• Zbierka pre Dom Charitas sv. Kláry

          • Dňa 3.12.2021 sme spolu s členmi žiackej rady - Peterom Kojšom, Michalom Demkom, odniesli mikulášske sladkosti od našich zamestnancov a žiakov do Domu Charity sv. Kláry. Privítala nás pani riaditeľka, sestra Júlia, ktorá nám všetkým zo SZŠ prejavila vďaku, v mene svojom aj svojich zverencov. Sladkostí sa nazbieralo neúrekom. Časť sladkostí dostanú deti z Charity na sv. Mikuláša v balíčkoch, časť im ostane k štedrovečernému stolu. Zvyšok rozdajú tým najchudobnejším z osád. Chcem ešte raz veľmi pekne poďakovať tým, ktorí
            prispeli do zbierky. Vďaka za vaše dobré srdcia!

            Mgr. O. Rossová

          • Adventný kalendár

          • Od prvého decembra sa na našej nástenke v škole každý deň otvára jedno okienko adventného kalendára, v ktorom môžu naši žiaci, ale aj my dospelí, nájsť inšpiráciu na daný deň. Prajeme si pokojný advent, ktorý prinesie aj zastavenie, aj premýšľanie, aj zážitok a uvedomenie, na čom naozaj záleží.

          • Expert Geniality Show

          • Dňa 30.11.2021 sa žiaci druhého ročníka zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert Geniality Show. Mali možnosť vyskúšať si svoje vedomosti v rôznych témach – Svetobežník, Góly, body sekundy, Od Dunaja k Tatrám, Päť jazykov kultúry, Ako funguje svet a vyskúšať si svoje jazykové zručnosti v téme Hey, how are you. Teraz (ne)trpezlivo čakajú, ako to všetko v konečnom hodnotení dopadne. Držíme palce!

            Mgr. Ľ. Laceková, koordinátorka súťaže

          • Červené stužky 2021

          • 1. decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS/HIV.

            Naša škola sa aj v tomto roku zapojila do 15. ročníka kampane Červené stužky. Hlavnou filozofiou kampane je informovanie mladých ľudí o víruse HIV, ochorení AIDS, liečbe a prevencií. Aktivity boli realizované pre žiakov denného štúdia pod odborným vedením pedagógov, ktorí v témach: HIV/AIDS, duševné zdravie a závislosti, ošetrovanie pacientov s HIV/AIDS......odovzdali v zrozumiteľnej forme odborné informácie s dôrazom ľudskosti pre pochopenie problémov ľudí žijúcich s HIV/AIDS.

            Viac informácií o prevencií, rizikách a dôsledkoch AIDS tu

            http://www.cervenestuzky.sk/aktivity/

            http://www.cervenestuzky.sk/na-stiahnutie/

            Buď zodpovedný k sebe a svojmu okoliu.

                                                                                                               PhDr. Jana Debnárová

                                                                                                                koordinátor kampane

          • Beseda - EXTRÉMIZMUS

          • V mesiaci november sa tretie ročníky zúčastnili prednášky o extrémizme, ktorú v spolupráci s PhDr. Janou Debnárovou viedla policajtka OR PZ kpt. JUDr. Anna Poljaková. Oboznámila nás s tým, čo je to extrémizmus, ako sa prejavuje a aké sú jeho charakteristické znaky.  Pojem extrémizmus je v predstavách ľudí spájaný hlavne s  násilím a agresivitou, netoleranciou a nenávisťou, s rasizmom, nacionalizmom, xenofóbiou, presvedčením o nadradenosti bielej rasy.

          • Imatrikulácie

          • Začiatkom novembra sa konali imatrikulácie, teda oficiálne začlenenie prvákov do nášho zdravotníckeho cechu. Vybraní žiaci z  III. PS, III. M a III. ZuA si pre našich prvákov pripravili niekoľko zaujímavých úloh. Samozrejme za prísnych epidemiologických pravidiel.

            Na mladých tvárach prváčikov svietili spokojné úsmevy, čo naznačovalo, že sa im pripravený program páčil. Triedy sa nedali zahanbiť, úlohy splnili na výbornú. Sľúbili poslušnosť i zodpovednosť. A nezabudli sme privítať i našich nových učiteľov.

            Spoločne sme strávili pekné chvíle a navzájom si želáme veľa zdravia, úspechov, radosti na našej „zdravotke“.

             

            Vaša žiacka školská rada

          • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok

          • V období pred Vianocami sa naši žiaci ochotne zapájajú do rôznych zbierok a výziev aj v rámci ŠO SČK a dobrovoľníctva. Tak tomu bolo aj teraz z iniciatívy žiačok z III.PS: Kataríny Fiačanovej, Veroniky Mliečkovej, Moniky Sýkorovej, ktoré túto celoslovenskú výzvu organizovali a podnietili k dobročinnosti svojich spolužiakov. Do 4. ročníka výzvy a zbierky, ktorá má veľké srdce a dušu a poteší našich seniorov, sa po registrácii a v krátkom čase od 23. 11. – 26. 11. 2021 zapojilo viac žiakov a tried a pripravili krabice podľa pokynov tak, aby dodržali všetky protiepidemické opatrenia. Zapojili sa triedy: III.PS , II.PSA, II.ZuA – Kristián Kaprál ako jednotlivec, II.M a I.PSA  a PhDr. Helena Straková.

            „Krabičky plné lásky“ v počte 14 ks si prevzala p. Iveta Kollárová ako kontaktná osoba v Liptovskom Mikuláši.

            Ďakujem za ochotu a ústretovosť plnú dobroty a lásky... je skvelé vidieť našich žiakov „v akcii“. Ešte raz vďaka!

            Spracovala a organizovala: PhDr. Helena Straková

          • Best in English

          • Po ročnej prestávke sa naši žiaci opäť zapojili do medzinárodnej online súťaže Best in English. Do súťaže sa prihlásilo 19 žiakov, ktorí si chceli zmerať rozsah svojich vedomosti a schopnosti v anglickom jazyku so svojimi rovesníkmi nielen z Európy.

            Momentálna emidemická situácia však ovplyvnila aj túto súťaž, ktorej sa zúčastnilo spolu 13 žiakov.  9 žiaci absolvovali náročný online test pozostávajúci z gramatiky, čítania s porozumením a počúvania s porozumením prezenčne a 4 žiaci absolvovali test online zo svojich domovov. Obe skupinky pracovali pod dohľadom administrátorov – Mgr. P. Húlekovej prezenčne a PaedDr. A. Dzúrovej prostredníctvom platformy Zoom. 

            Výsledky a certifikát s umiestnením budú žiakom k dispozícii v januári 2022.

            Anna Dzúrová

            Petra Húleková

          • Milí zamestnanci a žiaci,

          • Chceme vás všetkých poprosiť o pomoc. Organizujeme zbierku sladkostí pre deti z Domu Charitas Sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši. Je to zariadenie pre týrané ženy s deťmi. Sladkosti budeme potom baliť a spolu so žiackou radou ich zanesieme deťom dňa 6.12.2021, na Sv. Mikuláša.

            • Zbierka trvá od 26.11. do 3.12.2021 
            • Zbierame: drobné sladkosti ako lízanky, malé čokoládky, dobošky, cukríky, čokoládové tyčinky a podobne
            • Na vrátnici bude umiestnená krabica, s obrázkom Sv.Mikuláša, kam môžete vami darované sladkosti vkladať

            Ďakujeme za vaše dobré srdcia!

            Mgr. Rossová, Mgr.Tajátová, žiacka školská rada

          • Spolu chránime mládež - Národná súťaž HIV/AIDS   

          • Dňa 16.11.2021 sa vybrané žiačky druhých ročníkov zúčastnili online Národnej súťaže HIV/AIDS prevencia, ktorú  usporadúva Mládež Slovenského Červeného kríža od roku 2015 pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. Cieľom projektu Spolu chránime mládež, ktorého súčasťou je aj HIV/AIDS prevencia, je prostredníctvom národnej súťaže a besied iniciovať diskusiu o problematike šírenia pohlavne prenosných chorôb a HIV/AIDS so zameraním na prevenciu  využívajúc metódu neformálneho rovesníckeho vzdelávania.  Našu školu  reprezentovali žiačky Nina Demianová (II.PSB), Timea Debnárová (II.PSB), Lívia Furcoňová (II.ZuA) a Megan Fábryová (II.ZuA) pod odborným vedením koordinátorov projektu Mgr. Ivony Jurecovej a PhDr. Jany Debnárovej. Z max. počtu 62 bodov, naša škola  získala 58 bodov a umiestnila sa na 16-tom mieste  zo 74 prihlásených škôl. Rada by som sa poďakovala žiačkam za zodpovedný prístup a reprezentáciu školy.  Škola dostala účastnícky diplom.

                                                                                           PhDr. Jana Debnárová

          • November – mesiac boja proti drogám

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album November – mesiac boja proti drogám.

            Žiaci 2. ročníkov v odboroch zubný asistent, masér a praktická sestra sa v tomto mesiaci zúčastnili interaktívnej prednášky o nežiadúcich účinkoch legálnych a nelegálnych drog. Koordinátor prevencie našej školy, PhDr. Jana Debnárová, nám priblížil čo všetko môžu spôsobiť drogy v tele človeka, ako predchádzať závislostiam a na čo si dávať pozor v dnešnej dobe plnej „drogových pokušení“.

          • Anatómia očami žiakov

          • Ľudské telo ako ho nepoznáme

            Radi kreslíte, či maľujete?

            Máte veľkú fantáziu?

            Baví vás anatómia ľudského tela?

            Tak neváhajte a zapojte sa  do súťaže v spolupráci so ŽŠR o kreatívne spojenie anatómie a vašej fantázie, ktorej sa hranice nekladú. Nakreslite, namaľujte, či vymodelujte nejaký ľudský orgán, ktorý vás fascinuje, alebo vás najviac zaujíma jeho funkcia, tvar.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • V dňoch 08. a  11. 11. 2021 sa uskutočnilo školské kolo OAJ, do ktorého sa prihlásilo 11 žiakov a zúčastnilo sa 7 žiakov.

             V prvom kole si žiaci zmerali sily v oblasti jazykových kompetencií – čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a praktické ovládanie jazyka, prostredníctvom testu, ktorý bol pre mnohých skutočne náročný.

            V druhom kole – ústnej časti – predviedli svoje schopnosti v komunikatívnych zručnostiach štyria najúspešnejší kandidáti z prvého kola. V ústnej časti absolvovali dve disciplíny – samostatný prejav na základe vizuálneho podnetu a situačný dialóg.

            Obe kolá sa konali prezenčne.

            Na úspešné absolvovanie ŠK OAJ bolo potrebné získať minimálne 42 bodov (minimálne 60%) a to sa podarilo trom žiakom, ktorí skončili v tomto poradí:

             

            1. miesto                       Lívia Madleňáková, I. PSA
            2. miesto                        Viktória Juríková, I. PSA
            3. miesto                       Katarína Pichnarčíková, I. ZuA

             

            Víťazke i umiestneným v ŠK OAJ srdečne blahoželáme a všetkým účastníkom želáme veľa radosti z objavovania krás anglického jazyka. Oceňujeme, že sa súťaže zúčastnili hlavne žiaci nižších ročníkov, a tak mohli nadobudnúť nové skúsenosti a zážitky. Víťazka postupuje do Okresného kola OAJ, ktoré sa uskutoční v januári 2022. Držíme jej palce. Tešíme sa na ďalší ročník OAJ.

            PaedDr. Anna Dzúrová

          • Študentská kvapka krvi

          • „Podaj mi ruku, chcem mať kontakt so životom.“ Tento rok sa Slovenský Červený kríž inšpiroval slovami piesne od Zuzany Smatanovej a vyzýva k darovaniu krvi. Študentská kvapka krvi tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.

            SČK vyzýva žiakov, ktorí dosiahli 18 rokov, aby v sebe našli odvahu a prišli darovať krv...tým, ktorí ju potrebujú.

            Vzhľadom na epidemickú situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu treba aj pri darovaní krvi dodržiavať prísnejšie opatrenia.

            Bližšie informácie darcovia môžu získať na stránke Liptovskej NsP L.Mikuláš a ÚVN Ružomberok, prípadne v inom mieste bydliska a objednať sa cez pracoviská HTO.

          • Výsadba stromčekov

          • V pondelok, 18. 10. 2021, sa triedy III. ZuA a III. PS v rámci environmentálnej výchovy zúčastnili výsadby stromčekov na Čiernom Váhu. Zapojili sa tak do nultého ročníka projektu pod názvom Milión stromov pre Slovensko. Výsadby sú plánované na jar a na jeseň, kým nebude vysadený miliónty strom.

            Študenti tretích ročníkov našej školy mali možnosť vyskúšať si „na vlastnej koži“ kopanie jamiek a sadenie stromčekov pod vedením skúsených lesníkov. Po dobre odvedenej práci, ktorá bola pomerne vyčerpávajúca, čakalo brigádnikov príjemné občerstvenie v podobe teplého čaju, chutných koláčikov a nechýbalo ani opekanie špekačiek – vlastnoručne 😊

            A čo dodať na záver? Zasadili sme spolu 600 stromčekov a prispeli tak k obnove lesov, ktoré sú dôležitým faktorom pri riešení klimatických zmien.

            Mgr. Zdenka Huntošová, Mgr. Oľga Rossová

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje