• Bandážovanie pacienta s lymfedémom

          • Dňa 22. 1. 2020 sa v triedach IV. M a II. MA uskutočnila odborná prednáška zameraná na správnu starostlivosť o pacienta s lymfedémom. Firma Thuasane nám teoreticky, ba aj prakticky odprezentovala svoje výrobky, predovšetkým nízkorozťažné, vysokorozťažné obväzy a špeciálny bandážny materiál s názvom Mobiderm. P. Batovská zastupujúca firmu Thuasane nám prakticky ukázala špeciálne vyvinutú techniku bandážovania končatín. Žiaci si mohli vyskúšať túto obväzovú techniku, ktorá sa vykonáva na horných aj na dolných končatinách. Veríme, že čas, ktorý nám firma Thuasane venovala, bol veľmi dobre využitý a nadobudnuté zručnosti budeme môcť využiť pri starostlivosti o pacientov s lymfedémom.

          • Deň kroja

          • Dňa 27.1.2020 sa na našej škole konal deň kroja. Tento deň sa niesol vo folklórnej a ľudovej atmosfére. Pri tejto príležitosti prišli nie len študenti, ale aj učitelia našej školy oblečení v ľudových krojoch. Rozmanitosť krojov a ich farieb bola naozaj pestrá a každý sa mohol pýšiť krojom, ktorý je symbolom ich dediny. Odetí v krojoch sme si mohli pripomenúť ako kedysi naši predkovia v krojoch žili, pracovali a zabávali sa. Takto oblečení sme mohli pozorovať rôznorodosť a náročnosť vypracovania jednotlivých odevov kroja. Na záver dňa si žiačka 3.Z triedy Alena Čupková pripravila pre študentov a učiteľov prednášku v rámci SOČky o ľudovom kroji vo Važci. Študentom a učiteľom názorne ukázala súčasti važeckého kroja a predstavila ľudové tradície vo Važci. Na konci prednášky prebiehala voľná diskusia, v ktorej žiaci aj učitelia diskutovali o tom, čo ich zaujalo a mali možnosť sa pýtať rôzne otázky na tému Ľudové tradície a folklór vo Važci.

            Nikola Ilavská, IV.Z

          • Workshop Emócie v marketingu

          • Dňa 10. januára 2020 sa všetci tretiaci našej školy zúčastnili workshopu Emócie v marketingu. Tento workshop prezentoval Ing. Dávid Vrtaň, predseda organizácie OZ Mladý podnikavec. Cieľom bolo ukázať žiakom, ako silno dokážu pôsobiť emócie na človeka, jeho rozhodovanie a správanie. Žiaci počuli a videli, ako ich dokážu reálne ovplyvniť emočné marketingové kampane rôznych značiek. Témy boli rozpracované na emočnej a vedomostnej oblasti vnímania. Každý žiak prešiel testami, pri ktorých zistil, ktorá mozgová hemisféra ľudského tela je dominantnejšia, či existuje nábeh na Alzheimerovu chorobu a akú obmedzenú pozornosť má ľudský mozog. V závere workshopu mohli žiaci získať veľmi zaujímavé ocenenia za prejavenú aktivitu. Po celý čas vládla v miestnosti veľmi príjemná, zábavná a kamarátska atmosféra. 

            Simona Nepšinská, žiačka III.Z triedy

          • Vianočná besiedka

          • Vianočná besiedka, ktorú si pripravujú žiaci v triedach, je už na našej škole tradíciou. V tomto školskom roku bola výnimočná preto, lebo sa konala v sále kultúrneho domu v Palúdzke. Pre mňa, žiačku štvrtého ročníka, bola zároveň výnimočná aj preto, lebo bola mojou poslednou na strednej škole. Navyše som mala možnosť vžiť sa do úlohy moderátorky a uvádzať celý program.

            Besiedka sa niesla vo veľmi uvoľnenej a vtipnej predvianočnej nálade. Na úvod som besiedku začala príhovorom, v ktorom sa našiel, snáď, každý žiak či učiteľ. Ďalej svoj príhovor predniesla pani riaditeľka, ktorá zároveň odovzdala ocenenia žiakom za športové aktivity, za súťaž vo vianočnej výzdobe tried. Nezabudla oceniť aj družstvo učiteľov za vynikajúci športový výkon vo volejbalovom turnaji.

            Nasledoval program. Na úvod sa nám predstavila trieda II. ZUA, Petra Stachová zaspievala uspávanku a následne celé obecenstvo prekvapili spoločným tanečným vystúpením. Ďalej nás IV. ZUA previedla vývinom tanca. Dojemným vystúpením bol spev Leily Gonšenicovej z II. M triedy za doprovodu gitary. Tanečnými kreáciami nás príjemne prekvapila trieda III. Z. Vianočnú náladu v nás vyvolala pieseň Rolničky v podaní III. ZUA a ďalej nám zarecitovala báseň Zápalky Lucia Finiková z II.ZUA triedy. Vystúpenie Erika Považského z III. M na školských podujatiach je už na našej škole tradíciou, a tak sme sa mohli započúvať do jeho klavírnej skladby. Známa pieseň Last Christmas zlákala na tanečné vystúpenie triedu I. PS. Neskôr sa predstavila trieda I. M známou piesňou za sprievodu gitary. O tom, že každý deň budú vraj Vianoce nás presvedčila trieda II. Z. Poriadne nás rozpálila aj trieda IV. Z, ktorá svojím tanečným vystúpením na skladbu z Pomády postavila nie jedného diváka zo stoličky. A na záver programu sme si mohli vychutnať vianočné koledy hrané na husliach v podaní žiakov I. ZUA triedy - Martina Jatiho, Bianky Ďurišovej a Emy Vaščákovej.

            Na záver programu som všetkým poďakovala za skvelé spevácke a tanečné výkony a popriala šťastné a veselé prežitie vianočných sviatkov. Potom sme sa všetci v dobrej vianočnej nálade rozbehli na prázdniny.

             Michaela Matejková, IV. Z

          • Volejbalový turnaj o pohár RŠ

          • Dátum konania: 19. decembra 2019

            Miesto konania: telocvičňa OA

            Ako minulého, tak aj tohto ročníka volejbalového turnaja o pohár riaditeľky školy sa zúčastnili najlepší hráči a hráčky volejbalu zastupujúci jednotlivé ročníky. V priestoroch telocvične obchodnej akadémie si zahrali každý s každým na dva víťazne sety do 15. V prípade remízy nasledoval zápas bodovaný do 10. Najlepšie zohratým tímom boli žiaci zo štvrtých ročníkov vďaka čomu sa stali víťazmi turnaja. Na druhom mieste sa umiestili prváci a tretie miesto obsadili žiaci tretích ročníkov.

            Na záver si zahrali v exhibičnom zápase vybraní žiaci proti tímu vyučujúcich, v ktorom sa po nerozhodných dvoch zápasoch do 20 muselo rozhodnúť tretím do 10 kde tesne zvíťazili vyučujúci. Ceny pre žiakov prvých troch tímov boli odovzdané počas vianočnej besiedky v nasledujúci deň.

            Žakarovský

          • Novoročný príhovor

          • Vážení a milí žiaci, kolegyne, kolegovia!

            Tak sme sa ho dočkali. Prišiel ako každý rok 1.januára. Len jeho číslo sa navýšilo. Áno, je to nový rok 2020. Stretávame priateľov a známych, podávame si ruky a prajeme si navzájom, aby bol šťastný a veselý. Pomaly zabudneme na udalosti z roku predchádzajúceho a sústredíme sa na to čo príde.

            Pri tejto príležitosti sa vám chcem ešte raz poďakovať za odvedenú prácu v uplynulom roku. Určite ste museli riešiť neraz ťažké a zložité situácie, ale dôležitý bol výsledok. Môžem konštatovať, že ste aj v týchto skúškach obstáli.

            Aj v tomto roku bude alfou a omegou nášho úspechu vytvorenie dobrej pracovnej atmosféry. Atmosféry, ktorá vytvorí tie najlepšie podmienky pre vzdelávanie našich žiakov, budúcich zdravotníckych pracovníkov, na ktorých budeme my, učitelia, právom hrdí. Práve srdečnosť a úprimnosť, korektné vzťahy medzi učiteľmi a žiakmi, sú dobrým predpokladom k pozitívnemu rozvoju osobností žiakov i celej našej školy.

            Tiež budeme netrpezlivo sledovať všetky kroky, ktoré sa dejú na rekonštrukcii budovy, ktorá je stálym sídlom školy. A verím, že 70. výročie vzniku školy oslávime spolu s prestrihnutím pásky na našej zrekonštruovanej škole.

            Ak chceme byť hrdí na školu nového milénia, musíme jej dať aj adekvátneho ducha. A to už je záležitosť nás všetkých – učiteľov, žiakov, administratívnych a hospodárskych pracovníkov, ale aj rodičov a priateľov školy a všetkých ľudí, ktorí fandia zdravotníckemu školstvu. Sme vzájomne odkázaní na spoluprácu. Spoluprácu, ktorá pramení v ľudskosti, tolerancii, slušnosti, pomoci, ale aj odvahe a pokore.

            Urobme si rok 2020 rokom šancí a využitých príležitosti, ako povedala v novoročnom príhovore pani prezidentka Zuzana Čaputová.

            Prajem Vám milí žiaci a kolegovia do ďalších dní roku 2020 veľa zdravia, rodinnú pohodu a tvorivú pracovnú atmosféru.

            Ing. Silvia Blcháčová

            riaditeľka školy

          • Best in English

          • Dňa 29. 11. 2019 sa uskutočnil ďalší ročník súťaže Angličtinár roka (Best in English), ktorej sa zúčastnila naša škola. Prihlásení žiaci si zmerali sily so svojimi rovesníkmi v on-line teste, ktorý trval 60 minút a pozostával z častí čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a gramatiky. Do celkového hodnotenia školy sa brali do úvahy výsledky desiatich najlepších žiakov. 

             

            Tohtoročného kola súťaže Best in English 2019 sa zúčastnilo 624 stredných škôl a 16 462 študentov z 25 štátov.

             

            Ďakujeme za účasť a veríme, že si radi zmeriate sily so svojimi rovesníkmi aj v ďalšom ročníku súťaže. 

             

                                                                                                                      PaedDr. Anna Dzúrová

             

            Výsledky

             

            Škola:                                     Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš

            Umiestnenie na svete:           544. miesto

            Umiestneneie na Slovensku: 87. miesto

            Umiestnenie v regióne:         10. miesto

             

            Podrobnejšie výsledky nájdete tu.

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje