• Turnaj žiakov a žiačok SŠ v stolnom tenise

          • Dátum konania 3. december 2019

            Miesto konania: telocvičňa Gymnázium M.M.Hodžu

            Našu školu reprezentovali žiaci Nikolas Cvengroš zo IV.ZuA, Erik Považský a Samuel Ondrík z III.M a z I.M Filip Mezovský. V play-off skupine nám vyžrebovali súpera zo SOŠ stavebnej, s ktorým sme prehrali 0:3 a zároveň vypadli z turnaja. Viac sa darilo Veronike Golúchovej a Bianke Ivákovej z III.M spolu s Leilou Gonšenicovou a Karin Tarabovou z II.M triedy. V skupine žiačok sme v prvom kole vyhrali nad tímom z Hotelovej akadémie a postúpili do finále kde sme vyhrali nad žiačkami z Gymnázia M.M.Hodžu ale na Evanjelické gymnázium sme už nemali. Naše žiačky obsadili pekné druhé miesto a do zbierky pribudla ďalšia strieborná trofej.

            Rossová

          • Potravinová zbierka Charity

          • V rámci charitatívnych aktivít a spolupráce s Domom Charitas sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši a Mgr. Bodoríkovou sme za zapojili do potravinovej zbierky Charity, ktorá prebiehala 22. 12. 2019 v priestoroch obchodného reťazca TESCO. Zbierky sa zúčastnili žiačky z I. PS: Šangalová Silvia, Kurucová Patrícia, Blažeková Lucia, Bellová Paulína, Mliečková Veronika, Karkošková Juliana a z II. Z: Magulová Sabína, Veselá Lívia, Krajníková Alžbeta. Ďakujeme dievčatám za ochotu a pomoc vo voľnom čase.

            Spracovala: PhDr. Helena Straková – metodik ŠO SČK

          • Klaudia Prochádzková, IV. M – študentka ocenená Pamätným listom sv. Gorazda

          • Dňa 28. 11. 2019 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva slávnostné oceňovanie študentov základných a stredných škôl. 22 študentov bolo ocenených Pamätným listom sv. Gorazda za úspechy v predmetových olympiádach, vedomostných a športových súťažiach, ale aj v oblasti kultúry. Mnohí z nich reprezentovali Slovensko aj na medzinárodných súťažiach.

            Medzi ocenenými študentmi bola aj žiačka našej školy, Klaudia Prochádzková zo IV. M. Ocenenie získala za účasť v rôznych školských a mimoškolských aktivitách - Dňoch otvorených dverí, burzách stredných škôl či natáčanie video vizitky pre projekt Virtuálna anatomická učebňa. Klaudia pracuje aj v školskej organizácii Slovenského červeného kríža. S ochotou sa zapája do rôznych zbierok, napr. Biela pastelka, Deň narcisov, Úsmev ako dar. V odbornej príprave na povolanie sa vyznačuje záujmom o prácu, profesionálnym prístupom a veľkou mierou empatie k pacientom. Našu školu úspešne reprezentovala aj na medzinárodnej súťaži Zlatý masér v sanatóriách Klimkovice pri Ostrave, kde v Havajskej masáži obsadila krásne 2. miesto.

            Na slávnostné odovzdávanie pamätných listov boli pozvaní aj učitelia, rodičia či tréneri  ocenených žiakov. Klaudiu prišli podporiť nielen jej najbližší, rodičia a brat, ale aj pani riaditeľka, Ing. Silvia Blcháčová, pani zástupkyňa Mgr. Dana Kronfráterová, vedúca odboru masér Mgr. Ľubomíra Halková a triedna učiteľka Mgr. Zdenka Huntošová. Klaudia si Pamätný list sv. Gorazda prevzala z rúk prednostu Okresného úradu Žilina, Michala Lavríka.

            Srdečne jej blahoželáme k úspechu.

          • Porozprávajme sa – Týždeň kariéry

          • V rámci týždňa kariéry, ktorý vyhlasuje Euroguidance na Slovensku podporované Európskou komisiou – Generálneho riaditeľstva pre vzdelávanie a kultúru a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sme zrealizovali motivačnú besedu pod názvom Porozprávajme sa.

            Cieľom stretnutia bolo predstaviť našim žiakom III. a IV. ročníka úspešných absolventov Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši. Pozvaní absolventi žiakom priblížili svoju profesijnú dráhu a najmä, koľko úsilia museli vynaložiť, aby sa k svojim úspechom dopracovali. Veríme, že príbehy našich absolventov budú pre žiakov veľkou inšpiráciou do ďalšieho štúdia a ich budú motivovať k potrebe osobného a profesijného rastu.

            Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným hosťom, ktorí boli ochotní zdieľať svoje profesijné, ale aj osobné životné skúsenosti. Menovite: Mgr. Marike Kubíkovej, Mgr. Lucii Blcháčovej, pani Nikole Krátkej a taktiež Ing. Zuzane Marcinekovej, ktorá žiakom predstavila ponuku pracovných pozícií v LNsP MUDr. Ivana Stodolu.

          • Expert Geniality Show

          • Dňa 28.11.2019 sa žiaci našej školy po prvý raz zúčastnili vedomostnej súťaže Expert Geniality show. Vybrať si mohli z nasledovných tém: Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English? A Góly body, sekundy.  Študenti si otestovali svoje vedomosti a hneď po ukončení súťaže „gúglili“ odpovede na záludnejšie otázky. Netrpezlivo spolu s nimi čakáme na vyhodnotenie.

            Mgr. Ľ.Laceková

          • Burza stredných škôl – Liptovský Mikuláš

          • Dňa 3. 12. 2019 sme sa v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši opäť zúčastnili a prezentovali našu školu na BURZE stredných škôl, ktorú organizovalo CPPPaP spolu s Mestom Liptovský Mikuláš.

            Naša škola odprezentovala všetky svoje študijné odbory – praktická sestra, masér a zubný asistent pre končiace ročníky ZŠ stredného a horného Liptova.

            Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí prispeli k dôstojnej prezentácii školy pod odborným vedením učiteliek: PhDr. J. Debnárovej a Mgr. M. Moresovej, najmä žiačkam za ich zodpovedný a proaktívny prístup, záujem  a ochotu pomôcť prekonať prvotnú hanblivosť žiakov zo ZŠ, ktorí chceli získať informácie o štúdiu na našej škole. Vďaka všetkým za vytvorenie príjemnej a otvorenej atmosféry, v ktorej sa žiakom zo ZŠ dobre diskutovalo.

            Mgr. Iveta Jančušková

          • Školské kolo Olympiády ľudských práv

          • Dňa 2. 12. 2019 o 14:00 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv (OĽP). Pred školskú komisiu, ktorej predsedal Mgr. Peter G. Hrbatý, sa postavili dvaja študenti 1. ročníka, ktorí sa naozaj statočne popasovali zo zadanými úlohami zameranými na súčasné ľudsko-právne problémy. Po písomnej forme museli študenti obhájiť svoje pozície aj v diskusii. Študenti sa stali úspešnými riešiteľmi školského kola a obaja sa umiestnili na druhom mieste. Prvé miesto s postupom do krajského kola OĽP ostalo neobsadené.

          • Stužková IV.Z

          • Dňa 8.11. 2019 sme my, 4.Z, otvorili ceremónie stužkových slávností na našej škole. Naša stužková bola pre nás nezabudnuteľným zážitkom, ktorý navždy ostane v našich srdciach. Aj napriek všetkým tým stresom pred stužkovou sme sa výborne zabávali až do skorých ranných hodín. Ako pamiatku sme si domov odniesli zelenú stužku, ktorá nám snáď prinesie kúsok šťastia pri maturite.  

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            Dňa 25. 11. 2019 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo OSJL v kategórii A, ktorého sa zúčastnilo 16 žiakov z 3. a 4. ročníka. Súťažné zadania pozostávali  z dvoch častí – písomnej a ústnej. Písomná časť bola tvorená testom s rozličnými typmi úloh s rôznou náročnosťou, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. K písomnej časti ďalej patrila tvorba vlastného textu, resp. transformácia textu, v ktorej mal žiak preukázať schopnosť písať tvorivo,  s čo najväčšou možnou mierou originality. Ústna časť bola tvorená samostatnou prípravou a prednesením rečníckeho prejavu na zadanú tému, pričom súťažiaci museli predniesť najmenej 10 viet naspamäť, využiť znaky rečníckeho štýlu a uplatniť prvky verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Z maximálneho možného počtu bodov 55 sa stali úspešnými riešiteľmi školského kola OSJL žiačky:

                                                                  

            1. miesto: Daniela Červeňová z III. Z triedy (42 bodov)

            2. miesto: Ema Markovičová zo IV.  ZuA triedy (41 bodov)

            3. miesto: Lucia Finiková z III. ZuA triedy (40 bodov)

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým účastníkom ďakujeme za to, že prejavili záujem o súťaž. Veríme, že si rozšírili svoje vedomosti zo slovenčiny a nadobudli nové komunikačné zručnosti.

            Organizátori šk. kola OSJL

          • szsProjekt: Myslíme na rodičov zdravotne postihnutých detí

          • S podporou Nadačného fondu TESCO, v rámci grantového programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“,  realizujeme  projekt zameraný na pomoc rodinám, ktoré sa starajú o deti so zdravotným znevýhodnením.

            Rodičia detí s mentálnym či telesným postihnutím sa svojim deťom venujú celí. Venujú im svoj čas, lásku, energiu, silu, pochopenie, trpezlivosť. Ale kto sa venuje im? Majú čas a možnosť načerpať nové sily pre každodennú neľahkú prácu?  Preto sme sa my,  žiaci  odboru masér na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, rozhodli zorganizovať relaxačné dopoludnia pre rodičov. Poskytli sme im rôzne relaxačné procedúry: masáže, parafínové obklady, manuálne a prístrojové lymfodrenáže, aromaterapiu, vírivku a reflexné masáže chodidiel - podľa výberu rodičov.

            V spolupráci s občianskym združením  KOLIESKO sme 22. 11. 2019,  zorganizovali prvé zo série relaxačných dopoludní,  na ktorom sa zúčastnilo 10 rodičov a opatrovateľov detí.  Relaxačné a regeneračné procedúry poskytovali žiaci 2. a 4. ročníka pod vedením Mgr. Hrbatej a Mgr. Fábryovej.  Program sme obohatili o prezentáciu a nácvik Nordic walkingu – Severskej chôdze.

            Organizovaním tejto aktivity sa snažíme zamerať pozornosť žiakov našej školy,  ale aj ľudí žijúcich v našom meste, na potreby rodín s postihnutým dieťaťom, zmierniť ich pocit izolovanosti, motivovať ostatných, ktorí by mohli týmto rodičom  akokoľvek pomôcť a uľahčiť ich cestu životom.

                                                                                                                                    

            Za kolektív masérov:

            Kristína Bolešová IV. M

          • Exkurzia III.M. a IV.M. do Rajeckých Teplíc

          • Dňa 14. 11. 2019 sa triedy III. M a IV. M spolu s vyučujúcimi, Mgr. Monikou Fábryovou a Mgr. Máriou Hrbatou, zúčastnili odbornej exkurzie zameranej na spoznávanie našich kúpeľov. V predchádzajúcich rokoch sme navštívili Bardejovské kúpele, kúpele Sliač, kúpele Bojnice, Národný rehabilitačný ústav v Kováčovej a iné. Teraz sme sa rozhodli pre nádherné kúpele Rajecké Teplice.

            Spa Aphrodite v Rajeckých Tepliciach nám priblížila ich dennú prevádzku. Postupne sme prešli jej časťami:

            • termoterapiou – kde sme videli aplikáciu parafanga a parafínu;
            • hydroterapiou – tu sme mali možnosť vidieť vírivé vane, perličkové kúpele, podvodné masážne vane, uhličité kúpele.

            Veľmi zaujímavá bola návšteva saunového sveta. Sauny sú umiestnené ako vo vnútornom, tak aj vo vonkajšom areáli, okolo nich sú bazény s rôznou teplotou a rozlohou. Nahliadli sme aj do sveta masáží, ktoré sa v kúpeľoch vykonávajú v hojnom počte. Nadchla nás nielen predstava možnej rekreácie a príjemného oddychu na tomto mieste, ale aj predstava možnej mesačnej praxe v týchto kúpeľoch.

             

            Neďaleko Rajeckých Teplíc sa nachádza Rajecká Lesná, ktorá je známa svojím vyrezávaným Slovenským Betlehemom. Práve tu sme sa zastavili spoznať nádherné umenie majstra Pekara. Dielo o veľkosti 8,5m x 3m x 2,5m sme mohli obdivovať spolu s výkladom  jeho histórie.  Mali sme aj to šťastie, že práve bolo slávnostné otvorenie Vianočnej pošty, ktorej domovom je Pošta v Rajeckej Lesnej.  Keďže v ten deň nám zasvietilo aj slniečko, nálada bola výborná počas celej našej exkurzie.

          • Zbierka HODINA DEŤOM - 14.11.2019

          • Hodina deťom je celoročná zbierka, určená na podporu projektov pomáhajúcim deťom a mladým ľuďom na celom Slovensku. Každý rok prepájame tých, ktorí pomoc potrebujú a tých, ktorí ju môžu a chcú poskytnúť. Žiaci našej SZŠ sa  zúčastnili 21. ročníka zbierky Hodina deťom v rámci Nadácie pre deti Slovenska, a to 14 žiakov prvých a druhých ročníkov. Pre viacerých prvákov to bola nová skúsenosť, týkajúca sa práce dobrovoľníkov a ochoty ľudí prispievať na pomoc deťom.

            Celkový výnos zbierky bol 332,97 €.

            Žiakom patrí veľké poďakovanie za vzornú úlohu dobrovoľníkov!

            Koordinátor zbierky:           PhDr. Straková Helena

          • Študentská kvapka krvi 2019

          • Kampaň organizoval Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Motto tohtoročnej kampane bolo: „Buď odvážny a daruj krv.

            V rámci tejto kampane sa odberu zúčastnili 2 žiaci, študenti 4. ročníkov:

            • Filip Štric, IV. M
            • Nikolas Cvengroš, IV. ZuA

            Ostatní záujemcovia nedarovali  krv zo zdravotných dôvodov.

            Ďakujem týmto žiakom, ktorí darovali krv opakovane a povzbudzujem ostatných žiakov k darcovstvu, hlavne z radov študentov tretích ročníkov, ktorí dovŕšili 18. vek života, a  ktorým záleží na zdraví a živote iných.

            Spracovala: PhDr. Helena Straková

          • Zubní asistenti na odbornom pracovisku

          • Dňa 20.11.2019 sa žiačky  tretieho ročníka v študijnom odbore zubný asistent (III.ZuA) zúčastnili odbornej exkurzie na RTG pracovisku ORTHOFIN, spol. s.r.o. v Liptovskom Mikuláši. RTG vyšetrenie je nevyhnutné, pri vyšetrení a ošetrení pacienta zubným lekárom a dentálnym hygienikom. Platí tu pravidlo 3N –nikdy neošetruj neznáme. Žiačky mali možnosť doplniť a rozšíriť si svoje teoretické poznatky z rádiológie v reálnych podmienkach pracoviska.

            Bc. Mgr. R. Bačkorová

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 13. a 14. 11. 2019 sa uskutočnilo školské kolo OAJ.  Školského kola sa zúčastnilo spolu 9 žiakov, z ktorých 8 boli úspešnými riešiteľmi. Žiaci si zmerali sily v oblasti jazykových kompetencií – čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a praktické ovládanie jazyka. V druhej – ústnej časti – predviedli svoje schopnosti v komunikatívnych zručnostiach. V tejto časti absolvovali dve disciplíny – samostatný prejav na základe vizuálneho podnetu a situačný dialóg. 

            Všetci účastníci školského kola OAJ preukázali, že ich anglický jazyk baví,  sú schopní samostatne komunikovať  s radosťou a bez obáv z prípadných chýb.  Traja najlepší účastníci dostali pekné ceny, na nákup ktorých prispela škola TalkTalk. Výsledky školského kola OAJ:

            1. miesto                     Vladimíra Štofčíková, III. ZuA
            2. miesto                     Tereza Šuligová, II. M         
            3. miesto                     Anna Jágerská, III. ZuA

            Všetkým účastníkom OAJ srdečne blahoželáme a želáme veľa radosti z objavovania krás anglického jazyka. Oceňujeme, že sa súťaže zúčastnili aj žiaci prvého ročníka, a tak mohli nadobudnúť nové skúsenosti a zážitky. Víťazka postupuje do Okresného kola OAJ, ktoré sa uskutoční 15. januára 2020. Držíme jej palce. Tešíme sa na ďalší ročník OAJ.

            PaedDr. Anna Dzúrová

          • Zdravie nás baví

          • Aj v tomto školskom roku začal na prihlásených ZŠ opäť prebiehať edukačný projekt „ZDRAVIE NÁS BAVÍ“. Projekt je prioritne určený pre 9. ročníky ZŠ, kde sa žiaci počas dvoch vyučovacích hodín dozvedajú a majú možnosť si aj prakticky vyskúšať poskytnutie prvej pomoci pri dusení dospelým a deťom, ako aj správne sedenie, či cvičenia pre rovný chrbát. Počas prvých troch návštev – v ZŠ Okoličné, v ZŠ Bobrovec a v ZŠ Márie Rázusovej Martákovej – lekciu a aktivity odprezentovali žiaci študijných odborov zdravotnícky asistent (III. Z a IV. Z) a masér (III. M). U žiakov zo ZŠ sme sa stretli so záujmom, interaktívne učenie sa im páčilo a po prvotnej neistote a rozpakoch nabrali odvahu a vyskúšali si všetky ponúkané aktivity, o čom svedčí aj fotodokumentácia.

            Fotografie z akcií nájdete vo fotogalérii.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje