• Ocenenie ku Dňu učiteľov

          • Srdečne blahoželáme zástupkyni pre odborné vzdelávanie Mgr. STELLE JANČIOVEJ za ocenenie ku Dňu učiteľov primátorom mesta Ing. Jánom Blcháčom, PhD.

          • HODINA ZEME

          • Aktivity SZŠ v L.Mikuláši ku Dňu Zeme:

            • Dňa 26.3.2022 od 20.30 21.30 hod.  je vyhlásená výzva na maximálne šetrenie elektrickou energiou. V mestách a obciach bude v tomto čase vypnuté verejné osvetlenie a k našim žiakom pôjde výzva, aby v rámci možností v týchto hodinách ich rodiny šetrili elektrickú energiu/napr. nepoužívaním práčiek, umývačiek riadu a podobne/
            • V mesiaci apríl  sa naši žiaci zúčastnia výsadby stromkov v lokalite Čierny Váh
            • V mesiaci máj, absolvujeme brigádu v areály Liptovskej nemocnice a budeme skrášľovať okolie školy výsadbou a úpravou terénu
          • Medová masáž, voskové pláty a ušné sviečky - kurz

          • V dňoch 17. - 18. 3. 2022 sme na našej škole uskutočnil kurz „Medová masáž, voskové pláty, ušné sviečky“. Kurz bol určený pre žiakov druhého ročníka denného štúdia odboru masér. Absolvovalo ho 10 žiakov. Na kurze sa naučili vykonávať medovú masáž, poznajú jej účinky, zásady, ale aj indikácie a kontraindikácie tejto masáže. Osvojili si poznatky o voskových plátoch a ich následnej aplikácii. V rámci druhého dňa si vyskúšali a naučili sa používať a aplikovať ušné sviečky. Poznajú ich účinky, indikácie a kontraindikácie. 

            Na záver kurzu absolvovali test a praktické preskúšanie aplikácie jednotlivých procedúr, ktoré sa za uplynulé dva dni naučili. Po úspešnom zvládnutí teoretickej a praktickej časti získali žiaci osvedčenie o absolvovaní kurzu. Žiaci si tak rozšírili obzor svojich teoretických ale aj praktických vedomostí.

            Veríme, že masáž si obľúbili a budú ju s radosťou vykonávať.

             

            Lektor kurzu: Mgr. Radka Jirásková

          • Environmentálny workshop

          • Zapojili sme sa do projektu Zlepšenie informovanosti verejnosti na úseku ochrany prírody.

            Dňa 17. 3. 2022 prebehol na našej škole workshop, kde sme preberali témy ako: Územná ochrana, Druhová ochrana, Stráž prírody. Workshop viedla Mgr. Poganyová PhD.

            Všetci z nás denne zachytia mnoho informácií o ekologickom prostredí a o všetkých ,,eko'' veciach, ktoré sa týkajú našej planéty. Je však na zamyslenie, či tieto informácie berieme dostatočne vážne.

            Preto k nám zavítala pani doktorka Andrea Poganyová, ktorá nám objasnila mnoho otázok o prírode a živočíchoch na Slovensku. Workshop trval štyri vyučovacie hodiny. Striedali sa power point prezentácie a praktické aktivity. Celý workshop sa niesol v duchu rôznych zábavných aktivít. Dostali sme pracovné zošity, ktoré boli plné kreatívnych úloh na zamyslenie. Pani doktorka ich dopĺňala svojím výkladom, prezentáciami alebo zaujímavými krátkymi filmami. Nepracovali sme iba samostatne, ale aj v tímoch. Zahrali sme si známy televízny kvíz Milujem Slovensko, kde sme hádali rôzne slovenské piesne, snažili sa umiestniť puk na slepej mape či uhádnuť názov miesta podľa obrázka.

            Celý environmentálny workshop hodnotíme veľmi pozitívne. Odišli sme obohatení o nové vedomosti a dúfame, že pani doktorka nás ešte niekedy opäť navštívi.

                                                                                                                                                               S. Riegelová, II.ZuA

          • Kurz tejpovania

          • Počas jarných prázdnin, v dňoch 7. 3 a 8. 3. 2022, prebehol na našej škole kurz tejpovania. Tento kurz viedol Martin Pavlovský zo Školy tejpovania. Kurzu sa zúčastnilo 17 žiakov našej školy. Boli to žiaci zo IV. M a III. M, a tiež triedy z externého pomaturitného štúdia v odbore masér. Žiaci sa počas dvoch dní naučili nielen prácu s tejpom, ale hlavne, ako ho aplikovať pri rôznych ochoreniach a diagnózach. Som presvedčená, že nadobudnuté vedomosti žiaci využijú  v súkromnom živote, aj v pracovnej sfére.

                           Mgr. Mária Hrbatá

          • Konečne nejaká exkurzia - Archív v Liptovskej nemocnici

          • Dňa 14. 3. 2022 sa trieda II.PSA Strednej zdravotníckej školy vydala na exkurziu do Liptovskej nemocnice s poliklinikou Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Cieľom exkurzie bolo zážitkovou formou sprístupniť učivo predmetu Administratíva a zdravotnícka dokumentácie - Registratúra, archív. V miestnosti, v ktorej sme sa nachádzali, sme museli dodržiavať medzi sebou istý odstup. Priestory archívov boli malé, ale zato poriadne naplnené množstvom dokumentov.

             V priebehu hodiny sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií. Prekvapilo nás, že niektoré spisy sa tam držali od roku 1945. Pani archivárka ukázala obdivuhodnú zručnosť v tejto práci, dobre sa tam vyznala, vedela sa výborne orientovať. Obdivovali sme to! Ktovie, či by sme aj my boli dobrí dokumentační pracovníci? Urobili sme i pár fotiek pred našou nemocnicou a v archíve a plní dojmov sme opúšťali priestory nemocnice.

            Ďakujeme za možnosť byť „konečne“ na exkurzii.  Obohatila nás a rozšírila nám obzory. Tešíme sa na ďalšie zaujímavé exkurzie.

             

            Petra Hycláková, II.PSA

          • Online webináre IUVENTY

          • V priebehu posledných mesiacov som sa zúčastnila webinárov o subkultúrach, ktoré organizovala IUVENTA. Tieto webináre boli určené pre mládež a boli zamerané na rôzne subkultúry, napríklad na blues, hip hop, rock či punk. Všetky webináre boli zostavené podľa podobného konceptu, poukazovali na históriu a na terajšiu situáciu týchto subkultúr. Rozoberali sme tam aj rôzne okruhy problémov súvisiacich s témou, samozrejme, v diskusii bol priestor na otázky a dokonca nám púšťali aj krátke ukážky songov. Celý  webinár sa niesol v hudobnom šate.

             Túto skúsenosť považujem za veľmi obohacujúcu a teším sa na ďalšie podobné akcie. Aj na takéto akcie dostanete pozvanie od Žiackej školskej rady. Pridajte sa do nášho tímu!

            Viac informácií vám dajú v triedach vaši zástupcovia ŽŠR.

             

            Mariannna Zahradníková, II.PSA

          • Okresné kolo SOČ

          • Dňa 4.3. 2022 sa konal 44. ročník  Okresného kola Stredoškolskej odbornej činnosti, ktoré zastrešovala Stredná  odborná škola elektrotechnická v Liptovskom Hrádku. V rámci protipandemických opatrení bolo toto kolo realizované online  formou. Naše žiačky nás reprezentovali na výbornej úrovni, za to im veľmi pekne ďakujeme.

            V odbore zdravotníctvo postúpili z 1. miesta žiačky Lenka Klobušiaková a Natália Náhlovská – III.M s témou: Liečba postcovidového syndrómu z pohľadu maséra. Z 3. miesta postúpili žiačky Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová - III.PS  s témou: Odsúdení na spolunažívanie v dobrom. Veríme, že sa nič nezmení, a aj táto práca bude úspešne reprezentovať našu školu.

            Chceme popriať veľa úspechov a šťastia na krajskom kole, ktoré bude realizované 4. 4. 2022 tiež online formou.

             

                                                                                              Metodik SOČ: Mgr. Radka Jirásková

          • Školské kolo SOČ

          • Dňa 17.2.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Stredoškolskej odbornej činnosti prezenčou formou. Do školského kola sa zapojili celkovo 4 žiačky s 2 prácami. Obidve práce boli zaradené do súťažného odboru Zdravotníctvo a farmakológia.  Do súťaže sa zapojili žiačky tretieho ročníka  študijných odborov praktická sestra a masér. Práce boli zaujímavé, s vhodne vybranou témou a praktickým prínosom, ako aj pre naších žiakov, tak aj pre verejnosť. Do okresného kola postúpili obidve práce. Z prvého miesta postúpili žiačky Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová s témou Odsúdený na spolunažívanie v dobrom. Z druhého miesta postúpili žiačky Lenka Klobušiaková a Natália Náhlovská s témou Liečba postcovidového syndrómu z pohľadu maséra. Zvyšné práce ktoré sa do súťaže zapojili v semptembri, neboli dokončené a preto sa nezúčastnili ani školského kola. Chcem sa veľmi pekne poďakovať dievčatám  aj ich školiteľkám za dobre odvedenú prácu, a úspešné ukončenie prác aj v neraz náročných podmienkach spolupráce. Veľmi rada by som poďakovala aj všetkým respondentom, ktorí sa zapojili do realizovaných prieskumov. Dúfam že sa žiačkam bude dobre dariť aj na okresnom kole ktoré sa uskutoční 4.3.2022 online formou a postúpia ešte vyššie.

            Držíme im palce.

            Metodik SOČ: Mgr. Radka Jirásková

          • Pomoc pre Ukrajinu

          • Minulý týždeň sme sa na výzvu SČK Liptov zapojili do zbierky zdravotníckych pomôcok, obväzov a liekov pre Ukrajinu. Napriek krátkemu termínu, ku koncu týždňa sa podarilo naplniť 3 plné „banánové“ krabice a dosť slušné množstvo potrebného zdravotníckeho materiálu, ktorý sme odovzdali na SČK.

            Tlmočím od p. riaditeľky SČK Liptov Mgr. Kubíkovej veľké poďakovanie. Vďaka patrí zainteresovaným žiačkam z organizačnému tímu a všetkým žiakom a kolegom, ktorým záleží na všetkých vojnou ohrozených na Ukrajine.

                                                                       Koordinátorka ŠO SČK: PhDr. Helena Straková

          • Preventívne poradenstvo – pre študentov IV. ročníkov

          • Dňa 3. 3. 2022  sa na našej škole uskutočnila prednáška v spolupráci s ÚPSVaR v Liptovskom Mikuláši – preventívne poradenstvo pre žiakov IV. ročníkov.

            V prvej časti PhDr. Ľubica Turčaníková informovala žiakov o zamestnanosti našich absolventov, o vývoji zamestnanosti na Slovensku pod vplyvom pandémie a stave na regionálnom trhu práce. Povzbudivé boli čísla týkajúce sa zamestnanosti a uplatniteľnosti absolventov našej školy. Venovala pozornosť aj právnym aspektom vyplývajúcim z ukončenia štúdia na SŠ, upozornila žiakov na ich základné práva a povinnosti po ukončení strednej školy, oboznámila ich s praktickými informáciami, ako majú postupovať, čomu venovať pozornosť, aké sú možnosti rekvalifikácie, či podpory pri rozbiehaní vlastného podnikania. Žiaci využili možnosť klásť otázky, ktoré im boli následne zodpovedané.

            V druhej časti prednášky mali žiaci možnosť dozvedieť sa od Ing. Zuzany Kubovičovej o programe EURES a možnostiach práce, stáží, brigád v rámci Európskej únie. Žiakom boli predstavené overené webové stránky, ktoré sprostredkovávajú prácu v zahraničí alebo poskytujú dôležité informácie s tým súvisiace. Získali aj  poznatky o možnej finančnej podpore, o nástrahách, na ktoré si musia pri hľadaní práce v zahraniční dať pozor. Po skončení prednášky boli k dispozícii letáky s informáciami, aby sa k nim mohli vrátiť.

            Ďakujeme za poskytnutie praktických informácií pre žiakov a pomoc pri orientácii pred vstupom na trh práce.

          • Fašiangy na našej škole

          • Pondelok 28. 2. 2022 bol deň, na ktorý sme sa veľmi tešili. V tento deň prebiehalo vyučovanie v maskách. V átriu bol sprievod jednotlivých tried, ba aj učiteľov. Na začiatku sprievodu všetkých prítomných privítala moderátorka Sára Riegelová. Potom sme si vypočuli príhovor pani riaditeľky, Ing. Silvie Blcháčovej. Pani riaditeľka pripomenula, že aj napriek veselej a zábavnej fašiangovej akcii, akou je vyučovanie v maskách, nesmieme zabúdať na vážne udalosti, ktoré sa v týchto dňoch odohrávajú. Vyzvala prítomných, aby minútou ticha vyjadrili solidaritu Ukrajine.

            Po úvodnom slove sa za fanfár hudby začal sprievod masiek. Porota, zložená z učiteľov i žiakov, bola nadšená a so záujmom sledovala a hodnotila jednotlivé masky.

            Výsledky sú nasledovné:

            Najkreatívnejšia trieda: I.PSB.                                                                                                                

            Najlepšia žiacka maska:

            1. miesto: Daniela Žiaranová (II.PSB)

            2. miesto: Zdenko Bražina (III.ZuA)

            3. miesto: Lukáš Fulla (II.M)

            Najlepšia fašiangová maska zamestnanca:

            1. miesto: Ľubica Jakubcová

            2. miesto: Jana Debnárová

            3. miesto: Mária Hrbatá

             

            Všetkým výhercom srdečne blahoželáme. Touto cestou ďakujeme i OZ pri SZŠ za finančnú pomoc pri realizovaní tejto aktivity. Žiacka školská rada sa teší na ďalšie spoločné aktivity našej školy.

             

            Za ŽŠR Daniela Tajátová,

            koordinátorka ŽŠR

          • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • https://kniznica-sgzp.webnode.sk/_files/200000239-255e52752a/hviezdoslav2.jpg

            Dňa 3. 3. 2022 sa v priestoroch našej školy uskutočnil už 68. ročník celoslovenskej postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy. Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu.

            Dnes je Hviezdoslavov Kubín súťažou umeleckého prednesu, ktorý je umením vnímania textu, individuálnej tvorby sveta za textom, ale aj uvedomením si podstaty autorovej myšlienky a hľadaním spôsobu, ako to dosiahnuť.

            Tohtoročnej súťaže sa zúčastnilo 16 recitátorov. Porota mala veľmi náročnú úlohu, pretože recitátori podali vynikajúce výkony, precítili hĺbku umeleckého textu a vložili do prednesu oduševnenie a radosť. Odbornú porotu tvorila predsedníčka poroty -  Mgr. Kronfráterová a členovia poroty: Mgr. Bobulová a PaedDr. Mária Madliaková. Školské kolo súťaže moderovala žiačka II. ZuA triedy - Sára Riegelová.

            Víťazkou školského kola, ktorá zaujala porotu svojím jedinečným recitátorským prejavom, sa stala žiačka Marianna Zahradníková z II. PSA. Víťazka postupuje do okresného kola, ktoré sa uskutoční 6. apríla 2022 v priestoroch Centra voľného času v Liptovskom Mikuláši.

            Výsledky školského kola

            1. miesto - Marianna Záhradníková II. PSA

            2. miesto - Tatiana Hanusová II. M, Lenka Banášová II. ZuA

            3. miesto - Diana Bohačíková II. PSA, Alexandra Vyšná II. PSB


                                                                                                                                                 Mgr. Veronika Bobulová

          • Kurz bankovania

          • Na základe výbornej kooperácie medzi Strednou zdravotníckou školou v Liptovskom Mikuláši a Kúpeľmi Lúčky a.s. sa obe strany dohodli na ďalšej spolupráci. A tak sa v dňoch 11. 2. 2022 a 12. 2. 2022 uskutočnil kurz bankovania. Kurzu sa zúčastnilo 8 bývalých absolventov našej školy, odboru masér, pracujúcich v kúpeľoch, ktorí si vylepšili svoje zručnosti a schopnosti.

            Účastníci kurzu si okrem teórie bankovania osvojili prácu so sklenenými bankami, aj s bankami plastovými. Naučili sa zostavy bankovania pri ochoreniach chrbtice a ochoreniach kĺbov, napríklad zostavy pre ramenný, kolenný a bedrový kĺb a iné. Dôkladne sa venovali bankovaniu a terapii v  oblasti panvovej a driekovej, pretože sú to indikácie, ktoré sa v Kúpeľoch Lúčky veľmi často vyskytujú.

            Kurz bankovania viedla Mgr. Mária Hrbatá

          • ODSÚDENÍ NA SPOLUNAŽÍVANIE V DOBROM

          • Vážení zamestnanci, milí žiaci

            Sme žiačklll.PS na našej škole Katarína Fiačanová a Monika Sýkorová a od prvého ročníka sa zaoberáme problémom multikultúrneho ošetrovateľstva, ktorý je v súčasnosti veľmi aktuálny. V našej SOČ sa snažíme tento problém riešiť a pre ľahšie pochopenie sme vypracovali edukačné karty, na ktoré vám dávame do pozornosti link, ktorý môžete využiť.

            Zobraziť stránku: www.odsudeninaspolunazivanievdobrom.sk

             

            V mesiaci marec plánujeme v spolupráci s koordinátorom našej SOČ zrealizovať aktivitu pre druhé ročníky kde budeme rozoberať tému multikultúry s využitím edukačných kariet.

             

             

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje