• Medzinárodný deň školských knižníc 2019

          • Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského

            Medzinárodný deň školských knižníc bol prvýkrát vyhlásený v roku 1999. Odvtedy sa každoročne na školách oslavuje štvrtý októbrový pondelok akciou s názvom - Najlepšie podujatie školskej knižnice. Tohtoročná téma Medzinárodného dňa školských knižníc bola: „Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského“. Téma motivovala vyhlasovateľov, aby sme si spoločne na školách pripomenuli významného predstaviteľa 2. vlny slovenského literárneho realizmu J. G. Tajovského.

            Vybrané žiačky z II. ZuA triedy - L. Klocková, M. Kampová a žiačky z II. Z triedy  - L. Varečková a D. Hinková sa zahrali na pedagógov a pre svojich spolužiakov z II. ročníkov (II.M, II. Z a II.ZuA) si pripravili prezentácie venované J. G. Tajovskému. V prvej prezentácii sme sa mohli dozvedieť viac o živote a tvorbe tohto majstra dedinskej poviedky. Snímky zobrazovali jeho vzdelanie, rodinné zázemie, štúdiá, aktívnu činnosť v spolku Detvan, jeho pôsobenie bankového úradníka v Rumunsku či vstup Tajovského do česko-slovenských légií a ruské zajatie počas 1. svetovej vojny. Zaujímavosťou pre žiakov bola ukážka Tajovského vysvedčenie z Učiteľského ústavu v Kežmarku. Aj napriek tomu, že bol vynikajúcim učiteľom, ako študent nevynikal dobrými známkami.

            Potom nasledovali dievčatá z II. Z triedy s prezentáciou k poviedke Maco Mlieč. Žiaci si upevnili vedomosti, ktoré nadobudli v predchádzajúcom ročníku o tejto poviedke, a s nadšením sa vrhli do pripravených aktivít. Svoju kreativitu prejavili naplno v skupinovej práci, keď mali pomocou inštrukcií vytvoriť charakteristiku novodobého Maca Mlieča.

            Druhá časť bola venovaná dramatickej tvorbe J. G. Tajovského. Pán učiteľ Hrbatý sa snažil s veľkým oduševnením a zanietením odkryť žiakom prácu dramaturga a režiséra, ktorí sa podieľajú na stvárnení divadelného predstavenia na javisku. Jeho prezentácia bola obohatená o vlastné postrehy a rady, keďže sa sám niekoľko rokov venuje dramaturgii pre rôzne ochotnícke kolektívy. Úlohu hercov si vyskúšali žiaci z literárno-dramatického krúžku, ktorí spolužiakom predviedli ukážku z diela Ženský zákon. Posledná prezentácia bola venovaná dielu Statky-zmätky. Po nej nasledoval kvíz, na ktorom žiaci pracovali v skupinách. Každé družstvo malo štyroch členov. Milým prekvapením organizátorov bol fakt, že skoro na všetky otázky žiaci vedeli odpovedať správne. Hodnotila sa nielen správnosť odpovedí, ale aj rýchlosť. Dve družstvá skončili na 1. mieste.  Úspešní riešitelia kvízu boli odmenení sladkými balíčkami. Žiaci, ktorí sa aktívne podieľali na príprave tejto školskej akcie, boli odmenení hodnotnými vecnými darčekmi. 

            Záver projektu spočíval v písomnom zhodnotení akcie všetkými účastníkmi podujatia, ktorí sa už teraz tešia na podobné aktivity.

            Mgr. V. Bobulová, Mgr. M. Nováková

          • Šľachtic na škole

          • Dňa 25. 10. 2019 sme spestrili našim prvákom hodiny dejepisu živým „šľachticom“ z prelomu 13. a 14. storočia. Omodej z Behároviec bol nižším liptovským šľachticom – historicky doloženou postavou. Tejto osobnosti sa zhostil Marek Oravec, ktorý je členom šermiarskej skupiny, a zároveň aj vyštudovaným historikom. Zaujímavou formou priblížil študentom život človeka v stredoveku.  Naša srdečná vďaka patrí Marekovi za jeho ochotu a študentom aktívny záujem o tému.

            Mgr. Peter Gustáv Hrbatý

          • Zlatý masér 2019

          • Žiaci tretieho ročníka študijného odboru MASÉR sa aj tento rok, už po tretíkrát, zúčastnili medzinárodnej súťaže ZLATÝ MASÉR v Českej republike. Súťaž sa uskutočnila v Sanatóriách Klimkovice neďaleko Ostravy. Tejto prehliadky masérskeho umenia žiakov stredných škôl sa zúčastnilo 16 družstiev z Čiech a Slovenska. Súťažilo sa v dvoch kategóriách a to športová masážalternatívna masáž.

            Naše žiačky, Pavlína VeselovskáBianka Iváková, sa v kategórii alternatívna masáž so svojou havajskou masážou „RAFAELO“ umiestnili na 5. mieste. V kategórii športová masáž si Oliver Smieška masážou dolnej končatiny vyslúžil 10. miesto.

            Žiaci  si na súťaži porovnali svoje zručnosti s ostatnými súťažiacimi, načerpali inšpiráciu, získali neoceniteľné skúsenosti, množstvo zážitkov a nových priateľstiev. K reprezentácii školy a umiestneniu blahoželáme.

            Poďakovanie patrí p. učiteľkám Mgr. M. FábryovejMgr. M. Žakarovskej za motiváciu a prípravu žiakov na súťaž.

            Mgr. Ľubomíra Halková

          • Kniho-okno

          • Na známosť sa dáva, že už od konca septembra na našej škole funguje otvorená knižnica – KNIHO-OKNO.

            KNIHO-OKNO je verejná požičovňa kníh, z ktorej si každý môže knižku vybrať, prečítať, vrátiť, prípadne si ju môže aj ponechať alebo vymeniť za inú. Do KNIHO-OKNA môžete priniesť vlastné knihy, ktoré už doma nepotrebujete.

            KNIHO-OKNO nájdete na prízemí. Ponuka kníh je však obmedzená, pretože – povedzme si pravdu – zatiaľ sa nenašlo veľa ľudí ochotných prispieť. Dúfame, že sa to čoskoro zmení, a KNIHO-OKNO sa stane oveľa krajším miestom.

            Veríme, že každý čitateľ si nájde svoju knihu, každá kniha si nájde svojho čitateľa, a KNIHO-OKNO vám spríjemní čas strávený v škole.

             

            Mgr. Laceková a Mgr. Bobulová

          • "My včera a dnes"

          • V škole prebieha projekt pod záštitou Iuventy, ktorý  je zameraný na preklenutie generačných bariér a podporu dialógu medzi generáciami.

            Žiačky III.Z triedy si pripravili pre seniorov v obci Ľubeľa ukážky prvej pomoci pri kardiopulmonálnej resuscitácii, poučili seniorov o príznakoch a prvej pomoci pri infarkte myokardu, náhlej cievnej mozgovej príhode a naučili ich správne naložiť bandáž dolných končatín.

            Stretnutie prebehlo v priateľskej atmosfére, všetci účastníci vyjadrili spokojnosť a tešia sa na ďalšie stretnutie, na ktorom si seniorky pripravia pre mladých svoje aktivity.

             

                                                                                                   PhDr. Jana Debnárová, koordinátor projektu

          • Imatrikulácia 2019

          • Kde? Obchodná akadémia LM

            Kedy? 28.10.2019

            O koľkej? 6. - 7. vyučovacia hodina

            V čom? Oblečenie 80. rokov + prezúvky

          • Kam s použitou zubnou kefkou?

          • Viete, že použité zubné kefky nepatria do koša? Pomôžte aj vy pri triedení odpadu a použité zubné kefky vhoďte do označených nádob, ktoré nájdete na prvom poschodí v budove školy. Tieto zubné kefky neskončia na skládke – budú z nich vyrobené koše na triedenie odpadu, ktoré získa aj naša škola.

            Mgr. Zdenka Huntošová

          • Kurzy tejpovania

          • V dňoch 17. a 18. októbra prebiehal  v priestoroch našej školy kurz kineziotejpingu. Tento kurz bol určený pre žiakov odboru masér a uskutočnil sa už tretíkrát. Žiaci I. MA, II. MA, III. M a IV. M učili prakticky svalové, kĺbové, korekčné a lymfatické  techniky pod vedením odbornej inštruktorky zo „školy tejpování“  z Čiech. V piatok museli žiaci absolvovať skúšky, na základe ktorých dostali certifikát o odbornej spôsobilosti.

            Počas celého kurzu vládla príjemná pracovná atmosféra, a to aj vďaka mladej inštruktorke Katke Kučerovej, ktorá sa všetkým ochotne venovala. Tiež nás potešila z jej strany pochvala, že sa jej učilo ľahko, lebo žiaci našej školy boli šikovní a zruční.

          • Exkurzia IV.Z. v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici

          • Dňa 18.10.2019 žiaci IV. Z triedy – odbor zdravotnícky asistent – absolvovali exkurziu v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. V úvode ich privítala námestníčka úseku ošetrovateľstva Mgr. Mária Víglaská. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa zo zariadením, organizačnou štruktúrou a organizáciou práce sestry a zdravotníckeho asistenta v ústave.

          • Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu

          • Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši slávnostným galaprogramom oslávila 160. výročie svojho založenia. K jej dôstojnému priebehu prispeli svojou pomocou aj naši žiaci - IV.M, IV. Z a III.Z pod vedením Mgr. Stelly Jančiovej. Aj im patrí naša vďaka za vzornú reprezentáciu našej školy. Vedeniu nemocnice, v mene všetkých zamestnancov, sa za dlhoročnú spoluprácu poďakovali riaditeľka školy Ing. Silvia Blcháčová a jej štatutárna zástupkyňa Mgr. Ivana Bartánusová. Tiež popriali nemocnici dobrú psychickú, fyzickú i materiálnu kondíciu do ďalších rokov. "Sme ako dve sestry, jednej bez druhej sa ťažko funguje", povedala riaditeľka školy a pani riaditeľka nemocnice s ňou súhlasila.

          • Futsalový turnaj

          • Dátum konania: 17. október 2019

            Miesto konania: ihrisko Gymnázia M.M.Hodžu

             

            Turnaj futsalových talentov stredných škôl sa konal opäť na umelej tráve ihriska Gymnázia M.M.Hodžu. Deväť zúčastnených škôl regiónu bolo žrebovaním rozdelených do troch skupín. V našej B skupine sme si zahrali so žiakmi SOŠ elektrotechnickej z L.Hrádku a Evanjelickej spojenej školy z L.Mikuláša. Prvý zápas sa nám podarilo vyhrať čím sa naše šance na postup do finálovej skupiny zvýšili o 50%. Bolo potrebné ešte zdolať druhý tím čo sa nám nakoniec nepodarilo a s tímom zo SpEŠ sme prehrali.

             

            Víťazom tohtoročného turnaja sa stali žiaci z Obchodnej akadémie, ktorí postúpili na krajské kolo.

            Viac informácií nájdete v sekcii Športové aktivity školy.

            Mgr. Peter Žakarovský

            Do galérie Futsalový turnaj boli pridané fotografie.

          • KURZ PRVEJ POMOCI

          • (v súlade s §40 ods.19 zákona č.578/2004 Z.z. a vyhl. MZ SR č.28/2008 Z.z.)

            Pre:

            • žiadateľov o vodičské oprávnenie
            • držiteľov vodičského oprávnenia
            • pre širokú laickú verejnosť – firmy, organizácie, jednotlivcov, atď.

            Kde?: Stredná zdravotnícka škola, Komenského 843, Liptovský Mikuláš
            Kedy?: štvrtok, piatok – spolu 8 vyučovacích hodín

            Dátum bude upresnený podľa počtu prihlásených.
            Bližšie info: janicadebnarova@gmail.com, sekretariatszslm@vuczilina.sk

          • Erasmus days

          • Dňa 10.10.2019 sa naša škola zapojila do medzinárodnej iniciatívy #ErasmusDays, ktorej cieľom je prezentovať program Erasmus+, poukázať na jeho rozmanitosť, predstaviť jeho výsledky a priblížiť jeho vplyv na oblasť vzdelávania. Koordinátorom iniciatívy na Slovensku je SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu.

            Tento rok je už pred začiatkom iniciatívy zaregistrovaných na medzinárodnej mape www.erasmusdays.eu vyše 3000 podujatí, medzi ktorými sa nachádza aj naša škola.

            Podujatie, s názvom MÔJ ERASMUS, sa začalo otvorením výstavy plagátov účastníkov zahraničnej stáže v Prahe, ktorá bude prístupná vo vstupnej hale školy aj v nasledujúcich mesiacoch. V infostánku si žiaci a návštevníci školy mohli vyzdvihnúť propagačné materiály Erasmus+. Účastníci  odbornej zahraničnej stáže na Rehabilitačnej klinike Malvazinky v Prahe  odovzdali svoje skúsenosti a zážitky  žiakom nižších ročníkov prostredníctvom prezentácii. V diskusii potom odpovedali na zvedavé otázky spolužiakov.

            Bližšie informácie nájdete na podstránke #ErasmusDays na Slovensku.

          • Zasadnutie Rady školy pri SZŠ

          • Dňa 9.10 2019 sa uskutočnilo riadne zasadnutie Rady školy pri SZŠ, Komenského 843, Liptovský Mikuláš, na ktorom bol prerokovaný a jednomyseľne schválený Štatút rady školy a týmto dňom nadobúda účinnosť.                                                           

            Mgr. Martina Lengvarská

            predseda rady školy​​​​​​

          • Záložka do knihy spája slovenské školy: Osobnosti, ktoré sa zaslúžili o demokraciu

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do súťaže, ktorej cieľom je výmenou záložiek nadviazať priateľské vzťahy s pridelenou partnerskou školou a súčasne podporiť čítanie na školách. Žiaci 1. ročníka všetkých študijných odborov vyrábali záložky rozmanitých tvarov, rôznych veľkostí a pomocou ľubovoľnej techniky. Dôležité bolo, aby pri výrobe záložiek dodržali tohtoročnú vyhlásenú tému: Osobnosti, ktoré sa zaslúžili o demokraciu. Zároveň mali žiaci stále na pamäti, že ich záložka bude darom pre neznámeho kamaráta z partnerskej školy.  Tento školský rok sa stala našou partnerskou školou Stredná zdravotnícka škola v Humennom. Do konca októbra dôjde k vzájomnej výmene záložiek medzi oboma školami. 

            Všetkým prvákom patrí poďakovanie za ich úsilie vyrobiť záložku na jednej strane podľa svojich schopností a možností a na druhej strane ako darček pre kamaráta z partnerskej školy. 

            Ukážky záložiek našich žiakov vo fotogalérii.

            Mgr. Veronika Bobulová

          • Florbalový turnaj

          • Dňa 30.9.2019 sa v spolupráci so žiackou školskou radou uskutočnil florbalový turnaj v telocvični Obchodnej akadémie, kde súťažili proti sebe vybraní žiaci zo všetkých ročníkov. Na I. mieste sa umiestnili žiaci z 3. ročníkov. Na II. mieste sa umiestnili žiaci z 1. ročníka. No a kvôli rovnakému skóre, aj napriek nájazdom, sme mali dve tretie miesta, na ktorých sa umiestnili žiaci z 2. a 4. ročníka. Žiaci si to veľmi užili a tešili sa z cien. Dúfame, že takýto skvelý florbalový turnaj sa zopakuje aj o rok.

            Text: Veronika Mliečková

            Foto: Ema Vaščáková

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje