• Medzinárodný deň materinského jazyka na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši

          • „Vtáka poznáš po perí, človeka po reči,“ hovorí slovenské ľudové príslovie. Skutočne je to pravda. Kultúra slova, hovoreného i písaného, je zrkadlom kultúry národa.

            Dnešná doba je charakteristická tým, že sa otvorili brány do sveta, učíme sa cudzie jazyky, pritom však často zabúdame na náš vlastný, krásny rodný jazyk. Veď bezchybný písomný či hovorený prejav je našou vizitkou, ktorú podávame svetu.

            Práve v týchto dňoch  máme možnosť pripomenúť si aj na školách hodnotu a vzácnosť nášho jazyka - 21. február je totiž Medzinárodným dňom materinského jazyka. Tento sviatok bol vyhlásený nadáciou UNESCO v roku 1999 a prvýkrát sa slávil v roku 2000. Dátum 21. február bol zvolený za Medzinárodný deň materinského jazyka na počesť študentov z hnutia za bengálsky jazyk, ktorých v Dháke, súčasnom hlavnom meste Bangladéša, v ten deň v roku 1952 zastrelili príslušníci polície počas manifestácie na podporu materinského jazyka, bengálčiny. Študenti vtedy žiadali, aby sa bengálčina stala druhým oficiálnym jazykom v tom čase v Pakistane.

            Medzinárodný deň materinského jazyka má viesť k tomu, aby si všetky národy sveta uvedomili hodnotu jazykov. Jazyky totiž predstavujú kultúrne dedičstvo ľudstva, a preto je potrebné venovať zvýšené úsilie ich zachovaniu.

            21. februára sme si aj na našej škole pripomenuli rôznymi aktivitami na hodinách všeobecno-vzdelávacích predmetov to, že rodný jazyk je nielen nástrojom dorozumievania, ale aj myslenia. Preto je dôležité uvedomovať si jeho miesto v národnej kultúre, pestovať a zveľaďovať ho. Našu školu v tento deň navštívila aj redaktorka Rádia Regina Sylvia Hoffmannová, ktorá prostredníctvom priamych živých vstupov z vyučovacích hodín spropagovala Medzinárodný deň materinského jazyka verejnosti. Vyučujúce slovenského jazyka a literatúry - Mgr. Veronika Bobulová a Mgr. Miroslava Nováková a učiteľ občianskej náuky a dejepisu Mgr. Peter Gustáv Hrbatý pripravili pre žiakov atraktívne hodiny plné tvorivých aktivít a úloh.

            Mgr. Bobulová zorganizovala pre prvákov a druhákov vyučovacie hodiny slovenčiny na tému: Liptovské nárečie - zachovanie kultúrneho jazykového dedičstva našich predkov. Išlo o prepojenie spisovnej formy jazyka s nespisovnými nárečovými výrazmi - rozdelenie nárečových oblastí Slovenska, zvukové nahrávky v nárečí, slovná zásoba (lexika) vybraných nárečí. Žiaci aktívne pracovali s on-line liptovsko-slovenským slovníkom, hľadali k nárečovým slovám z Liptova spisovné výrazy, prípadne k spisovným slovám nachádzali výrazy z viacerých nárečových oblastí Slovenska. Žiaci taktiež nahlas čítali ukážky z viacerých nárečí a snažili sa dešifrovať význam jednotlivých nárečových slov.

            Mgr. Nováková na hodinách slovenčiny previedla štvrtákov vývinom spisovnej slovenčiny od predspisovného obdobia, cez pokusy o kodifikáciu až k spisovnému obdobiu, pričom sa zamerala na bernolákovčinu Antona Bernoláka. Žiaci v textoch hľadali znaky bernolákovčiny, hľadali výrazy patriace do bernolákovčiny a vytvárali z nich vety. Študentov zaujalo čítanie v pôvodnom jazyku z diel Jána Hollého, Juraja Fándlyho. Svoju tvorivosť prejavili pri úlohách, v ktorých mali identifikovať významy slov západoslovenského nárečia, priradiť nárečové slovo k obrázku a podobne.

            Nakoľko jedným z výchovných cieľov predmetu občianska náuka je úcta k vlasti a národu, tak aj v rámci tohto predmetu dostali študenti možnosť pochopiť zmysel a význam nášho materinského jazyka. Pán učiteľ

             Hrbatý si pozval do tried prvých ročníkov zaujímavého hosťa - Michala Šimičáka, ktorý pôsobí ako knihovník Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, a zároveň sa venuje zberu vzácnych kníh. Michal Šimičák totižto patrí medzi ôsmich zberateľov kníh poézie z obdobia prvej polovice dvadsiateho storočia. Tituly, ktoré doniesol, boli prvými vydaniami významných autorov katolíckej moderny (Rudolf Dilong, Pavol Ušák Oliva), nadrealizmu (R. Fábry), vitalizmu (J. Smrek) a iných smerov. Študenti vďaka jeho prednáške mohli oceniť význam slovenskej literatúry, pochopiť hodnotu knihy, a to nielen finančnú, ale aj duchovnú, literárnu, filozofickú. Zároveň sa dozvedeli viac o princípoch zberateľstva, prečo je  niektorá kniha cennejšia ako tá druhá, čo je na zberateľstve zaujímavé.

            Materinský jazyk nás sprevádza celým životom a zásadne ovplyvňuje naše vnímanie sveta. Je dôležitou súčasťou identity každého človeka a rôznorodosť jazykov predstavuje kultúrne dedičstvo ľudstva, o ktorého zachovanie sa treba neustál starať. Aj keď to nie je hmotné dedičstvo, je nutné si uvedomovať hodnotu materinského jazyka a chrániť ho. Rozličnými aktivitami, ktoré sme práve v tento deň - 21. februára realizovali so žiakmi na našej Strednej zdravotníckej škole, sme sa aktívne zapojili do propagácie Medzinárodného dňa materinského jazyka. Žiakom sa vyučovanie veľmi páčilo a veríme, že sa v nich ešte viac prehĺbilo povedomie o rozmanitosti nášho jazyka, otvorilo im nové obzory v oblasti literatúry a jazykovej kultúry.

            Mgr. Veronika Bobulová

          • Valentín v RR Centre

          • Dňa 14. 2. 2020 žiaci IV. M pripravili valentínske prekvapenie pre pacientov a klientov RR centra v Liptovskom Mikuláši. Atmosféru tohto sviatku bolo cítiť už pri vstupe, kde žiaci  tematicky vyzdobili recepciu. Okrem kvalitne vykonaných procedúr a masáží, obdarovali svojich pacientov aj vlastnoručne zhotovenými „valentínkami“ a sladkými drobnôstkami.  Prekvapenie na strane pacientov a radosť z obdarovania u našich štvrtákov sú potvrdením výroku:

            "Ten, kto má srdce plné lásky, má vždy čo rozdávať. Pre lásku netreba plný mešec.“

            (Aurelius Augustinus)

          • MAJSTROVSTVÁ ŽIAKOV STREDNÝCH ŠKÔL V LYŽOVANÍ A SNOWBOARDINGU 2020

          •  

            Dátum konania: 18.2.2020

            Miesto konania: SKI Park Malinô Brdo, Ružomberok

             

            V utorok 18.2.2020 sme sa prvýkrát zúčastnili na súťaži v lyžovaní. Za školu nastúpili Stanislava Švorcová z II.Z, Nina Kacerová z III.Z, Erik Považský a Oliver Kamenický z III.M v disciplíne obrovský slalom. Žiaci a žiačky štartovali v kategórii starších dorastencov.  Samostatnú kategóriu tvorili snowboardisti kde sme nemali zastúpenie. Prezentácia prebehla do 8.30 hod. Od 9.00 hod sa žiaci rozlyžovali a na štart sa postavili postupne od 10.30 hod. Na pódiové umiestnenie to nebolo, za to máme novú skúsenosť a tešíme sa na ďalší ročník.

            Žakarovský

            Video záznam pretekárov viď FB stránku SZŠ v pohybe

            Fotografie nájdete tu.

          • Basketbal

          • žiaci

            Dátum konania 6. február 2020

            Miesto konania: telocvičňa Hotelová akadémia

             

            Žiaci si zahrali predzápas o postup na turnaj proti žiakom Hotelovej akadémie. Zápas trval 4x10 minút. Nepodarilo sa nám zvíťaziť no rozdiel v skóre sme oproti minulému roku zmenšili. Žiaci Hotelovej akadémie skončili po odohratí hlavného turnaja na druhom mieste. Postupujúcim tímom sa stalo Gymnázium M.M.Hodžu.

             

            Súpiska žiakov:

            • Cvengroš Nikolas  
            • Kamenický Oliver
            • Moravčík František
            • Ondrík Samuel
            • Považský Erik
            • Záhora Marko
            • Záhumenský Jeremiáš

             

            žiačky

            Dátum konania 7. február 2020

            Miesto konania: telocvičňa Hotelová akadémia

             

            Dňa 7. februára sa žiačka našej školy, menovite: Zuzka Klučáriková, Rebeka Babinská, Veronika Golúchová, Bianka Iváková, Dáša Jurkovičová, Sára Hubová a Lenka Klobušiaková zúčastnili basketbalového turnaja medzi strednými školami.

            V prvom zápase vyhrali nad Spojenou školou evanjelickou 5:2, druhý zápas dopadol pre naše dievčatá opäť úspešne. Skórovali až 25:2 a tretí rozhodujúci zápas bol veľmi tesný. Naše hráčky prehrali len o jeden bod 8:7.

            Reprezentantky našej školy hrali naozaj krásne takticky, technicky aj kondične. Naša škola môže byť na tieto dievčatá skutočne hrdá.

            Domov sme si odniesli druhé miesto a teda striebornú medailu. Gratulujeme.

            Moresová, Žakarovský

          • Závislosť od internetu, počítačov, počítačových hier, sociálnych sietí - prednáška

          • Aktivity na počítači, alebo na internete môžu byť príjemnou zábavou a relaxom. Každý potrebuje vo svojom živote okrem práce a žiaci školských povinností, aj zdravé rozptýlenie a uvoľnenie napätia. Nebezpečné však je, ak čas trávený pri týchto aktivitách presiahne rozumnú mieru a stane sa hlavnou náplňou života človeka. Niekto podľahne hraniu online počítačovej hry, iný sa nevie odtrhnúť od četovania. Činnosť sa stáva drogou, človek neustále potrebuje ďalšiu dávku – preto sa nadmerné trávenie času pri týchto aktivitách zaraďuje medzi tzv. nelátkové závislosti.

            V prípade závislosti od internetu v skutočnosti nejde o závislosť od samotného internetu ako takého, ale od aktivít, ktoré pripojenie na internet umožňuje. 

            V dnešnej dobe je možné byť online kedykoľvek a kdekoľvek, čo vytvára ešte väčší priestor pre vznik závislosti. Pripojenie na internet má väčšina žiakov priamo doma, internet nájdeme v školách, v mestách sú hotspoty, umožňujúce pripojenie na Wi-Fi, mobilní operátori ponúkajú pripojenie na internet cez mobilné telefóny.

            Táto téma je v súčasnosti veľmi aktuálna a práve preto bola prednáška „Nástrahy virtuálneho sveta“ veľmi zaujímavá a poučná. Pre nás žiakov prvých ročníkov ju zážitkovou formou predstavili pracovníčky CPPPaP v Liptovskom Mikuláši, Mgr. Frajtová a Mgr. Glutová.

            Sára Hubová, I.PS

            PhDr. Jana Debnárová

          • Súťažný kvíz - Maturita v knižnici

          • Dňa 13. 2. 2020 sme sa štyri štvrtáčky – Klára Stašová, Ema Markovičová, Slavomíra Kereskéniová a moja maličkosť zúčastnili súťažného kvízu s názvom „Maturita v knižnici“. Ide o vedomostný kvíz, v ktorom si študenti štvrtých ročníkov môžu preveriť vedomosti z rôznych oblastí, ako napr. slovenská a svetová literatúra, história, geografia, zdravoveda či dokonca český jazyk. Každé družstvo pozostávalo z dvoch členov a súťaž mala dokopy 7 kôl. Musím sa priznať, že niektoré otázky nám robili problém, napríklad preklad českého slova myslivec do slovenčiny. Do konca života si zapamätáme, že myslivec nie je mudrlant, ako sme si vtedy mysleli, ale poľovník :-) Síce sme sa zapotili pri niektorých ľahších otázkach, ale zaujímavé je, že tie ťažšie nám nerobili problém.

            Počas súťaže som zistila, že nie sme s mojimi kamoškami „stratené vedomostné prípady“ a nemusíme sa obávať maturitnej skúšky, ktorá nás o pár mesiacov čaká. Táto súťaž sa mi skutočne páčila a miestami som sa cítila ako na nejakom televíznom kvíze. Atmosféra, ktorá tam panovala, bola úžasná. Veď koniec koncov o nič nešlo a my sme sa tam išli predovšetkým zabaviť. Síce sme nevyhrali, ale odniesli sme si odtiaľ pekný suvenír v podobe knižky.

            Ak by som ešte mala možnosť vyskúšať si podobnú súťaž, bez váhania by som do nej zapojila. Užili sme si príjemné dopoludnie, zabavili sme sa, niečo nové sme sa naučili, nadviazali sme nové kontakty a hlavne sme si uvedomili, že maturita nemusí vyzerať tak stresujúco, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

            Takže choďte do toho, budúci štvrtáci! Budeme vám držať palce. Veľa šťastia!

            Zuzana Bystričanová, IV. Z

          • Majstrovstvá SR študentiek a študentov v aerobiku

          • Dňa 10.2.2020 sa uskutočnili v Trenčíne Majstrovstvá Slovenska študentiek a študentov v aerobiku. Na súťaži boli zastúpené všetky kraje Slovenska. Nás reprezentovala Renáta Rojčeková, žiačka 3.M triedy. Súťaž bola naozaj náročná. Precvičovali kvalifikované cvičiteľky na vysokej úrovni. Súťaž pozostávala zo štyroch kôl. V 1.kole bol basic aerobic, v 2.kole piloxing, v 3.kole salsation a v 4.kole zumba. Každé kolo trvalo 40 minút. Tie, čo cvičia aerobik vedia, aké náročné je odcvičiť celých 40 min. Súťažiaci museli absolvovať štyri kolá, medzi ktorými bola 10 min. prestávka. Naša žiačka síce nezískala cenu, ale napriek tomu jej gratulujeme. V silnej konkurencii sa dostala na majstrovstvá kraja a postúpila do najvyššej súťaže – Majstrovstvá Slovenska.

            Mgr. Rossová

          • Návšteva predsedníčky ŽSK s delegáciou

          • Dňa 12.02.2020 navštívila našu školu pani predsedníčka ŽSK Erika Jurinová s delegáciou.

            Účelom návštevy bol kontrolný deň na stavbe budovy stáleho sídla SZŠ na Vrbickej 632 v Liptovskom Mikuláši. Kontrolného dňa sa ešte zúčastnili zástupcovia zhotoviteľa stavby - firma DAG SLOVAKIA, a.s., zástupcovia zhotoviteľa projektovej dokumentácie PROPORTION s.r.o., riaditeľka školy s ekonómom a 4 poslanci ŽSK s primátorom mesta Liptovský Mikuláš. Priamo na stavbe zhotoviteľ  stavby informoval prítomných o pokračovaní stavebných prác, vysvetlil druhy a zostavy materiálov, ktoré sa použijú na podlahy, stropy a strechu a tiež odpovedal na otázky prítomných. Zdôraznil, že pôvodný montovaný oceľový skelet, je po odkrytí neporušený a stabilný. Na záver oboznámil prítomných s architektonickou štúdio budovy, ktorá rieši aj celkový vzhľad školy  po dokončení.  Budova školy sa zaradí medzi energeticky šetriace stavby s prvkami školy nového milénia. Po obhliadke stavby sa delegácia premiestnila do prenajatých priestorov školy na Komenského 843. Hostia boli milo privítaní dvoma žiakmi chlebom a soľou. V kancelárii riaditeľky školy sa voľne pokračovalo v diskusii. Po občerstvení sa pani  predsedníčka spolu s Ing. Martou Gajdičiarovou vedúcou oddelenia analýz a kontroly OŠaŠ a niektorými poslancami odobrali k prehliadke školských tried, odborných učební, kde sa pozdravili so žiakmi a učiteľmi.

            Na záver nám pani županka vpísala odkaz do školskej kroniky s nasledovným znením:

            „Ďakujem za milé prijatie. Verím, že sa škola už čoskoro bude tešiť z nových zrekonštruovaných priestorov. A radi v týchto krásnych, ale malých priestoroch dovtedy vydržíte J. Prajem študentom, aby im škola poskytla nielen kvalitné vzdelanie, ale vytvorila silný vzťah k povolaniu. Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.“

            Pri rozlúčke sa pani riaditeľka poďakovala za ústretovosť pri realizácii rekonštrukčných prác na budove stáleho sídla školy a tiež za to, že si pani predsedníčka našla čas na návštevu školy v prenajatých priestoroch.

             

            Ing. Silvia Blcháčová

            riaditeľka školy

          • Fašiangy na našej škole

          • Dňa 10.2.2020 sme si na našej strednej zdravotníckej škole pripomenuli jednu z ďalších ľudových tradícií. Minulý týždeň to bol deň kroja, kedy žiaci aj učitelia prišli v našich tradičných krojoch. Dnes sme si naše tradície pripomenuli fašiangami. Žiaci aj učitelia začali týždeň pestro, a to rovno v maskách. Všetci sme sa zúčastnili prednášky, ktorú si pripravil pán učiteľ Mgr. Peter Gustáv Hrbatý v maske žabiaka. Dozvedeli sme sa viac o tradíciách, ktoré sa konali počas fašiangov, všeličo o maskách, pochovávaní basy... Okrem poučnej prednášky sme mali možnosť pozrieť si aj kostýmy našich spolužiakov a učiteľov. Boli oblečení v kostýme Kleopatry, čerta, strigy, farmárky, mníšky či žabieho princa. U žiakov sme mali možnosť všímať si ich kreativitu či maliarske schopnosti, ktorými na svojich tvárach vytvorili maliarske diela. Na prvom poschodí sa nachádzal aj fotokútik, kde si žiaci mohli vytvoriť spomienkové fotografie na túto vzácnu príležitosť. Všetko pokračovalo aj v triedach, kde ošetrovateľstvo vyučoval čert, psychológiu mníška, dejepis žabí princ. A mali aj svojich poslucháčov: princezné, prasiatka, mackov, indiánov, mačičky... Po škole sa prechádzala záhradníčka aj Pipi dlhá pančucha, Pat a Mat boli pripravení čo-to opraviť. Nakoniec by som chcela poďakovať žiackej školskej rade za ich kreativitu a zmysel vytvoriť pre nás ostatných spolužiakov spestrenie vyučovacieho procesu. Tak isto chcem poďakovať aj naším učiteľom, nepedagogickým pracovníkom, ktorí nám to všetko umožnili a pomohli pripraviť. Počas tohto dňa sa konala aj súťaž o najlepšie „zamaskovanú“ triedu. Vyhrali žiaci I.PS a I.ZuA. Ako odmenu dostali šišky od starej mamy, ktorá ich s láskou piekla celú nedeľu (ďakujeme).  Bol to skvelý deň a všetkým sa páčil. Ďakujemééééééééé!!!

            Barbora Čanecká IV.Z

          • Fašiangy

          • Dňa 10. 2. 2020 (pondelok) sa na našej škole uskutočnia

            FAŠIANGY.

            Vyučovanie bude prebiehať ako zvyčajne,
            no vaše oblečenie vystriedajú karnevalové kostýmy. Dúfame, že zapojíte všetku svoju kreativitu, a možno budete i ocenení.

            Počas dňa sa môžete ísť odfotiť do našej „FOTOBUNKY“, ktorá sa nachádza na strednom poschodí.
            Budú tam rôzne zaujímavé šablóny,
            ktorými si môžete oživiť Vaše fotografie.
            Taktiež bude prebiehať fotenie po triedach.

            Prajeme Vám príjemnú zábavu.

          • Exkurzia Ľubica, Žakovce

          • Dňa 6. 2. 2020 absolvovala trieda IV.Z exkurziu v Hospici Sv. Alžbety v Ľubici. MUDr. Mária Plávková zabezpečila sponzora – hygienické pomôcky pre inkontinentných pacientov. V úvode nás privítal riaditeľ hospicu PhDr. Štefan Kuffa, ktorý nás oboznámil o financovaní hospicu. Informácie o zariadení, jeho prevádzke, klientoch, personálnom a materiálnom zabezpečení nám poskytla hlavná sestra Ružena Ondirková.

            Následne sme navštívili Resocializačné stredisko v Žakovciach. Pre potreby strediska bola na našej škole zorganizovaná zbierka, do ktorej sa zapojili žiaci viacerých tried a pedagógovia. MUDr. Mária Plávková zabezpečila sponzora. V mene klientov strediska ďakujeme. Priniesli sme oblečenie, veľké množstvo  drogérie, pracie prášky a iné hygienické potreby.

            V stredisku sa nám venoval klient, ktorý je tam už niekoľko rokov. Oboznámil nás o prevádzke sociálnych služieb aj útulku, s podmienkami poskytnutia starostlivosti klientom. Podrobnejšie nás informoval o dennom režime, povinnostiach klientov, pracovnej terapii. Veľmi ochotne odpovedal na všetky naše otázky. Následne nás oboznámil s celým areálom a jeho plánovaných finálnych úpravách.

          • Prednáška na tému Domáce násilie

          • Dňa 28. januára sme sa my, štvrtáci, zúčastnili prednášky, ktorá nám mala priblížiť problematiku domáceho násilia. V prvom rade nám bolo podrobnejšie rozdelené násilie na fyzické, psychické, sexualizované, sociálne a ekonomické.  Je veľmi dôležité, aby sme si uvedomili, že násilie nie je konflikt, nakoľko v konflikte sa stretnú dve rovnocenné strany a práve domáce násilie alebo všeobecne násilie je príkladom toho, keď jedna strana zneužije prevahu sily a moci nad druhou stranou.

            V prípade, že ak by sme boli náhodou aj my obeťou domáceho násilia, je dôležité uvedomovať si zopár bodov. Na začiatok pamätajte, že to nie je vaša vina. Máte právo žiť bez násilia a aj preto nečakajte, že to prestane samo a nečakajte, až to bude horšie. Vo vašom okolí sa vždy nájde niekto, kto bude ochotný vám podať pomocnú ruku.

            Dozvedeli sme sa aj oficiálnu linku pre ženy zažívajúce domáce násilie 0800 212 212. V mene štvrtých ročníkov by sme aj touto cestou chceli poďakovať za sprostredkovanie prednášky, kedže aj vďaka nej budeme informovanejší, ak by sme sa v tejto situácii ocitli my, alebo naši blízki.

            Ema Markovičová, IV.ZuA

          • Zdravé zuby - preventívny program

          • Žiačky  štvrtého ročníka v študijnom odbore zubný asistent (IV. ZuA) realizovali preventívny program ,,Zdravé zuby“ v Špeciálnej základnej škole s materskou školou internátnou v Liptovskom Jáne.  Realizácia prebiehala v troch edukačných sedeniach, počas ktorých sa žiačky snažili hravou formou  zaujať a naučiť deti všetko o zdravých zuboch. V priebehu jednotlivých sedení vysvetlili deťom stavbu zuba a ako má vyzerať správna  a nesprávna zubná kefka. Poučili ich o vzniku zubného kazu, zdravých potravinách, ktoré neškodia zubom a čím posilňovať zubnú sklovinu. Žiačky počas ukážok využívali kreatívne pomôcky, ktoré si vlastnoručne vyrobili tak, aby  žiakov zaujali hravou formou a upútali ich pozornosť.

            Bc. Mgr. R. Bačkorová

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje