• szsProjekt: Myslíme na rodičov zdravotne postihnutých detí

          • S podporou Nadačného fondu TESCO, v rámci grantového programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“,  realizujeme  projekt zameraný na pomoc rodinám, ktoré sa starajú o deti so zdravotným znevýhodnením.

            Rodičia detí s mentálnym či telesným postihnutím sa svojim deťom venujú celí. Venujú im svoj čas, lásku, energiu, silu, pochopenie, trpezlivosť. Ale kto sa venuje im? Majú čas a možnosť načerpať nové sily pre každodennú neľahkú prácu?  Preto sme sa my,  žiaci  odboru masér na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, rozhodli zorganizovať relaxačné dopoludnia pre rodičov. Poskytli sme im rôzne relaxačné procedúry: masáže, parafínové obklady, manuálne a prístrojové lymfodrenáže, aromaterapiu, vírivku a reflexné masáže chodidiel - podľa výberu rodičov.

            V spolupráci s občianskym združením  KOLIESKO sme 22. 11. 2019,  zorganizovali prvé zo série relaxačných dopoludní,  na ktorom sa zúčastnilo 10 rodičov a opatrovateľov detí.  Relaxačné a regeneračné procedúry poskytovali žiaci 2. a 4. ročníka pod vedením Mgr. Hrbatej a Mgr. Fábryovej.  Program sme obohatili o prezentáciu a nácvik Nordic walkingu – Severskej chôdze.

            Organizovaním tejto aktivity sa snažíme zamerať pozornosť žiakov našej školy,  ale aj ľudí žijúcich v našom meste, na potreby rodín s postihnutým dieťaťom, zmierniť ich pocit izolovanosti, motivovať ostatných, ktorí by mohli týmto rodičom  akokoľvek pomôcť a uľahčiť ich cestu životom.

                                                                                                                                    

            Za kolektív masérov:

            Kristína Bolešová IV. M

          • Exkurzia III.M. a IV.M. do Rajeckých Teplíc

          • Dňa 14. 11. 2019 sa triedy III. M a IV. M spolu s vyučujúcimi, Mgr. Monikou Fábryovou a Mgr. Máriou Hrbatou, zúčastnili odbornej exkurzie zameranej na spoznávanie našich kúpeľov. V predchádzajúcich rokoch sme navštívili Bardejovské kúpele, kúpele Sliač, kúpele Bojnice, Národný rehabilitačný ústav v Kováčovej a iné. Teraz sme sa rozhodli pre nádherné kúpele Rajecké Teplice.

            Spa Aphrodite v Rajeckých Tepliciach nám priblížila ich dennú prevádzku. Postupne sme prešli jej časťami:

            • termoterapiou – kde sme videli aplikáciu parafanga a parafínu;
            • hydroterapiou – tu sme mali možnosť vidieť vírivé vane, perličkové kúpele, podvodné masážne vane, uhličité kúpele.

            Veľmi zaujímavá bola návšteva saunového sveta. Sauny sú umiestnené ako vo vnútornom, tak aj vo vonkajšom areáli, okolo nich sú bazény s rôznou teplotou a rozlohou. Nahliadli sme aj do sveta masáží, ktoré sa v kúpeľoch vykonávajú v hojnom počte. Nadchla nás nielen predstava možnej rekreácie a príjemného oddychu na tomto mieste, ale aj predstava možnej mesačnej praxe v týchto kúpeľoch.

             

            Neďaleko Rajeckých Teplíc sa nachádza Rajecká Lesná, ktorá je známa svojím vyrezávaným Slovenským Betlehemom. Práve tu sme sa zastavili spoznať nádherné umenie majstra Pekara. Dielo o veľkosti 8,5m x 3m x 2,5m sme mohli obdivovať spolu s výkladom  jeho histórie.  Mali sme aj to šťastie, že práve bolo slávnostné otvorenie Vianočnej pošty, ktorej domovom je Pošta v Rajeckej Lesnej.  Keďže v ten deň nám zasvietilo aj slniečko, nálada bola výborná počas celej našej exkurzie.

          • Zbierka HODINA DEŤOM - 14.11.2019

          • Hodina deťom je celoročná zbierka, určená na podporu projektov pomáhajúcim deťom a mladým ľuďom na celom Slovensku. Každý rok prepájame tých, ktorí pomoc potrebujú a tých, ktorí ju môžu a chcú poskytnúť. Žiaci našej SZŠ sa  zúčastnili 21. ročníka zbierky Hodina deťom v rámci Nadácie pre deti Slovenska, a to 14 žiakov prvých a druhých ročníkov. Pre viacerých prvákov to bola nová skúsenosť, týkajúca sa práce dobrovoľníkov a ochoty ľudí prispievať na pomoc deťom.

            Celkový výnos zbierky bol 332,97 €.

            Žiakom patrí veľké poďakovanie za vzornú úlohu dobrovoľníkov!

            Koordinátor zbierky:           PhDr. Straková Helena

          • Študentská kvapka krvi 2019

          • Kampaň organizoval Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Motto tohtoročnej kampane bolo: „Buď odvážny a daruj krv.

            V rámci tejto kampane sa odberu zúčastnili 2 žiaci, študenti 4. ročníkov:

            • Filip Štric, IV. M
            • Nikolas Cvengroš, IV. ZuA

            Ostatní záujemcovia nedarovali  krv zo zdravotných dôvodov.

            Ďakujem týmto žiakom, ktorí darovali krv opakovane a povzbudzujem ostatných žiakov k darcovstvu, hlavne z radov študentov tretích ročníkov, ktorí dovŕšili 18. vek života, a  ktorým záleží na zdraví a živote iných.

            Spracovala: PhDr. Helena Straková

          • Zubní asistenti na odbornom pracovisku

          • Dňa 20.11.2019 sa žiačky  tretieho ročníka v študijnom odbore zubný asistent (III.ZuA) zúčastnili odbornej exkurzie na RTG pracovisku ORTHOFIN, spol. s.r.o. v Liptovskom Mikuláši. RTG vyšetrenie je nevyhnutné, pri vyšetrení a ošetrení pacienta zubným lekárom a dentálnym hygienikom. Platí tu pravidlo 3N –nikdy neošetruj neznáme. Žiačky mali možnosť doplniť a rozšíriť si svoje teoretické poznatky z rádiológie v reálnych podmienkach pracoviska.

            Bc. Mgr. R. Bačkorová

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 13. a 14. 11. 2019 sa uskutočnilo školské kolo OAJ.  Školského kola sa zúčastnilo spolu 9 žiakov, z ktorých 8 boli úspešnými riešiteľmi. Žiaci si zmerali sily v oblasti jazykových kompetencií – čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a praktické ovládanie jazyka. V druhej – ústnej časti – predviedli svoje schopnosti v komunikatívnych zručnostiach. V tejto časti absolvovali dve disciplíny – samostatný prejav na základe vizuálneho podnetu a situačný dialóg. 

            Všetci účastníci školského kola OAJ preukázali, že ich anglický jazyk baví,  sú schopní samostatne komunikovať  s radosťou a bez obáv z prípadných chýb.  Traja najlepší účastníci dostali pekné ceny, na nákup ktorých prispela škola TalkTalk. Výsledky školského kola OAJ:

            1. miesto                     Vladimíra Štofčíková, III. ZuA
            2. miesto                     Tereza Šuligová, II. M         
            3. miesto                     Anna Jágerská, III. ZuA

            Všetkým účastníkom OAJ srdečne blahoželáme a želáme veľa radosti z objavovania krás anglického jazyka. Oceňujeme, že sa súťaže zúčastnili aj žiaci prvého ročníka, a tak mohli nadobudnúť nové skúsenosti a zážitky. Víťazka postupuje do Okresného kola OAJ, ktoré sa uskutoční 15. januára 2020. Držíme jej palce. Tešíme sa na ďalší ročník OAJ.

            PaedDr. Anna Dzúrová

          • Zdravie nás baví

          • Aj v tomto školskom roku začal na prihlásených ZŠ opäť prebiehať edukačný projekt „ZDRAVIE NÁS BAVÍ“. Projekt je prioritne určený pre 9. ročníky ZŠ, kde sa žiaci počas dvoch vyučovacích hodín dozvedajú a majú možnosť si aj prakticky vyskúšať poskytnutie prvej pomoci pri dusení dospelým a deťom, ako aj správne sedenie, či cvičenia pre rovný chrbát. Počas prvých troch návštev – v ZŠ Okoličné, v ZŠ Bobrovec a v ZŠ Márie Rázusovej Martákovej – lekciu a aktivity odprezentovali žiaci študijných odborov zdravotnícky asistent (III. Z a IV. Z) a masér (III. M). U žiakov zo ZŠ sme sa stretli so záujmom, interaktívne učenie sa im páčilo a po prvotnej neistote a rozpakoch nabrali odvahu a vyskúšali si všetky ponúkané aktivity, o čom svedčí aj fotodokumentácia.

            Fotografie z akcií nájdete vo fotogalérii.

          • Turnaj žiakov a žiačok SŠ v bedmintone

          • Dátum konania 19. november 2019

            Miesto konania: telocvičňa Hotelová akadémia

            Na bedmintonovom turnaji žiakov a žiačok sme tento rok opäť bodovali. Zúčastnilo sa šesť škôl so zastúpením v oboch kategóriách. V A a B skupine hrali medzi sebou každý s každým. Odtiaľ postupovali víťazi do finále a v boji o tretie miesto si zahrali postupujúci z druhého miesta základnej skupiny. Naším chlapcom sa podarilo remizovať v dvojhrách čo viedlo k štvorhre, ktorá nakoniec rozhodla v prospech súpera. Podobný scenár sa konal aj proti tímu Gymnázia M.M. Hodžu. V skupine sme sa umiestnili na treťom mieste bez možnosti si ešte zahrať. Naopak dievčatá začali veľmi presvedčivo keď prvý zápas vyhrali 2:0 proti žiačkam z hrádockého Gymnázia. V druhom zápase proti domácim z Hotelovej akadémie sme sa potrápili o čosi dlhšie, kedy rozhodlo až skóre po odohraní štvorhry. Druhým víťazstvom sme sa dostali do finále kde sme odohrali náročný zápas proti žiačkam Gymnázia M.M.Hodžu. Žiaľ nepodarilo sa nám zvíťaziť a tak nám neostalo iné ako pogratulovať postupujúcim žiačkam a sebe, že sme obhájili druhé miesto z minulého roka.

             

            Súpiska:

            II.Zua Katarína Podhorská

            III.M Veronika Golúchová

             

            II.Zua Matej Zubek

            I.M Filip Mezovský

            Žakarovský P.

          • Stužková IV.M.

          • Konečne sme sa dočkali! Dňa 15. 11. 2019 mala naša trieda, IV. M, svoj veľký deň – stužkovú slávnosť. Veľmi dlho sme sa na ňu tešili a svedomito pripravovali. Aj keď sme sa kvôli nej často hádali a párkrát nevedeli dohodnúť, úspešne sme ju zvládli. Dnes už hrdo nosíme zelenú stužku, ktorá nie je len symbolom nádeje a mladosti, ale i symbolom nového začiatku – povzbudenia pred maturitami, ktoré ako všetci dúfame, úspešne zvládneme 😊

            Maturanti zo IV. M

          • Medzinárodný knižný veľtrh BIBLIOTÉKA

          • Žiačky  III.Z a III. ZuA triedy sa dňa 7. 11. 2019  zúčastnili exkurzie, ktorá sa konala v Inchebe v Bratislave. Zúčastnili sa už 27. medzinárodného knižného veľtrhu BIBLIOTÉKA a 24. výstavy vzdelávania a didaktickej techniky PEDAGOGIKA. Veľtrhy BIBLIOTÉKA a PEDAGOGIKA v rovnakom termíne dopĺňala aj výstava minerálov, drahých kameňov a fosílií MINERÁLY BRATISLAVA. Počas veľtrhu sa v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku  súbežne konala aj interaktívna výstava pre mládež Veda netradične a Festival vedy a techniky. V tomto roku žiaci mohli navštíviť  aj na novú sekciu s názvom Retro. Bola to predajná výstava starých kníh, máp, pohľadníc, tlače a vinylových platní.

            Čestným hosťom knižného veľtrhu Bibliotéka bolo tohto roku Maďarsko.

            Bibliotéka je jediným knižným veľtrhom na Slovensku, ktorý má dlhú tradíciu a neodmysliteľne patrí k jesennej atmosfére mesta. Pre vydavateľstvá sa stala dôležitou formou prezentácie svojej produkcie smerom k širokej verejnosti. Vďaka žánrovej rozmanitosti si na knižnom veľtrhu prišli na svoje fanúšikovia literatúry každého druhu.

            Tento konkrétny deň, keď sme prekročili brány Bibliotéky, si mohli žiaci prezrieť, poprípade zakúpiť, knižné tituly v rôznych  vydavateľstvách. Niektorí žiaci navštívili veľtrh už s konkrétnou predstavou, ktorú knihu si do svojej bibliotéky domov odnesú. No sme radi, že niektorí žiaci nič neplánovali a aj napriek tomu si domov odniesli svojho nového knižného spoločníka.

             

            Mgr. Miroslava Nováková

          • Výzva na predloženie návrhov na ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť 2019 v Žilinskom kraji.

          • Rada mládeže Žilinského kraja v 4. ročníku ponúka obyvateľom kraja možnosť predložiť návrhy na udelenie ceny za aktívne občianstvo a ľudskosť.

             

            Cena bude udeľovaná v 5 kategóriách:

            a/ Aktívny  mládežník- mladý človek do 25 rokov, ktorý svojimi aktivitami a záujmom o život v  miestnej komunite prináša do nej hodnoty, ktoré ju obohacujú.

            b/ Aktívny občan- osoba, ktorá svojou angažovanosťou vo veciach verejných a komunitných, je dobrým príkladom pre mladú generáciu. 

            c/  Top starosta / primátor- osoba, ktorá stojí na čele obce / mesta. Osoba, ktorá sa okrem iných dôležitých oblastí  venuje aj komunikácii s mladými ľuďmi a ich podpore.

            d/ Obec s najpriateľskejším vzťahom k mládeži- nominovať  možno mesto alebo dedinu zo Žilinského kraja, ktorá sa venuje mládeži a podporuje ju nad rámec svojich povinností.

            e/ Top čin ľudskosti- významný čin, skutok pomoci občanom v núdzi, zdravotne postihnutým, seniorom, deťom, rodinám v kritických okamihoch a pod. Čin, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života jednotlivcov či komunity. Čin, ktorý vyzdvihuje ľudskosť, dôstojnosť a odvahu človeka.

             

            „Cieľom ocenenia je zviditeľnenie hodnoty aktívneho občianstva, ľudského prístupu a hodnotných príkladov záujmu o skvalitnenie života v miestnej komunite“, povedal Martin Šturek, predseda Rady mládeže Žilinského kraja.

             

            Predkladateľom môže byť:  právnická osoba ( obec, mimovládna organizácia alebo jej lokálna zložka, škola a pod.) alebo  neformálna skupina fyzických osôb (nomináciu podávajú minimálne piati členovia neformálnej skupiny). Každý navrhovateľ môže zaslať  jednu nomináciu v každej kategórii.

            Nominácie je potrebné dodať do 30.11. 2019 do 24:00 h cez tento formulár: https://lnk.sk/dquS

            K nominácii je potrebné na e-mail rmzk@rmzk.sk poslať 4 fotografie nominovanej osoby (obce) a do predmetu správy uviesť "ocenenie 2019". Ideálne by to mali byť fotografie, ktoré priamo súvisia a dopĺňajú túto nomináciu (fotografie priamo z činnosti) a jedna z nich by mala byť aktuálna portrétna fotografia.

            Z doručených návrhov odborná komisia vyberie víťaza v každej kategórii.

            Udelenie cien bude  19. decembra 2019 .

            Oceňovanie sa realizuje pod záštitou

            • predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.
            • predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera

            S podporou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

             

            Kontakt:                             

            Rada mládeže Žilinského kraja,  M. R. Štefánika 8390/13, 010 01 Žilina, mobil: 0908 965 002, 

            e-mail: darina.ciernikova@rmzk.skhttps://ocenovanie.rmzk.sk/

            Štatút si môžete prečítať tu: Statut_-_cena_za_aktivne_obcianstvo_a_ludskost_2019.pdf​​​​​​​

          • Florbalový turnaj žiakov SŠ

          • Dátum konania: 29.10.2019

            Miesto konania: telocvičňa pri krytej plavárni v L. Mikuláši

             

            Žlté dresy nestihli poriadne vyschnúť po pondelkovom výkone žiačok a už ich obliekali naši žiaci.

            Turnaja sa zúčastnilo deväť stredných škôl okresu. Hralo sa v troch skupinách každý s každým dvakrát po päť minút. Po úvodnom zápase proti žiakom SOŠ polytechnickej utrpela morálka nášho tímu prehrou v pomere 0:1. Nasledovala séria piatich zápasov, počas ktorých sme premysleli stratégiu proti obávaným hokejistom z Obchodnej akadémie. Posilnení tradičným pečivom so šunkou sme sa aj do nich zahryzli od prvej sekundy zápasu. Dlho odolávali nášmu tlaku no napokon ako prvý otvoril skóre náš Dávid, ktorý od stredovej čiary nečakanou strelou prekvapil súperovho brankára. Netrvalo dlho a k prvému pridal hneď druhý a tretí gól Erik s Nikolasom. Tímu obchodnej akadémie sa podarilo jediný raz skórovať ku koncu druhého polčasu. Cenné body získané v poslednom zápase nám zabezpečili vytúžený postup do finále. (Za posledných osem rokov sme slávili náš najväčší úspech, keď sme proti tej istej škole remizovali dva roky dozadu)

            V skupine najlepších troch sme bojovali proti talentom z Gymnázia M.M.Hodžu a Hotelovej akadémie. Títo súperi boli už nad naše sily napriek maximálnemu nasadeniu našich hráčov aj ostrieľaného brankára. Na záver nám neostalo iné, ako tešiť sa zo zaslúženého tretieho miesta pre žlté dresy Strednej zdravotníckej školy.

            Za SZŠ nastúpili:

            • Cvengroš Nikolas
            • Kamenický Oliver
            • Makovický Dávid
            • Moravčík František
            • Moravčík Matej
            • Ondrík Samuel
            • Považský Erik
            • Šimo Radoslav
            • Záhumenský Jeremiáš
            • Zaťko Filip
            • Zubek Matej

            Žakarovský

          • Florbalový turnaj žiačok SŠ

          • Dátum konania: 28.10.2019

            Miesto konania: telocvičňa pri krytej plavárni v L. Mikuláši

             

            V pondelok sme sa zúčastnili florbalového turnaja opäť s výberom najlepších z najlepších čo na škole máme. Za prítomnosti pedagogických zástupcov z ôsmich stredných škôl okresu prebehlo žrebovanie poradia jednotlivých zápasov. Ako prvý sme odohrali proti žiačkam z Hotelovej akadémie, ktoré sme vyradili po výhre 2:1 aj vďaka prihrávke Barbory, po ktorej sa loptička odrazila od súperkinej hokejky rovno do ich bránky. V nasledujúcom semifinálovom stretnutí sme nedali dýchať žiačkam z hrádockého Gymnázia a finále sme mali vo vrecku, kde sme sa stretli s dievčatami z SOŠ lesníckej a drevárskej. Na ich brankárku s nulovou bilanciou padnutých gólov z predošlých zápasov a presné strely najmä často spomínanej „trinástky“ sme nenašli recept. Dievčatá hrali zo všetkých síl do posledného hvizdu rozhodcu no nestačilo to ani na jediný gól z našej strany. V celkovom hodnotení sme skončili na druhom mieste, spokojní s podaným výkonom a obrovskou motiváciou do budúceho ročníka.

             

            Za SZŠ nastúpili:

            • Babinská Rebeka      
            • Divišová Žaneta
            • Golúchová Veronika
            • Gonšenicová Lejla
            • Hanulová Michaela
            • Hubová Sára
            • Kabelíková Kamila
            • Kapičáková Barbora
            • Klobušiaková Lenka
            • Podhorská Katarína
            • Tarabová Karin
            • Tarabová Liliana

            Žakarovský

          • Voľné pracovné miesto

          • Stredná zdravotnícka škola, Komenského 843, Liptovský Mikuláš prijme do pracovného pomeru učiteľa na vyučovanie predmetov v študijnom odbore masér.

            Úväzok:  podľa dohody

            Dátum nástupu: 1.2.2020

             

            Podmienky:

            • Vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
            • Odbor fyzioterapia, doplňujúce pedagogické štúdium
            • Minimálne 2 roky odbornej praxe

            alebo

            • Vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
            • Odbor pedagogika
            • Predchádzajúce ukončenie študijného odboru rehabilitačný pracovník, rehabilitačný asistent, diplomovaný fyzioterapeut, masér
            • Minimálne 2 roky odbornej praxe

            Žiadosti so stručným životopisom zasielajte do 19.12.2019 na  e-mail adresu: szslm@vuczilina.sk.

          • Imatrikulácie 2019

          • Dňa 28.10.2019 sa na našej škole konali imatrikulácie, teda oficiálne začlenenie prvákov do zdravotníckeho cechu. Žiačky III. Z triedy, v spolupráci s III. M a III. ZuA, si pre nich nachystali niekoľko zaujímavých úloh. 

            Na tvárach študentov svietili spokojné úsmevy, čo naznačovalo, že si program užívali a pri všetkých disciplínach vzorne povzbudzovali svojich spolužiakov jemným pokrikom či potleskom. Tohtoročné imatrikulácie sa niesli v duchu osemdesiatych rokov, čo mali naši prváci navodiť svojím oblečením a veruže sa im to aj podarilo. Najviac sa do toho vžili žiaci I. M triedy, ktorí získali ocenenie za najlepšie oblečenú triedu. Treba však uznať, že ani ďalšie triedy sa nenechali zahanbiť. 

            Spoločne sme strávili pekné chvíle a navzájom si želáme veľa úspechov a radosti na našej „zdravotke“.

            Daniela Červeňová

            Autorka fotografií: Bibiana Erhardtová

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
        • +421 (0) 445522497
        • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
        • 00607037
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje