• Záložka do knihy spája slovenské školy: Osobnosti a diela slovenskej dramatickej tvorby

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásila pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2020 pre stredné školy 9. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy: Osobnosti a diela slovenskej dramatickej tvorby (100. výročie založenia Slovenského národného divadla a 190. výročie prvého ochotníckeho predstavenia na Slovensku).

            Naša škola sa každoročne zapája do tohto celoslovenského projektu, ktorého cieľom je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou.

            Tohtoročná téma zaujala našich žiakov a pri výrobe záložiek naplno prejavili svoju kreativitu a zároveň sa zážitkovým spôsobom oboznámili s významnými osobnosťami a dielami slovenskej dramatickej tvorby. Väčšina žiakov si ako motív na svoje záložky zvolila známych autorov divadelných hier (napr. Pavol Országh Hviezdoslav, Jozef Gregor Tajovský, Peter Zvon, Peter Karvaš, Ivan Stodola, Ján Chalupka, Jonáš Záborský, Ján Palárik) alebo historickú budovu Slovenského národného divadla či súčasných slovenských divadelných hercov.

            Slovenská pedagogická knižnica vytvorila partnerské dvojice medzi strednými školami s prihliadnutím na typ školy a počet prihlásených žiakov. Našou partnerskou školou sa stala Stredná zdravotnícka škola Humenné. Termín výmeny záložiek a zaslania dobrovoľného vyhodnotenia bol vzhľadom na mimoriadnu situáciou s pandémiou koronavírusu a súvisiacimi rozhodnutiami vlády Slovenskej republiky predĺžený do marca 2021.

             

            Pozrite si ukážky záložiek našich žiakov:-)

            Mgr. Veronika Bobulová

          • V stredu 24.2.2021 naša škola dostala darček k 70. výročiu

          • Naša škola, ktorá už niekoľko desaťročí vzdeláva budúcich zdravotníkov sa dočkala kompletnej obnovy. Žilinská župa nám dňa 24.2.2021 odovzdala do užívaniu kompletne zrekonštruovanú budovu. Celý proces od vyhlásenia verejného obstarávania po ukončenie prác trval jeden a pol roka.

            Zo starej, zdravotne závadnej budovy školy sa počas roka stala jedna z najmodernejších na Slovensku. Spojila sa vkusná architektúra, moderné riešenia, inovatívne prístupy a výsledkom je jedinečná škola s kvalitnými podmienkami na vzdelávanie. Ide o jednoznačne jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja. Jej celková hodnota bola vo výške 4,1 milióna Eur,“ povedala županka Erika Jurinová.

            Z pôvodnej konštrukcie ostal len základný nosný systém. Budova má nový obvodový plášť s hliníkovými oknami vybavenými vonkajšími žalúziami. Nové sú rozvody vody, kanalizácií, odpadov, aj kúrenie a elektroinštalácia. Po všetkých miestnostiach je dotiahnutá štrukturovaná kabeláž schopná prenášať akékoľvek dátové signály, škola je vybavená dochádzkovým systémom, videovrátnikom, elektrickým zabezpečovacím systémom ako i kamerovým systémom. Budova disponuje novými vzduchotechnickými zariadeniami, ktoré ju zásobujú čerstvým vzduchom s rekuperovaním odpadného tepla a zároveň ochladzujú priestory.

            Zmena nastala aj v dispozičnom riešení. Zastrešilo sa vnútorné átrium, čím sa z neho stal interiérový priestor. „Zväčšili a otvorili sa tak vnútorné plochy na prvom nadzemnom podlaží a stali sa interaktívnou súčasťou školy. Átrium je vybavené výťahom, ktorý prepojí všetky poschodia školy a umožní bezbariérový presun po budove,“ doplnila županka. Pre chladenie a vetranie átria slúžia aj dve diaľkovo ovládané okná pod stropom svetlíka s automatickým zavieraním v prípade nepriaznivého počasia. Novinkou, ktorá zlepší celkový komfort študentov je wellness, ktorý je vybavený fínskou saunou, infrasaunou, šatňami, oddychovými priestormi, sociálnymi priestormi so sprchami a ochladzovacou kaďou. Tak ako celá škola aj wellness časť je prispôsobená pre možnosť užívania aj osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu.

            Učebne sú vybavené novým nábytkom, dokúpilo sa nové strojné zariadenie, šatňové skrinky a stoličky do laboratórií. V súčasnosti má škola 327 študentov, dennej aj externej formy štúdia. „Včerajším dňom máme podpísané kolaudačné rozhodnutie. V tejto chvíli nám ostáva už len vypracovať prevádzkový poriadok a dosťahovať ďalšie triedy s učebňami a môžeme začať vyučovať. My by sme chceli naštartovať prezenčné vyučovanie od 8.marca, ak nám to pandemická situácia dovolí,“ uzavrela riaditeľka školy Silvia Blcháčová.

          • Školské kolo SOČ

          • Dňa 22. 2. 2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti on-line formou. Do SOČ sa celkovo zapojilo 11 žiakov so 6 prácami v súťažných odboroch zdravotníctvo a farmakológia, gastronómia a pedagogika a psychológia. Medzi sebou súťažili žiaci zo študijných odborov praktická sestra a zubný asistent. Všetky súťažné práce boli zaujímavé a v rámci protipandemických opatrení pekne prezentované on-line formou. Do okresného kola postúpili s veľmi zaujímavými témami prác tieto žiačky:

            II.PS:

            Viktória Cevárová a Veronika Mliečková s témou Covid – 19; Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová – Multikultúrne špecifiká ošetrovateľskej starostlivosti.

            I.PS:

            Martina Michálková s témou Alkohol – droga mladých ľudí

            II.ZuA:

            Lívia Velčovská a Terézia Buzáková s témou Káva a jej význam v živote človeka

            III.Z:

            Natália Bartošová, Kristína Vrtěnová a Nina Skaličanová s témou Sociálne siete v živote tínedžera.

            Chcem sa poďakovať všetkým riešiteľom prác a ich školiteľom za dobre odvedenú prácu  v súčasných sťažených podmienkach. Poďakovanie patrí aj všetkým ostatným, ktorí pomohli pri tvorbe prác tým, že podporili spolužiakov a zapojili sa do ich realizovaných prieskumov. Všetkým súťažiacim držíme palce, aby boli úspešní a postúpili aj do krajského kola.

            Metodik SOČ: PhDr. Silvia Fričová

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje