• Svet podľa Kráľa alebo čo nebolo v učebniciach

          • V roku 2022 si pripomíname 200. výročie narodenia jednej z najvýznamnejších osobností moderných dejín slovenského národa – Janka Kráľa. Pri tejto významnej príležitosti vyhlásilo Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši celoslovenskú literárno-výtvarnú súťaž SVET PODĽA KRÁĽA ALEBO ČO NEBOLO V UČEBNICIACH, ktorej cieľom bolo pripomenúť verejnosti význam tohto najrevolučnejšieho slovenského romantického básnika.

             

            Cieľom výtvarnej časti bolo ľubovoľnou plošnou výtvarnou technikou zobraziť podobu Janka Kráľa, jeho rodisko, výjavy z jeho života alebo motívy jeho najznámejších básní.

             

            Žiakov našej školy súťaž oslovila, prejavili svoju kreativitu v literárnej časti pri písaní básní, ale aj umelecké nadanie pri tvorbe výtvarných diel. Porotu diela našich žiakov zaujali natoľko, že práca každého študenta bola ocenená. V záhrade Múzea Janka Kráľa prebehlo 22. 6. 2022 slávnostné vyhodnotenie súťaže, kde si ocenení prevzali vecné ceny.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

             

            Vyhodnotenie literárnej súťaže

             

            V kategórii deti a mládež do 18 rokov (poézia) získali:

             1. miesto Bianka Koleštíková, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

             2. miesto Timea Debnárová, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

             

            Čestné uznanie za literárnu tvorbu bolo udelené aj:

            Lenke Nemešovej, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

            Petre Hyclákovej, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

             

            Vyhodnotenie výtvarnej súťaže

            V kategórii stredná škola získali:

            1. miesto Kristián Kaprál, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

            2. Vesna Hynková, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

            3. Ema Vollmannová, Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

             

            Osobitné ocenenie:

            Kolektívne konceptuálne dielo študentov Strednej zdravotníckej školy Liptovský Mikuláš

                                                                                                 

            Spracovala: Mgr. Veronika Bobulová

          • Exkurzia na oddelení centrálnej sterilizácie

          • V dňoch 20.6. 2022 a 24.6. 2022 sa žiaci I.PSB a I. PSA triedy zúčastnili odbornej exkurzie na oddelení centrálnej sterilizácie. Privítala nás manažérka pre dennú zmenu Alena Jurčová, ktorá nám ukázala celé oddelenie, nečistú zónu, čistú zónu a sklad sterilných zdravotníckych pomôcok. Oddelenie úzko súvisí s centrálnymi operačnými sálami – COS a má štatút uzatvoreného oddelenia. Žiaci získali veľa nových poznatkov o práci na tomto oddelení.

             

                                                                                                                                  Mgr. Klimantová

          • ODBORNÁ EXKURZIA – SLOVENSKÉ TECHNICKÉ MÚZEUM KOŠICE

          • Pravdivo o nepravých zuboch 

            Tvoj pokojný spánok je v mojich rukách

            Dňa 16.6.2022 sa žiaci I.ZuA a II.ZuA zúčastnili odbornej exkurzie v STM v Košiciach. Žiaci sa v rámci exkurzie a odborného výkladu lektorom STM oboznámili s históriou zubnej techniky a vývojom dentálnych materiálov, materiálno technickým vybavením zubnej ambulancie v minulosti. V druhej sekcii spoznali históriu anestézie, technické zabezpečenie umelého spánku kedysi a dnes.  Súčasťou exkurzie bola aj návšteva ďalších expozícií v STM - expozícia hutníctva, geológie a kartografie, telekomunikačné technológie.

                                                                                                                           Bc. Mgr. R. Bačkorová

          • Exkurzia speleoterapie v Stanišovskej jaskyni

          • Dňa 20. júna 2022 sa študenti externého štúdia odboru masér mali možnosť upevniť teoretické vedomosti v teréne a praktickou skúsenosťou navnímať liečivé účinky jaskynnej klímy. Exkurzia pokračovala triednym teambuildingom opekaním v Jánskej doline. Výhodou Jánskej doliny je možnosť navštíviť na konci obce Liptovský Ján prírodný kúpeľný pramen., ktorý miestni obyvatelia nazývajú „kaďa“. Táto voda je mineralizovaná, hydrouhličitanovo-síranová, silne uhličitá, vápenato-horečnatá, hypotonická. Má dokázateľne liečivé účinky a práve tu sme našu exkurziu zavŕšili.Pre všetkých bola exkurzia prínosom pre prax a príjemne stráveným dňom.Pedagogický zamestnanci: Brajer, Hálková

          • Plavecký výcvik druhých ročníkov

          • Žiaci druhých ročníkov absolvovali v dňoch 17, 18. mája prvý termín plaveckéo výcviku. Druhý termín boli postupne po triedach 1, 2. a 6, 7. júna v mestskej plavárni.

          • Exkurzia - Kúpele Lúčky

          • Dňa 14. júna 2022 sa študenti externého štúdia odboru praktická sestra, v sprievode učiteliek Mgr. M. Lengvarskej a Mgr. M. Labovskej, zúčastnili exkurzie v Kúpeľoch Lúčky, kde si  prezreli interiér kúpeľného zariadenia a hlavne nadobudli vedomosti v aplikácii tepla, chladu a liečivého kúpeľa, keďže kúpeľňa liečba v Lúčkach patrí medzi najefektívnejšie liečebné metódy.

            Od roku 1950 sa kúpele špecializovali len na liečbu ženských a onkologických ochorení, ale v roku 2005 sa znova vrátili k liečbe ochorení pohybového ústrojenstva, najmä osteoporózy. Postupne pribudla liečba chorôb z povolania, tráviaceho systému a chorôb z poruchy látkovej výmeny. V poslednom období sa tu liečia aj choroby dýchacích ciest a postcovidových stavov.                                                                                                                                       

            Minerálna voda z prameňov HGL-3a BJ-101 (Valentína) sa používa vo všetkých bazénoch a separátnych kúpeľoch. Je vhodná súčasne aj na pitie a je prístupná nielen ubytovaným hosťom, ale aj širokej verejnosti. Začiatkom roka 2019 prešlo kompletnou rekonštrukciou balneocentrum, v ktorom sú poskytované procedúry. Súčasťou exkurzie bol i pobyt v soľnej jaskyni. Pre všetkých bola exkurzia prínosom pre prax a príjemne stráveným dňom.

            Vetráková Iveta, I.PSV

          • Zúčastnili sme sa súťaže Zdravotník v akcii

          • Dňa 10.6. 2022 sa žiačky II.PSB triedy Naništová Zuzana, Nina Demianová, Lucia Vrašťáková a žiačka  II.PSA triedy Timea Zádielska, zúčastnili súťaže Zdravotník v akcii, ktorá sa uskutočnila v Prešove. Dievčatá sa umiestnili na krásnom 11 mieste z celkového počtu 19 účastníkov. Počasie nám prialo, žiačky boli disciplinované a získali veľa nových zážitkov.

             

                                                                                                                                  Mgr. Klimantová

          • Valné zhromaždenie RMŽK

          • Dňa 21. 5. 2022 som sa zúčastnila 24. Valného zhromaždenia Rady mládeže Žilinského kraja v Martine. Na zhromaždení sme sa naučili, ako vzájomne spolupracovať v rámci našich regiónov. Vypočuli sme si a následne schválili: Správu o činnosti organizácie za rok 2021, Správu o hospodárení  za rok 2021, Správu o činnosti predsedníctva, Správu kontrolnej komisie. Odsúhlasila sa výška členského príspevku a termín čestného prehlásenia o členstve v roku 2022. Ako delegáti sme vzali na vedomie plán činnosti na rok 2022.  Tiež sme sa zúčastnili volieb do predsedníctva a kontrolnej rady.

            Tento deň som si veľmi užila, lebo som spoznala nových ľudí a získala veľa nových skúseností.

             

            Veronika Mliečková, predseda ŠP

          • Brigáda v areáli LNsP MUDr. Ivana Stodolu

          • Dňa 23.5.2022 sa triedy I.PSA, I.PSB a I.M vybrali na brigádu v areáli LNsP

            MUDr. Ivana Stodolu, ktorej účelom bolo upratať vonkajšie prostredie nemocnice. Na mieste stretnutia sme si v žiackej šatni odložili veci a v sprievode pani učiteľky PhDr. Strakovej a Mgr. Jakubcovej sme odštartovali našu brigádu. Do rúk sa nám dostali metly, lopaty a rôzne iné pomôcky s ktorými sme odštartovali pondelkové ráno. Očistili sme obrubníky a chodníky od množstva machu a trávy, vytrhali burinu, či pozametali lístie. Okrem práce nás samozrejme sprevádzala dobrá nálada, zábava a pekné počasie.

            Sme veľmi vďační za to, že sme takýmto spôsobom mohli skrášliť areál Liptovskomikulášskej nemocnice nielen pre pacientov, ale aj pre všetkých pracovníkov.

            Pri srdci nás hreje dobrý pocit a sme ochotní kedykoľvek pomôcť znova.

             

            Paulína Gvuščová, Šimon Hadač I.PSA

          • Absolvovali sme Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 25.- 27.5. 2022 sa uskutočnil Kurz ochrany života a zdravia. Prvý deň kurzu pre nás regrutačná skupina OS SR pripravila bohatý program, z topografie, streľby, ukážky prvej pomoci, lekárske vybavenie a mnoho iných zaujímavých vecí. Druhý deň kurzu bol naplánovaný splav na raftoch v Oravskom podzámku. Vyrážali sme z Dolnej Lehoty, trasa bola dlhá 15 km a plavba trvala tri hodiny. Bol to úžasný zážitok. Tretí deň sme sa venovali streľbe zo vzduchovky, potom sme pokračovali presunom na ihrisko v Ondrašovej, kde sme plnili úlohy kurzu. Počasie sme mali príjemné, žiaci boli disciplinovaní a získali sme mnoho zážitkov.

                                                                                                                           Mgr. Rossová

          • Exkurzia v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci

          • 24. mája sa II. PSB v sprievode profesorky Klimantovej a profesorky Danišovej zúčastnila návštevy v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci. Na exkurzii sa študenti zoznámili s interiérom ústavu ako aj s podrobnosťami ohľadom vyšetrovania a liečby jednotlivých ochorení dýchacích ciest. Zistili, ako sa vyvíjala liečba týchto chorôb a aké všetky možnosti liečby v tejto dobe existujú. Boli im tiež vysvetlené podrobnosti o vyšetrovacích metódach a ako správne zaobchádzať s deťmi v rôznych vekových štádiách.

            Timea Debnárová II.PSB

          • DIA DNI

          • CELOSLOVENSKÁ KONFERENCIA DIABETIKOV

            V sobotu dňa 28. 5. 2022 sme sa zúčastnili akcie DIA dni, ktorá sa konala na mestskom úrade. Spoločne s mojou spolužiačkou Paulínou Bellovou sme merali hodnoty glykémie a tlak krvi. Ďalší dvaja účastníci, ktorí boli s nami, Adam Peterka a Zuzana Andrejčáková, vykonávali masáže karpálneho tunela a krku. Akcia bola určená dôchodcom, ktorí si k nám prišli overiť svoje hodnoty cukru v krvi alebo zmerať tlak. Adam so Zuzkou mali plné ruky práce, ale ľudia, ktorí k nám prišli, odchádzali spokojní a s úsmevom na tvári. Všetkým sa nám pracovalo  veľmi dobre a bola to pre nás príjemná skúsenosť.

            Gabriela Faconová III.PS

          • POVEDALI SME SI POSLEDNÉ ĎAKUJEM

          • Niečo končí a niečo nové začína. Na dvere klope dospelosť a vy – študenti štvrtého ročníka - ju srdečne vítate. A preto sme sa dňa 6. 5. 2022 s vami rozlúčili. Rozlúčili sme sa s našimi najstaršími - štvrtákmi.

            Vo vzduchu bolo cítiť veľa emócií. Vypočuli sme si krásne klavírne sólo od našej študentky Lízy či vtipnú báseň od Zuzky. Štvrtáci povedali učiteľom posledné ĎAKUJEM a naša pani riaditeľka sa im následne prihovorila a adresovala im povzbudivé slová do života.  Nasledovala už len zábava sprevádzaná hudbou, spevom, ale aj slzami a úsmevom.

            Za ŠP Sára Riegelová, II.ZuA

          • Líder školského parlamentu

          • Máme za sebou ďalšie školenie: Líder školského parlamentu. Tentokrát ho absolvovala Marianna Zahradníková, žiačka II.PSA. Blahoželáme a tešíme sa na jej aktivitu na škole.

          • DEŇ SESTIER

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorým je 12. máj, boli vybraní žiaci III.PS triedy našej školy (v spolupráci so ŠP) rozdávať pozdravy pre sestry na jednotlivé pracoviská Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. Pozdravy vytvorili žiaci prvých ročníkov. Sestry boli milo prekvapené a pozdravy ich potešili.

            Sestrám prajeme, aby ich povolanie bolo i naďalej pre nich poslaním, ktoré sprevádza profesionalita, empatia, trpezlivosť a veľké srdce.

            Budeme sa snažiť, aby odkaz Florence Nightingalovej prevzala i naša generácia.

             

            Viktória Cevárová, žiačka III.PS triedy

          • PREVENTÍVNY PROGRAM – ZDRAVÉ ZUBY (ZŠ BOBROVEC)

          • PREVENTÍVNY PROGRAM – ZDRAVÉ ZUBY (ZŠ BOBROVEC)

            S preventívnym programom Zdravé zuby sme opätovne aj tento školský rok zavítali do ZŠ v Bobrovci, kde sme ho realizovali na celom 1. stupni ZŠ.  Na základe toho sme prispôsobili pre jednotlivé ročníky prípravu, pomôcky a pre 4. ročník vytvorili prezentáciu. Program bol rozdelený na štyri edukačné témy:  anatómia zuba, hygiena, patológia – zubný kaz, výživa  a fluoridácia. Neoddeliteľnou súčasťou každého stretnutia bol nácvik čistenia zubov. V závere sme deťom rozdali pracovné listy a Flosspic – zubnú niť.

                                                                                                                                                                        žiačky IV. ZuA

          • Máj, lásky čas

          • Vážení zamestnanci, milí žiaci,


            🌸 MÁJ, LÁSKY ČAS- LÁSKA KVITNE V KAŽDOM VEKU  🌺

            Pomôžte nám v čase od 1.5.-31.5. 2022 premeniť smutné izby a spoločné priestory starkých na veselé jarné lúky. 
             

            Postup je jednoduchý:
            1.) Vyrobte ručne robenú pohľadnicu s neutrálnym oslovením a prianím plným lásky.

            2.) Priložte k nej kvety akéhokoľvek druhu. Vítané sú kvety v črepníku, trvalky, skalničky a iné kvety, o ktoré sa môžu starkí starať a tešiť z nich čo najdlhšie.  Kreatívne kvety vyrobené z papiera, vyšívané, háčkované, medovníčkové či ovocné kytice sú takisto vítané, kreativite sa medze nekladú. 

            3.) Pohľadnicu spolu s kvetmi doneste do krabice ktorá je umiestnená na vrátnici.

            Budeme radi ak sa do výzvy aktívne zapojíte alebo nás podporíte šírením tejto myšlienky a jej zdieľaním aby sa nám podarilo zariadenia pre seniorov zasypať krásnymi pohľadnicami a kvetmi všetkých druhov a rozjasniť tak ich smutné izby. ĎAKUJEME! 

             

                        ŠO SČK , spracovala - Katka Fiačanová III.PS

          • Preventívne filmy - negatívny vplyv alkoholu nielen na zdravie

          • V rámci triednických hodín sme triedy II. PSA a II.PSB pozerali krátku sériu filmov o alkohole. Zo začiatku sme z toho neboli veľmi nadšení, pretože nás to nebavilo. Postupne sa vo filme zobrazovali mladí ľudia pod vplyvom alkoholu, riziká v tehotenstve a zdraví. Postupne nás to začalo zaujímať. Dozvedeli sme sa, čo všetko zlé prináša pitie alkoholu. Bolo to pre nás veľmi poučné. Získali sme dostatok informácii o negatívnom vplyve alkoholu na zdravie človeka, a preto budeme obozretní na „parties“.  

                                                                                                                     Chovanec Radoslav, II.PSB

          • Exkurzia CSS EDEN Liptovský Hrádok

          • Dňa 12. mája sme sa my, žiaci III. PS triedy zúčastnili na exkurzii v Centre sociálnych služieb EDEN Liptovský Hrádok. V zariadení sú umiestnení pacienti s Parkinsonovou chorobou, s Alzheimerovou chorobou, s demenciou rôzneho typu a rozsahu, so sklerózou multiplex, schizofréniou, Dawnovým syndrómom, s mentálnymi poruchami...

            Počas našej návštevy nás sprevádzala vedúca  sestra Mgr. Jana Odskočová, ktorá si pre nás pripravila prezentáciu a neskôr nám ukázala časti zariadenia, kde sa pacienti počas dňa zdržujú. Zariadenie delia podľa farby a poschodia. Na jednotlivých poschodiach nájdeme štandardné izby, buď jedno- alebo dvojlôžkové s bezbariérovým prístupom.

            V izbe sú zabudované skrine a samostatná kúpeľňa s WC. V zrekonštruovaných priestoroch sú vytvorené výborné podmienky pre pacientov na ergoterapiu (terapia prácou) - nachádza sa tu dielňa na  prácu s drevom, kovom, papierom, hrnčiarska dielňa, posilňovňa a knižnica. 

            Po prehliadke nám nezostávalo nič iné, len sa poďakovať za možnosť nahliadnuť do tohto zariadenia vedúcej sestre Mgr. Jane Odskočovej a pani učiteľkám PhDr. Jane Debnárovej a  Mgr. Monike Klimantovej.

            Ďakujeme.

                                                                                                                                             Alexandra Mikušiaková III.PS

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje