, milí žiaci,


            🌸 MÁJ, LÁSKY ČAS- LÁSKA KVITNE V KAŽDOM VEKU  🌺

            Pomôžte nám v čase od 1.5.-31.5. 2022 premeniť smutné izby a spoločné priestory starkých na veselé jarné lúky. 
             

            Postup je jednoduchý:
            1.) Vyrobte ručne robenú pohľadnicu s neutrálnym oslovením a prianím plným lásky.

            2.) Priložte k nej kvety akéhokoľvek druhu. Vítané sú kvety v črepníku, trvalky, skalničky a iné kvety, o ktoré sa môžu starkí starať a tešiť z nich čo najdlhšie.  Kreatívne kvety vyrobené z papiera, vyšívané, háčkované, medovníčkové či ovocné kytice sú takisto vítané, kreativite sa medze nekladú. 

            3.) Pohľadnicu spolu s kvetmi doneste do krabice ktorá je umiestnená na vrátnici.

            Budeme radi ak sa do výzvy aktívne zapojíte alebo nás podporíte šírením tejto myšlienky a jej zdieľaním aby sa nám podarilo zariadenia pre seniorov zasypať krásnymi pohľadnicami a kvetmi všetkých druhov a rozjasniť tak ich smutné izby. ĎAKUJEME! 

             

                        ŠO SČK , spracovala - Katka Fiačanová III.PS

          • Preventívne filmy - negatívny vplyv alkoholu nielen na zdravie

          • V rámci triednických hodín sme triedy II. PSA a II.PSB pozerali krátku sériu filmov o alkohole. Zo začiatku sme z toho neboli veľmi nadšení, pretože nás to nebavilo. Postupne sa vo filme zobrazovali mladí ľudia pod vplyvom alkoholu, riziká v tehotenstve a zdraví. Postupne nás to začalo zaujímať. Dozvedeli sme sa, čo všetko zlé prináša pitie alkoholu. Bolo to pre nás veľmi poučné. Získali sme dostatok informácii o negatívnom vplyve alkoholu na zdravie človeka, a preto budeme obozretní na „parties“.  

                                                                                                                     Chovanec Radoslav, II.PSB

          • Exkurzia CSS EDEN Liptovský Hrádok

          • Dňa 12. mája sme sa my, žiaci III. PS triedy zúčastnili na exkurzii v Centre sociálnych služieb EDEN Liptovský Hrádok. V zariadení sú umiestnení pacienti s Parkinsonovou chorobou, s Alzheimerovou chorobou, s demenciou rôzneho typu a rozsahu, so sklerózou multiplex, schizofréniou, Dawnovým syndrómom, s mentálnymi poruchami...

            Počas našej návštevy nás sprevádzala vedúca  sestra Mgr. Jana Odskočová, ktorá si pre nás pripravila prezentáciu a neskôr nám ukázala časti zariadenia, kde sa pacienti počas dňa zdržujú. Zariadenie delia podľa farby a poschodia. Na jednotlivých poschodiach nájdeme štandardné izby, buď jedno- alebo dvojlôžkové s bezbariérovým prístupom.

            V izbe sú zabudované skrine a samostatná kúpeľňa s WC. V zrekonštruovaných priestoroch sú vytvorené výborné podmienky pre pacientov na ergoterapiu (terapia prácou) - nachádza sa tu dielňa na  prácu s drevom, kovom, papierom, hrnčiarska dielňa, posilňovňa a knižnica. 

            Po prehliadke nám nezostávalo nič iné, len sa poďakovať za možnosť nahliadnuť do tohto zariadenia vedúcej sestre Mgr. Jane Odskočovej a pani učiteľkám PhDr. Jane Debnárovej a  Mgr. Monike Klimantovej.

            Ďakujeme.

                                                                                                                                             Alexandra Mikušiaková III.PS

          • Odborná exkurzia – Národný ústav detských chorôb, Bratislava

          • Dňa 11. 5. 2022 sa žiaci III.PS zúčastnili odbornej  exkurzie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Cieľom exkurzie bolo oboznámiť žiakov s najvyššie postaveným pracoviskom pre detskú chirurgiu na Slovensku a v Strednej Európe.

                        NÚDCH poskytuje špičkovú zdravotnú a ošetrovateľskú starostlivosť pacientom od narodenia do 18 rokov + 364 dní na klinikách s rôznym zameraním podľa problému detského pacienta. Našim cieľom bola Klinika detskej chirurgie. Žiakom sa osobne prihovoril zástupca prednostu, MUDr. František Horn PhD., ktorý poukázal na výhody práce s detským pacientom a na radosť, ktorá prichádza po vyliečení, či aspoň zlepšení kvality života dieťaťa.                                                          V roku 2019 vzniklo v rámci Kliniky detskej chirurgie pracovisko detskej neurochirurgie, ktoré poskytuje komplexnú starostlivosť o detských pacientov s neurochirurgickými ochoreniami: hydrocefalmi, rázštepmi nervovej sústavy, nádormi mozgu a miechy, cievnymi ochoreniami nervového systému, liečbou epilepsie a podobne. Citujem slová zástupcu prednostu oddelenia, MUDr. Františka Horna PhD., ktorý sa k vrodeným vývojovým vadám nervového systému vyjadril slovami: ,,je to len kozmetická vada“. Keďže je v pláne založenie samostatného oddelenia detskej neurochirurgie, opakovane zdôraznil, ako veľmi je potrebný personál z radov praktických sestier, či zdravotníckych asistentov. Vyjadril túžbu, že by s radosťou privítali na ich pracovisku aj žiakov našej školy po jej úspešnom absolvovaní. Nasledovala prehliadka oddelenia dojčiat, batoliat a veľkých detí, po skupinách žiakov, poverenými sestrami. Prostredie a personál oddelenia je orientovaný pro-pacientsky: smerom k detským pacientom a ich rodičom. Súčasťou oddelenia je aj oddychová miestnosť pre rodičov. Jej žlté kreslá sme si vyskúšali. Centrálna sterilizácia postelí, podnosový spôsob prepravy stravy, ,,malí operanti“, zrekonštruovaný moderný urgentný príjem a mnoho iných zaujímavostí neuniklo našim pohľadom.

            Cieľ našej exkurzie bol splnený. Spoznali sme jedno z najstarších a najskúsenejších pracovísk svojho druhu v strednej Európe – NÚDCH a Kliniku detskej chirurgie v Bratislave. Prajeme si, nech poslanie zakladateľov tohto špičkového pracoviska má svojich pokračovateľov. Veríme, že pracovisko Kliniky detskej chirurgie oslovilo našich žiakov a po úspešnom absolvovaní školy kroky niektorých z nich budú smerovať práve tam.                    

                                                                                            Mgr. Ľubica Jakubcová

            PhDr. Jana Debnárová

          • Klimatická spravodlivosť - prednáška z enviromentálnej výchovy

          • V stredu 11. 5. 2022 sa uskutočnili počas štvrtej a piatej vyučovacej hodiny v aule prednášky z enviromentálnej výchovy v rámci cyklu“ Klimatická spravodlivosť“. Prednášky sa zúčastnili žiaci všetkých druhých ročníkov, bola zameraná na nárast teploty na zemeguli a s tým spojené topenie ľadovcov na Antarktíde. Film bol premietnutý a diskusia k filmu prebehne na hodinách biológie.

            Mgr. Oľga Rosová

             

          • Športová súťaž: „Beh do Strečnianskych hradných schodov 2022“

          • Dňa 12. 5. 2022 sa uskutočnili preteky v behu po schodoch k hradu Strečno. Schodov bolo 152 a boli veľmi prudké. Pretekov sa zúčastnilo 450 pretekárov, od ZŠ až po seniorov. Našu školu reprezentovali žiaci: Krajči David 2.M, Kouřimská Veronika 2.M,Kojš Peter 1.M, Makovický Dávid 3.M, Riegelová Sára 2.ZuA, Michalčíková Rebeka 2.ZuA. Najlepšie umiestnenie z našich žiakov dosiahli: Riegelová Sára, ktorá sa umiestnila na krásnom piatom mieste a Kojš Peter, ktorý obsadil vo veľkej konkurencii deviate miesto. Veľmi si vážime aktivitu našich žiakov a patrí im náš obdiv.

                                                                                                          Mgr.Rossová Oľga

          • Poskytli sme zdravotnú pomoc na florbalových zápasoch

          • My, žiačky tretieho ročníka v odbore Praktická sestra, sme sa v dňoch 4. – 5. mája zúčastnili na celoslovenských florbalových zápasoch základných škôl ako zdravotný dozor. Tieto zápasy sa konali v Liptov aréne pri Tatralandii. Stretli sa tu tímy z rôznych kútov Slovenska, napríklad z Bratislavy, Modry, Galanty, Nových Zámkov, Púchova, Michaloviec, Kysuckého Nového Mesta, ba aj žiaci zo Špeciálnej školy v Bytči.

            Počas našej služby sme sledovali napínavé zápasy a ošetrovali sme poranené kolená, členky, lakte, zápästia, prsty či krvavý nos.

            Za túto príležitosť ďakujeme vedeniu školy a tiež organizátorom podujatia, medzi ktorých patrí aj televízia JOJ.

          • Letné účelové cvičenie pre prvé ročníky

          • Dňa 2. 5. 2022 sa uskutočnilo účelové cvičenie pre prvé ročníky. Žiaci sa oboznámili s  úlohami z dopravnej, environmentálnej výchovy, z civilnej ochrany a mali zdravotnícku prípravu. Absolvovali peší presun do Iľanova, kde sa venovali futbalu, volejbalu, bedmintonu a zahádzali si granátom na cieľ. 

          • Celoslovenské kolo súťaže SOČ

          • V dňoch 27. – 29. 4. 2022  sa uskutočnil  v SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove 44. ročník celoslovenského kola SOČ. Keďže súťaž prebiehala prezenčnou formou, zúčastniť sa mohol len autor práce. Nás opäť úspešne reprezentovala práca Lenky Klobušiakovej a Natálie Náhlovskej s témou: „Liečba postcovidového syndrómu z pohľadu maséra“ za odbor zdravotníctvo a farmakológia. Konkurencia bola silná, za odbor súťažilo až  16 prác. Napriek tomu práca našich žiačok, skončila na krásnom 6. mieste.  

            Veľmi pekne ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy, a preto sme spolu s pani riaditeľkou dievčatám odovzdali diplomy ktoré prišli ešte za 2. miesto z krajského kola spolu s cenou.

            Verím, že dievčatá si odniesli počas písania a súťaženia veľa nových poznatok, informácií a zážitkov, a budú mať odhodlanie a chuť zúčastniť sa súťaže aj v ďalšom školskom roku.

             

            Koordinátor SOČ : Mgr. Radka Jirásková

             

          • DEŇ NARCISOV 28. 4. 2022

          • Zbierky sa zúčastnilo 10 žiakov prvých ročníkov a triedy II.PSA.

            Dobrovoľníci z našej školy sa rozdelili do dvojíc a robili zbierku v priestoroch školy, na Mestskom úrade v LM, v STOP SHOPe, na námestí a v pešej zóne mesta L. Mikuláš.

             

            1. sk:  pešia zóna – I.PSA –  Madliaková Michaela,  Juríková Viktória

            301,21 €

            2.sk:  pešia zóna, polícia, úrady, mestský úrad – I.ZuA – Hrdinová Viktória, Hlavajová Silvia – 444,38 € - najvyšší výnos!

            3.sk: pešia zóna, námestie, železnica – I.M – Stašová Dáša, Sirotová Simona – 190,21 €

            4.sk: v STOP SHOPe – II.PSA – Kolos Adrian, Makáčeková Timea

            –  422,71 €

            5.sk: pešia zóna , okolie Centrumu – I.PSB - Maťovčík Zachariáš, Kupčíková Vanesa – 407,07

             

            Celkový výnos zbierky je 1765,58 €.

             

            Akcia prebehla bez problémov a s dobrou motiváciou  v rámci pomoci onkologicky chorým  a pri vzornej reprezentácii školy.

            Dozorom počas akcie na miestach zbierky bola PhDr. Helena Straková. Akcia je zdokumentovaná fotografiami.

             

            Všetkým našim žiakom - dobrovoľníkom patrí veľká vďaka za všetko čo robia v prospech onkologicky chorých.

             

            V L. Mikuláši 29. 4.2022  - spracovala PhDr. Helena Straková

             

          • Exkurzia v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb

          • Dňa 22.4.2022 sa žiaci IV.Z triedy zúčastnili odbornej exkurzie v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. V úvode ich privítala námestníčka úseku Mgr. M. Víglašská. Navštívili oddelenia kardiochirurgie, oddelenie arytmií, oddelenie koronárnej jednotky a oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny. Žiaci boli oboznámení s organizáciou práce sestry a zdravotníckeho asistenta v ústave.

          • Majsterka Slovenska v pretláčaní rukou z našej školy

          • Trio druháčok, z odboru Praktická sestra, reprezentovali našu školu v Košiciach na majstrovstvách Slovenska v pretláčaní rukou stredoškolákov. Absolútnou víťazkou, teda Majsterkou Slovenska v kategórii stredoškoláčky nad 60 kg sa stala Vesna Hynková. Žiačka Sofia Anna Dudášiková obsadila 4. miesto v kategórii do 60 kg, a nad 60 kg obsadila tiež 4. miesto žiačka Petra Hycláková.

            Dievčatám gratulujem! 

            Mgr. Martina Zárubová

          • Exkurzia Kryo Centrum Liptov

          • S triedou III.M sme 25. apríla 2022 boli svyskúšať účinky celkovej kryoterapie na vlastnej koži v Kryo Centre Liptov pri Tatralandii.

            Žiaci prešli vstupnou zdravotnou prehliadkou. Prezliekli sa do predpísaného oblečenia, ktoré pozostávalo z bavlnených podkolienok, šortiek, tielka, čiapky alebo čelenky a rukavíc. Horné dýchacie cesty si chránili respirátorom a na nohách mali obuté dreváky.

            Pobyt v kryokomore absolvovali po dvojiciach. Najprv strávili krátky čas v aklimatizačnej predsieni s teplotou -60°C. V hlavnej komore, kde pomaly kráčali v kruhu 2-3 minúty, bolo okolo -120°C. Po ukončení pobytu v komore sa žiaci zahrievali 10-20 minútovým intenzívnym kardio cvičením.

             

            Mgr. Peter Žakarovský

          • PREVENTÍVNE AKTIVITY v rámci Národného týždňa manželstva

          • Dňa 13. 4. 2022 sa na našej škole realizovali preventívne aktivity pre prvé a druhé ročníky zamerané na vzťahy, rodinu v spolupráci s TCKompas, ACET, Národný týždeň manželstva. Témami prednášok boli Láska, vzťahy, manželstvo; Zdravá rodina; Manželstvo a Domáce násilie. Tu je niekoľko spätných väzieb od zúčastnených:

            Prednáška bola veľmi pútavá, páčilo sa nám, že prednášajúci hovoril z vlastných skúseností a bol k nám veľmi otvorený vo všetkom, aj vo veciach, ktoré sa týkali jeho rodiny. Veľa sme sa pri ňom nasmiali a tie 2 hodiny, ktoré sme s ním strávili, ubehli veľmi rýchlo. Ale všetko to nebolo len o srande. Bavili sme sa aj o vážnych veciach, ktoré sa týkali rodiny, vzťahov medzi mužom a ženou, sexuality. Povedali sme si aj o dôležitých vlastnostiach a veciach, ktoré by nemali v správnom vzťahu chýbať a myslím si, že nás donútil poriadne popremýšľať a možno aj prehodnotiť naše doterajšie názory.

            Diana Boháčiková, II.PSA

             

            Prednáška sa niesla v priateľskej atmosfére, mňa osobne veľmi zaujala a zaujatá som ostala až do konca. Bolo to určite prispôsobené nášmu veku a mám pocit, že mnohým to dalo niečo dobré na zapamätanie si do života. Celkovo ľudia a podľa mňa najmä naša generácia má problém vyjadrovať sa naozaj úprimne o vzťahoch a partnerstve. A práve lektorka, ktorá viedla prednášku, nám povedala množstvo osobných skúsenosti z jej života. Taktiež povedala, že nie je zlé, byť sám, čo tiež podľa mňa veľká väčšina ľudí v tejto dobe nechápe a potom sú vo vzťahoch, ktoré nefungujú. Prednáška sa mi páčila, bolo to naozaj vhodné a je veľmi dôležité o takýchto témach komunikovať.

            Nina Strapková, II.ZuA

             

            Zažiť v dnešnej dobe moderne interaktívnu diskusiu s rešpektovaním anonymnej komunikácie so študentami by malo byť samozrejmosťou. Prednášajúca viedla diskusiu s ľahkosťou a svojím prístupom vzbudzovala záujem študentov o tému. Som rada, že som sa prednášky mohla zúčastniť.

                                                                                                           Mgr.  Mária Madliaková

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje