• Multikultúra v ošetrovateľskej starostlivosti

          • Dňa 22. 3. 2022 sa na našej škole uskutočnila prednáška pre žiakov druhého ročníka študijného odboru masér, praktická sestra, zubný asistent, pod názvom Odsúdení na spolunažívanie v dobrom, ktorú odborne viedla PhDr. Jana Debnárová v spolupráci s riešiteľkami SOČ na danú tému, žiačkami III.PS Katarínou Fiačanovou a Monikou Sýkorovou.                                                                                                                     

            Prednáška bola zameraná na multikultúrne ošetrovateľstvo a na menšiny žijúce na Slovensku. Medzi tieto menšiny patria napríklad Arabi, Mongoli, Rómovia, Ukrajinci, Vietnamci či Židia. Rozoberali sme jednotlivé špecifiká pri ošetrovaní pacientov takýchto kultúr. Pre Rómov je typický život v širších viacgeneračných rodinách, čím sa teda vysvetľuje situácia, že ak ochorie jeden člen rodiny k lekárovi ho sprevádza celá rodina. Špecifiká v prípade Ukrajincov - ak je to možné pri úmrtí by si rodina rada zobrala zosnulého na 3 dni domov, až potom ho pochovala. Vietnamci uprednostňujú liečiteľov pred zdravotníckymi zariadeniami, a teda, v prípade hospitalizácie je nutné im procedúry a výkony, čo najpresnejšie vysvetliť. Židia majú najsvätejší deň, ktorý sa nazýva Sabat, počas ktorého môžu odmietnuť lekársku starostlivosť.

            Myslíme si, že táto prednáška bola pre žiakov našej školy veľkým prínosom aj vzhľadom na aktuálnu situáciu. Zároveň sme si pozreli film o spolužití a rešpektovaní multikultúrnych hodnôt. Prednáška nám bola veľkým prínosom, nakoľko v našom povolaní a v súčasnej dobe je dôležité poznať a rešpektovať hodnoty danej kultúry.

             

                                                                                       Katarína Fiačanová, III.PS

          • Exkurzia v sádrovni

          • Dňa 1. 4. 2022, sa nám v rámci predmetu Ošetrovateľské techniky naskytla príležitosť navštíviť pracovisko sádrovne v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. V tejto nemocnici budeme od tretieho ročníka vykonávať prax, preto sme vďačné, že sme mohli vidieť naživo už niektoré nemocničné priestory. Dvaja  pracovníci (sestra a sanitár) nám ukázali vybavenie sádrovne, rôzne techniky sádrovania končatín, potrebné pomôcky a porozprávali, kto tam môže pracovať. Je super, že si na nás našli čas, hoci sú teraz dosť vyťažení. Vďaka nim sme mohli vidieť, ako to tam chodí. Okrem sádrovne sme sa oboznámili aj s inými ošetrovacími jednotkami celej nemocnice. Previedli nás aj priestorom novovybudovaného urgentného príjmu, kde privážajú pacientov s polytraumou a inými ochoreniami.

            Exkurzia bola pre nás prínosom a motivovala nás k ďalšiemu štúdiu.

             

            Linda Nagyová, žiačka I.PSB triedy

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje