• Odborná exkurzia – Národný ústav detských chorôb, Bratislava

          • Dňa 11. 5. 2022 sa žiaci III.PS zúčastnili odbornej  exkurzie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Cieľom exkurzie bolo oboznámiť žiakov s najvyššie postaveným pracoviskom pre detskú chirurgiu na Slovensku a v Strednej Európe.

                        NÚDCH poskytuje špičkovú zdravotnú a ošetrovateľskú starostlivosť pacientom od narodenia do 18 rokov + 364 dní na klinikách s rôznym zameraním podľa problému detského pacienta. Našim cieľom bola Klinika detskej chirurgie. Žiakom sa osobne prihovoril zástupca prednostu, MUDr. František Horn PhD., ktorý poukázal na výhody práce s detským pacientom a na radosť, ktorá prichádza po vyliečení, či aspoň zlepšení kvality života dieťaťa.                                                          V roku 2019 vzniklo v rámci Kliniky detskej chirurgie pracovisko detskej neurochirurgie, ktoré poskytuje komplexnú starostlivosť o detských pacientov s neurochirurgickými ochoreniami: hydrocefalmi, rázštepmi nervovej sústavy, nádormi mozgu a miechy, cievnymi ochoreniami nervového systému, liečbou epilepsie a podobne. Citujem slová zástupcu prednostu oddelenia, MUDr. Františka Horna PhD., ktorý sa k vrodeným vývojovým vadám nervového systému vyjadril slovami: ,,je to len kozmetická vada“. Keďže je v pláne založenie samostatného oddelenia detskej neurochirurgie, opakovane zdôraznil, ako veľmi je potrebný personál z radov praktických sestier, či zdravotníckych asistentov. Vyjadril túžbu, že by s radosťou privítali na ich pracovisku aj žiakov našej školy po jej úspešnom absolvovaní. Nasledovala prehliadka oddelenia dojčiat, batoliat a veľkých detí, po skupinách žiakov, poverenými sestrami. Prostredie a personál oddelenia je orientovaný pro-pacientsky: smerom k detským pacientom a ich rodičom. Súčasťou oddelenia je aj oddychová miestnosť pre rodičov. Jej žlté kreslá sme si vyskúšali. Centrálna sterilizácia postelí, podnosový spôsob prepravy stravy, ,,malí operanti“, zrekonštruovaný moderný urgentný príjem a mnoho iných zaujímavostí neuniklo našim pohľadom.

            Cieľ našej exkurzie bol splnený. Spoznali sme jedno z najstarších a najskúsenejších pracovísk svojho druhu v strednej Európe – NÚDCH a Kliniku detskej chirurgie v Bratislave. Prajeme si, nech poslanie zakladateľov tohto špičkového pracoviska má svojich pokračovateľov. Veríme, že pracovisko Kliniky detskej chirurgie oslovilo našich žiakov a po úspešnom absolvovaní školy kroky niektorých z nich budú smerovať práve tam.                    

                                                                                            Mgr. Ľubica Jakubcová

            PhDr. Jana Debnárová

          • Klimatická spravodlivosť - prednáška z enviromentálnej výchovy

          • V stredu 11. 5. 2022 sa uskutočnili počas štvrtej a piatej vyučovacej hodiny v aule prednášky z enviromentálnej výchovy v rámci cyklu“ Klimatická spravodlivosť“. Prednášky sa zúčastnili žiaci všetkých druhých ročníkov, bola zameraná na nárast teploty na zemeguli a s tým spojené topenie ľadovcov na Antarktíde. Film bol premietnutý a diskusia k filmu prebehne na hodinách biológie.

            Mgr. Oľga Rosová

             

          • Športová súťaž: „Beh do Strečnianskych hradných schodov 2022“

          • Dňa 12. 5. 2022 sa uskutočnili preteky v behu po schodoch k hradu Strečno. Schodov bolo 152 a boli veľmi prudké. Pretekov sa zúčastnilo 450 pretekárov, od ZŠ až po seniorov. Našu školu reprezentovali žiaci: Krajči David 2.M, Kouřimská Veronika 2.M,Kojš Peter 1.M, Makovický Dávid 3.M, Riegelová Sára 2.ZuA, Michalčíková Rebeka 2.ZuA. Najlepšie umiestnenie z našich žiakov dosiahli: Riegelová Sára, ktorá sa umiestnila na krásnom piatom mieste a Kojš Peter, ktorý obsadil vo veľkej konkurencii deviate miesto. Veľmi si vážime aktivitu našich žiakov a patrí im náš obdiv.

                                                                                                          Mgr.Rossová Oľga

          • Poskytli sme zdravotnú pomoc na florbalových zápasoch

          • My, žiačky tretieho ročníka v odbore Praktická sestra, sme sa v dňoch 4. – 5. mája zúčastnili na celoslovenských florbalových zápasoch základných škôl ako zdravotný dozor. Tieto zápasy sa konali v Liptov aréne pri Tatralandii. Stretli sa tu tímy z rôznych kútov Slovenska, napríklad z Bratislavy, Modry, Galanty, Nových Zámkov, Púchova, Michaloviec, Kysuckého Nového Mesta, ba aj žiaci zo Špeciálnej školy v Bytči.

            Počas našej služby sme sledovali napínavé zápasy a ošetrovali sme poranené kolená, členky, lakte, zápästia, prsty či krvavý nos.

            Za túto príležitosť ďakujeme vedeniu školy a tiež organizátorom podujatia, medzi ktorých patrí aj televízia JOJ.

          • Letné účelové cvičenie pre prvé ročníky

          • Dňa 2. 5. 2022 sa uskutočnilo účelové cvičenie pre prvé ročníky. Žiaci sa oboznámili s  úlohami z dopravnej, environmentálnej výchovy, z civilnej ochrany a mali zdravotnícku prípravu. Absolvovali peší presun do Iľanova, kde sa venovali futbalu, volejbalu, bedmintonu a zahádzali si granátom na cieľ. 

          • Celoslovenské kolo súťaže SOČ

          • V dňoch 27. – 29. 4. 2022  sa uskutočnil  v SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove 44. ročník celoslovenského kola SOČ. Keďže súťaž prebiehala prezenčnou formou, zúčastniť sa mohol len autor práce. Nás opäť úspešne reprezentovala práca Lenky Klobušiakovej a Natálie Náhlovskej s témou: „Liečba postcovidového syndrómu z pohľadu maséra“ za odbor zdravotníctvo a farmakológia. Konkurencia bola silná, za odbor súťažilo až  16 prác. Napriek tomu práca našich žiačok, skončila na krásnom 6. mieste.  

            Veľmi pekne ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy, a preto sme spolu s pani riaditeľkou dievčatám odovzdali diplomy ktoré prišli ešte za 2. miesto z krajského kola spolu s cenou.

            Verím, že dievčatá si odniesli počas písania a súťaženia veľa nových poznatok, informácií a zážitkov, a budú mať odhodlanie a chuť zúčastniť sa súťaže aj v ďalšom školskom roku.

             

            Koordinátor SOČ : Mgr. Radka Jirásková

             

          • DEŇ NARCISOV 28. 4. 2022

          • Zbierky sa zúčastnilo 10 žiakov prvých ročníkov a triedy II.PSA.

            Dobrovoľníci z našej školy sa rozdelili do dvojíc a robili zbierku v priestoroch školy, na Mestskom úrade v LM, v STOP SHOPe, na námestí a v pešej zóne mesta L. Mikuláš.

             

            1. sk:  pešia zóna – I.PSA –  Madliaková Michaela,  Juríková Viktória

            301,21 €

            2.sk:  pešia zóna, polícia, úrady, mestský úrad – I.ZuA – Hrdinová Viktória, Hlavajová Silvia – 444,38 € - najvyšší výnos!

            3.sk: pešia zóna, námestie, železnica – I.M – Stašová Dáša, Sirotová Simona – 190,21 €

            4.sk: v STOP SHOPe – II.PSA – Kolos Adrian, Makáčeková Timea

            –  422,71 €

            5.sk: pešia zóna , okolie Centrumu – I.PSB - Maťovčík Zachariáš, Kupčíková Vanesa – 407,07

             

            Celkový výnos zbierky je 1765,58 €.

             

            Akcia prebehla bez problémov a s dobrou motiváciou  v rámci pomoci onkologicky chorým  a pri vzornej reprezentácii školy.

            Dozorom počas akcie na miestach zbierky bola PhDr. Helena Straková. Akcia je zdokumentovaná fotografiami.

             

            Všetkým našim žiakom - dobrovoľníkom patrí veľká vďaka za všetko čo robia v prospech onkologicky chorých.

             

            V L. Mikuláši 29. 4.2022  - spracovala PhDr. Helena Straková

             

          • Exkurzia v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb

          • Dňa 22.4.2022 sa žiaci IV.Z triedy zúčastnili odbornej exkurzie v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. V úvode ich privítala námestníčka úseku Mgr. M. Víglašská. Navštívili oddelenia kardiochirurgie, oddelenie arytmií, oddelenie koronárnej jednotky a oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny. Žiaci boli oboznámení s organizáciou práce sestry a zdravotníckeho asistenta v ústave.

          • Majsterka Slovenska v pretláčaní rukou z našej školy

          • Trio druháčok, z odboru Praktická sestra, reprezentovali našu školu v Košiciach na majstrovstvách Slovenska v pretláčaní rukou stredoškolákov. Absolútnou víťazkou, teda Majsterkou Slovenska v kategórii stredoškoláčky nad 60 kg sa stala Vesna Hynková. Žiačka Sofia Anna Dudášiková obsadila 4. miesto v kategórii do 60 kg, a nad 60 kg obsadila tiež 4. miesto žiačka Petra Hycláková.

            Dievčatám gratulujem! 

            Mgr. Martina Zárubová

          • Exkurzia Kryo Centrum Liptov

          • S triedou III.M sme 25. apríla 2022 boli svyskúšať účinky celkovej kryoterapie na vlastnej koži v Kryo Centre Liptov pri Tatralandii.

            Žiaci prešli vstupnou zdravotnou prehliadkou. Prezliekli sa do predpísaného oblečenia, ktoré pozostávalo z bavlnených podkolienok, šortiek, tielka, čiapky alebo čelenky a rukavíc. Horné dýchacie cesty si chránili respirátorom a na nohách mali obuté dreváky.

            Pobyt v kryokomore absolvovali po dvojiciach. Najprv strávili krátky čas v aklimatizačnej predsieni s teplotou -60°C. V hlavnej komore, kde pomaly kráčali v kruhu 2-3 minúty, bolo okolo -120°C. Po ukončení pobytu v komore sa žiaci zahrievali 10-20 minútovým intenzívnym kardio cvičením.

             

            Mgr. Peter Žakarovský

          • PREVENTÍVNE AKTIVITY v rámci Národného týždňa manželstva

          • Dňa 13. 4. 2022 sa na našej škole realizovali preventívne aktivity pre prvé a druhé ročníky zamerané na vzťahy, rodinu v spolupráci s TCKompas, ACET, Národný týždeň manželstva. Témami prednášok boli Láska, vzťahy, manželstvo; Zdravá rodina; Manželstvo a Domáce násilie. Tu je niekoľko spätných väzieb od zúčastnených:

            Prednáška bola veľmi pútavá, páčilo sa nám, že prednášajúci hovoril z vlastných skúseností a bol k nám veľmi otvorený vo všetkom, aj vo veciach, ktoré sa týkali jeho rodiny. Veľa sme sa pri ňom nasmiali a tie 2 hodiny, ktoré sme s ním strávili, ubehli veľmi rýchlo. Ale všetko to nebolo len o srande. Bavili sme sa aj o vážnych veciach, ktoré sa týkali rodiny, vzťahov medzi mužom a ženou, sexuality. Povedali sme si aj o dôležitých vlastnostiach a veciach, ktoré by nemali v správnom vzťahu chýbať a myslím si, že nás donútil poriadne popremýšľať a možno aj prehodnotiť naše doterajšie názory.

            Diana Boháčiková, II.PSA

             

            Prednáška sa niesla v priateľskej atmosfére, mňa osobne veľmi zaujala a zaujatá som ostala až do konca. Bolo to určite prispôsobené nášmu veku a mám pocit, že mnohým to dalo niečo dobré na zapamätanie si do života. Celkovo ľudia a podľa mňa najmä naša generácia má problém vyjadrovať sa naozaj úprimne o vzťahoch a partnerstve. A práve lektorka, ktorá viedla prednášku, nám povedala množstvo osobných skúsenosti z jej života. Taktiež povedala, že nie je zlé, byť sám, čo tiež podľa mňa veľká väčšina ľudí v tejto dobe nechápe a potom sú vo vzťahoch, ktoré nefungujú. Prednáška sa mi páčila, bolo to naozaj vhodné a je veľmi dôležité o takýchto témach komunikovať.

            Nina Strapková, II.ZuA

             

            Zažiť v dnešnej dobe moderne interaktívnu diskusiu s rešpektovaním anonymnej komunikácie so študentami by malo byť samozrejmosťou. Prednášajúca viedla diskusiu s ľahkosťou a svojím prístupom vzbudzovala záujem študentov o tému. Som rada, že som sa prednášky mohla zúčastniť.

                                                                                                           Mgr.  Mária Madliaková

          • Látkové a nelátkové závislosti – prednáška

          • V dňoch 21. 4. – 22. 4. 2022 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili prednášky Látkové a nelátkové závislosti, ktorú veľmi zaujímavým spôsobom pripravilo CPPPaP v spolupráci s koordinátorkou prevencie sociálno-patologických javov na našej škole PhDr. J. Debnárovou.

            Hlavnou témou bola prevencia voči závislostiam, najmä tým na návykových látkach a internete. Drogy a internet ovplyvňujú ľudí v každodennom živote. Človek sa stáva otrokom závislosti a často obetuje aj svoju budúcnosť. Dozvedeli sme sa o príčinách závislostí, aj to, aké dôsledky môžu mať, ak  im človek prepadne. Žiaci si mohli počas prednášky prakticky vyskúšať pomocou špeciálnych okuliarov, ako sa cíti človek, ktorý je pod vplyvom alkoholu.

            Aké máme z prednášky ponaučenie? Je dôležité mať v živote stanovené ciele, plány a schopnosť povedať závislostiam NIE!!!

                                                                                                                    

                                                                                                                     Barbora Halušková, I.ZuA

                                                                                                                      Michaela Murínová, I.ZuA

          • Jarné upratovanie s Maxom

          • Jarné slnko vykuklo, vtáčiky spievajú a naše záhradky, príroda začína byť posiata farebnými kvetmi a zelenou trávou. Opäť vás spolu s Maxom vyzývame vyčistiť prírodu, vaše obľúbené prechádzkové miesto, okolie alebo okolie domu.

            Chystáte sa na výlet do lesa, na hory či len tak si vybehnúť do prírody? Sneh už zmizol a odhalil naše prehrešky voči prírode. Využime toto jarné obdobie k pozitívnej zmene v prírode. Je čas nadviazať na našu šnúru zberov voľne pohodeného odpadu. Max sa už do upratovania pustil a čo vy?

            Zapojiť sa môže každý kto má chuť, deti, rodiny, školy, dospeláci. Motiváciou pre vás môže byť nielen dobrý pocit zo seba, čistá príroda, ale aj odmena. Nezabudnite odpadky správne vytriediť! Koniec koncov ide o dobrú vec so zámerom dosiahnutia spoločného cieľa, odstrániť stopy človeka z prírody a vyzdvihnuť jej krásu.

            Tešíme sa na vaše príspevky! Náhodne vyžrebovaných zberačov odmeníme stanom, spacákom, knižnými a vecnými cenami.

            Pravidlá výzvy:1. Dbaj na bezpečnosť.2. Ak chceš isť do prírody a si ešte malý, choď s rodičom.3. Zbieraj len odpad, ktorý ti neublíži.4. Vyseparuj čo sa dá.5. Po nazbieraní aspoň jedného bežného vreca, alebo tašky si sprav selfie.6. Svoju fotku pošli do správy na facebook.com/envirovychova, alebo na email envirovyzva@sazp.sk; nezabudni na svoje meno a miesto zberu odpadu.Zapojiť sa môžete do 5.6.2022, avšak ak sa zapájate ako trieda, pošlite nám fotografiu do 22.5.2022 - vtedy hráte o exkurziu!

            NOVINKA: Po miulé roky nám zasielali fotografie aj celé triedy a preto sme sa rozhodli, že dve triedy, ktoré sa zapoja a pošlú fotografiu do 22.5.2022 budú zaradené do skorého žrebovania o plne hradenú exkurziu v mesiaci jún (pre cca 40 žiakov a učiteľov - exkurzia, doprava, strava, vstupné v cene.)

            Vyzývame každého, kto rád chodí do prírody, aby si so sebou vzal vrecia a rukavice a popri prechádzke zbierali aj pohodený odpad.

             

            Viac informácií na stránke: www.ewobox.sk/clanok/jarne-upratovanie-s-maxom

          • 3. miesto v poézii v okr. kole súťaže Hviezdoslavov kubín

          • Srdečne blahoželáme našej žiačke Mariannke Zahradníkovej z II. PSA triedy, ktorá v okresnom kole súťaže v prednese poézie Hviezdoslavov Kubín 2022 obsadila nádherné 3. miesto v IV. kategórii.

            V mene celej školy jej blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Prednáška a workshop zubnej starostlivosti - CURAPROX

          • Dňa 1.4.2022 sme sa zúčastnili prednášky a workshopu realizovanom firmou CURAPROX. Prvá časť bola teoretická, kde sme sa naučili veľa nového aj zopakovali si to, čo už vieme. Prednáška bola veľmi zaujímavá a motivačná. Určite každého z nás potešil balíček pomôcok ústnej hygieny s pomôckami na každodennú starostlivosť o dutinu ústnu. Po skončení prvej časti sme sa presunuli do odborných učební, kde pokračovali workshop a praktický nácvik používania jednotlivých pomôcok. Celý deň prebiehal v príjemnej atmosfére, kde sa nás inštruktorky - budúce zubné lekárky snažili naučiť čo najviac. Sme vďační, že sme sa mohli zúčastniť tohto vzdelávacieho programu.

            žiaci III.ZuA triedy

          • Odborná exkurzia – sadrovňa a urgentný príjem

          • Dňa 13. 4. 2022 sa žiaci II.PSA zúčastnili odbornej exkurzie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou. Po dlhom očakávaní pre pandémiu sme sa konečne dočkali návštevy urgentného príjmu a sadrovne v našej nemocnici. Celou exkurziou nás sprevádzali zamestnanci nemocnice a naše pani profesorky. Jednou z miestností, ktorá sa nachádza na urgentnom príjme, bola sadrovňa. Previedol nás ňou sanitár, ktorý nám poukazoval všetky pomôcky a nástroje používané pri sadrovaní. Zároveň sme mali možnosť nahliadnuť, ako sa tento výkon vykonáva v praxi. Na novom urgentnom príjme sme si prezreli novootvorené priestory a zaujalo nás aj vybavenie modernou technikou.

            Za ochotu, vedomosti, čas a ľudský prístup, ktorý nám venovali, sme vďační.

            Tešíme na budúcoročnú prax.

            Dominika Vyšná, II.PSA

          • Exkurzia II.PSB

          • Dňa 8. 4. 2022  sme sa  zúčastnili exkurzie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Navštívili sme pracovisko sadrovne, a taktiež chirurgický pavilón, kde sme načerpali veľa nových vedomostí v súvislosti s vybavením novej jednotky úrazovej chirurgie a  sadrovne. Najväčší zážitok pre nás bol, keď prišla rýchla zdravotná služba a my sme mali možnosť, aj keď len cez malú medzierku dverí, pozorovať, ako skutočne prebieha príjem  úrazu v službe. Už  teraz sa veľmi tešíme na prax, ktorá nás čaká v treťom ročníku.

            Veľkou motiváciu pre nás je študovať preto, aby sme mohli zachraňovať životy iných.

            Žiaci II.PSB triedy

          • Pretláčanie rukou - výborné umiestnenia našich žiačok v súťaži

          • Dňa 8.4 sme sa zúčastnili v Dolnom Kubíne oblastného kola pre Stred v pretláčaní pravou rukou. V kategórii do 60 kg obsadila 3.miesto žiačka Sofia Anna Dudášiková. V kategórii nad 60 kg obsadila 2.miesto žiačka Vesna Hynková a 5.miesto Petra Hycláková. Všetky dievčatá postupujú do celoslovenského finále, ktoré sa  bude konať v Košiciach. Súťaže sa zúčastnil aj žiak Adam Glončák, ktorý obsadil 16.nepostupujúce miesto. 

            Mgr. Martina Zárubová

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje