• Nová webstránka školy

          • Od nového roka 2023 prechádzame na novú webstránku školy. Na stránke sa stále aktívne pracuje a dopĺňame ju o nové informácie, fotogalérie či videá.

            Webstránku nájdete na adrese www.szslm.sk

             

            Mgr. Ján Jirásek

             

          • Krajská konferencia školských parlamentov stredných škôl Žilinského kraja

          • V stredu 14. 12. 2022 sme sa zúčastnili (pani učiteľka Daniela Tajátová, koordinátorka ŠP, Yelyzaveta Tomilovych z I.PSB, Michal Kubala z III.ZuA) na vyhodnotení olympiády školských parlamentov v Žiline. Stretnutie prebiehalo v príjemnej predvianočnej atmosfére v spojení s predajom výrobkov ľudí z CSS, ktoré sa nachádzajú v Žilinskom samosprávnom kraji. Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia škôl zo všetkých regiónov Žilinského kraja. Konferenciu otvorila pani županka Erika Jurinová a neskôr nasledovalo vyhodnotenie olympiády, v ktorej sme sa neumiestnili na popredných miestach. Ďalej sme sa dozvedeli informácie                                           o mládežníckom delegátovi, o odbore školstva a športu v ŽK a o sekcii pre mládež. Nakoniec nám pripravili spoločnú aktivitu, kde sme napísali, čo očakávame od daných inštitúcií a čo im môžeme ponúknuť my ako zdravotnícka škola. Sme radi, že sme sa konferencie mohli zúčastniť a načerpať do budúcnosti veľa nápadov a motiváciu pracovať aktívne i naďalej.

             

            Michal Kubala,

            predseda ŠP

          • Návšteva soľnej jaskyne

          • V uplynulom týždni sa žiaci  IV.M a I.MA triedy v rámci vyučovania zúčastnili pobytu v soľnej jaskyni v Liptovskom Mikuláši. Žiaci si mohli tak na vlastnom tele vyskúšať pozitívny vplyv mikroklimatickej jódovej soľnej jaskyne, ktorá je zhotovená z pôvodnej prírodnej morskej soli z Červeného, Mŕtveho, Baltického a Čierneho mora. Absolvovali sme 45 minútový pobyt, ktorý sa svojimi blahodárnymi účinkami vyrovná trojdňovému pobytu pri mori. Žiaci tak budú lepšie poznať účinky, indikácie a kontraindikácie vstupu do soľnej jaskyne.

            Soľná jaskyňa sa nachádza v relaxačnom centre v rámci plavárne v Liptovskom Mikuláši - Soľná jaskyňa v GROTY- Relax

            Mgr. Radka Jirásková

          • „Chceme byť očami nevidiacich“

          •  

            V októbri sme vyhlásili 2. ročník školskej jesennej zbierky pre slabozrakých a nevidiacich v Liptovskom Mikuláši so stacionárnou pokladničkou na prízemí školy. Chceli sme znova podnietiť našich žiakov k spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých priamo v Liptovskom Mikuláši tak, ako aj vlani. V priebehu novembra 2022 sme vyzbierali 50 €. Veríme, že                            v budúcnosti sa nám podaria spoločne niektoré akcie v roku 2023, podľa možností, ktoré sa budú dať uskutočniť s členmi Únie nevidiacich v Liptovskom Mikuláši.

             

            Za ŠO SČK: PhDr. Helena Straková

          • „Zaži dobrovoľníctvo“

          •  

            Naša škola sa zúčastňuje mnohých dobrovoľníckych aktivít a pomáha rôznym organizáciám Preto bolo vhodné načerpať nové informácie a inšpiráciu na konferencii dobrovoľníctva                         v Mestskom divadle v Žiline dňa 13.12. 2022. Pod vedením PhDr. Heleny Strakovej sa jej zúčastnili vybraní žiaci z tried:

            III.PSA: Timea Zádielska, I.ZuA: Zuzana Majerčáková, I.PSB: Ema Karasová, II.PSB: Alexandra Sahuľová.

            Z programu sme sa dozvedeli o možnostiach „dobrovoľníctva“ cez tieto projekty: Angažovaná škola, Európsky zbor solidarity, DigiPeers, predstavením činnosti dobrovoľných hasičov, záchranárov... Veríme, že sa nám podaria z týchto informácií nové inšpiratívne aktivity pre pomoc druhým.

            PhDr. Helena Straková

          • Beseda s Annou Ondrejkovou

          •  

            Tento týždeň sa pre študentov, ktorí majú radi literatúru, začal poeticky. V pondelok 12. decembra 2022 prišla do školy známa liptovská autorka básní Anna Ondrejková, aby poskytla interview pre stredoškolskú odbornú činnosť, nám, študentkám z III.PSB. Celá beseda sa niesla vo veľmi príjemnej atmosfére a v komornom duchu. Okrem odpovedí na naše otázky sme dostali aj niečo oveľa hodnotnejšie, cennejšie – rady pre začínajúcich, nádejných autorov. Teší nás, že stretnutie malo pozitívny ohlas aj u spolužiakov z iných ročníkov.

            Svoje ĎAKUJEM chceme odovzdať pani učiteľkám slovenského jazyka, ktorým vďačíme za príležitosť osobne spoznať našu liptovskú autorku básní. Beseda splnila svoj cieľ, ak niekomu dala podnet nebáť sa a s odvahou dať svoje myšlienky na papier.

            Alexandra Vyšná, Sofia Dudášiková, III.PSB   

          • „Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          • V období pred Vianocami sa naši žiaci ochotne zapájajú do rôznych zbierok a výziev aj v rámci ŠO SČK a dobrovoľníctva.

            Tento rok sme sa zapojili do vianočnej zbierky pod názvom ,,Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorá je v roku 2022 organizovaná už po piatykrát. Cieľom zbierky je pripraviť darčekové krabice plné drobností pre seniorov v domovoch dôchodcov. Za predchádzajúce štyri roky sa rozdalo vyše 161 200 krabíc plných lásky 😊

            Vianočná zbierka sa na našej škole organizovala od 23. 11. 2022 do 9. 12. 2022. Spoločne sme pre seniorov v domovoch dôchodcov odovzdali 17 krabíc.

            Do zbierky sa zapojili triedy II.PSV, II.PSA, III.PSA, III.PSB, III.M, I.PSB, I.PSA a III.ZuA. Okrem tried sa do zbierky zapojilo aj veľa jednotlivcov z radov našich učiteľov a žiakov: PhDr. H. Straková, Mgr. M. Moresová, Húsková, Kaprál, Mirka s rod., Struhárová, Michalková, Stašová, Vrašťáková a ostatní jednotlivci, ktorí prispeli darčekmi do balíčkov a nie sú uvedení.

            „Krabičky plné LÁSKY“ si prevzala p. Iveta Kollárová ako kontaktná osoba v Liptovskom Mikuláši.

            Ďakujem za ochotu a ústretovosť všetkým, ktorí prispeli do vianočnej zbierky – našim žiakom, denným aj externým, a mojim kolegyniam za SRDCE plné DOBRA a LÁSKY pre našich seniorov.

             

            Spracovala: PhDr. Helena Straková

            Korekcia, doplnenie textu a štylizácia: Mgr. Zdenka Huntošová

          • Zdravé zuby MŠ Liptovský Ján

          • Preventívny program Zdravé zuby realizovali žiaci IV. ZuA v materskej škole v Liptovskom Jáne. Program bol realizovaný v dvoch stretnutiach. Deti na prvom stretnutí nadobudli vedomosti o tom ako má vyzerať správna zubná kefka, z ktorých častí sa skladá a ako ju správne používať. Nácvik spolupráce so zubným lekárom v zubnej ambulancii sme si natrénovali pomocou veľkého inštruktážneho zrkadielka. V druhom stretnutí sme sa zamerali na tému výživa a vznik zubného kazu. Deti už vedia, že sladkosti môžu jesť len v obmedzenom množstve a že najzdravší nápoj je čistá voda. Prečo? Pretože sladkosti predsa nestoja za boľavé a pokazené zúbky.

            Mgr. Monika Adamčíková

          • Ocenenie „Srdce na dlani“

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov usporiadalo Žilinské dobrovoľnícke centrum dňa 13. 12. 2022 krajské oceňovanie dobrovoľníkov v Žilinskom kraji pod názvom „SRDCE NA DLANI 2022“.

            Ide o uznanie a ocenenie dobrovoľníkov za dobrovoľnícku činnosť, ktorú vykonávajú bez nároku na finančnú odmenu v prospech iných, v rôznych oblastiach spoločenského života, rozvoja komunity, výchovy, vzdelávania a pod. Je to uznanie tých, ktorí svojím konaním prispeli k šíreniu dobra a pozitívnej zmeny v spoločnosti.

            A my sme boli pri tom.



            Veľmi nás potešilo, že naša škola získala ocenenie v kategórii „Škola priateľská k dobrovoľníctvu“.

            Sme škola, ktorá motivuje mladých ľudí k nezištnému venovaniu svojho času a energie v rámci rôznych projektov či aktivít, a tým ich vychováva k dobrovoľníctvu.

            Nerobíme to preto, že sa to od nás očakáva. Robíme to preto, že každý na našej škole verí, že aj malé zrnko pomoci môže zožať veľkú úrodu dobra.

            Sme hrdí na to, že sme toho súčasťou. Sme hrdí na každého z vás...


            Preto veľké ĎAKUJEM patrí Vám všetkým.


            Mgr. Stella Jančiová

          • Deň otvorených dverí

          • Sme radi, že sme mohli dnes 13. 12. 2022  po dlhšej odmlke zrealizovať u nás na škole Deň otvorených dverí. A záujem bol veľký. Prišlo sa na nás pozrieť 288 ľudí. Tí záujemcovia o štúdium, ktorí sú už viac-menej rozhodnutí, o ktorý odbor majú záujem, si prišli pozrieť hlavne priestory školy. Iní si prišli urobiť prieskum, čo a ako, aby mali ľahšie rozhodovanie.

            Naši žiaci prezentovali jednotlivé študijné  odbory a bol tu aj priestor na kladenie zvedavých otázok. A kto iný vie lepšie podať informácie ako samotní žiaci?

            Naši žiaci sa tejto dôležitej úlohy zhostili na výbornú. Za to im patrí veľké poďakovanie.

            Boli to:

            - z III.M: Andrea Lukáčová, Ema Lehotská, Veronika Kohútová, Karin Celengová, David Krajči.

            - z III.ZuA: Rebeka Michalčíková, Kristián Kaprál, Nora Buzinkajová, Natália Košútová, Megan Fábryová, Tamara Madleňáková, Margaréta Poláčková , Nina Strapková, Ema Wollmanová.

            - z III.PSB : Martina Michálková, Nina Demianová, Radoslav Chovanec, Alexandra Vyšná, Dominika Sarová, Tímea Koptová, Lea Grolmusová, Marietta Ondrošová, Timea Debnárová, Sofia Dudášiková, Zuzana Naništová.

             

            Samozrejme veľké poďakovanie patrí aj kolegyniam, ktoré to mali „pod palcom“:

            PhDr. S. Fričová, Bc,Mgr. I. Bestvinová, Mgr. J. Zuštiaková, Mgr. Ľ. Halková, Mgr. I. Jančušková.

             

            Bol to náš DOD.

             

            Mgr. Stella Jančiová

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            Tohtoročného školského kola OSJL, ktoré sa konalo 9. 12. 2022, sa zúčastnilo 6 žiakov (kategória B - 1. - 2. ročník SŠ). Samotná súťaž sa skladala z dvoch častí: písomná a ústna časť. Písomná časť pozostávala z on-line testu s rozličnými typmi úloh s rôznou náročnosťou, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. K písomnej časti ďalej patrila tvorba vlastného textu, resp. transformácia textu, v ktorej mal žiak preukázať schopnosť písať tvorivo a originálne. Ústna časť bola tvorená samostatnou prípravou a prednesením rečníckeho prejavu na zadanú tému, pričom súťažiaci musel predniesť najmenej 10 viet naspamäť, využiť znaky rečníckeho štýlu a uplatniť prvky verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Hodnotiaca komisia mala skutočne náročnú úlohu, ale po pridelení bodov za všetky zložky súťaže sa úspešnou riešiteľkou a víťazkou školského kola, s počtom bodov 40 z 55, stala žiačka Kamila Škvarková z II. ZuA triedy. Víťazka školského kola automaticky postupuje do Krajského kola OSJL, ktoré sa uskutoční 17. 2. 2023.

            Víťazke srdečne blahoželáme a všetkým účastníkom ďakujeme za to, že prejavili záujem o súťaž. Veríme, že si rozšírili svoje vedomosti zo slovenčiny a nadobudli nové komunikačné zručnosti. Tešíme sa na ďalší ročník!

             

                                                                                                                 organizátori šk. kola OSJL

          • Privítanie našich prvákov na „zdravotke“

          • Dňa 23. 11. 2022 sa na našej škole uskutočnili imatrikulácie prvých ročníkov. Prebiehali vo veselom duchu plnom zábavy, vtipných, a zároveň milých príhod. Pozrite sa na fotky a tie vám to potvrdia 😊

            Prváci boli pasovaní do „cechu zdravotníckeho“ a dostali malé odmeny, ktoré ako pevne veríme, všetkých potešili. Všetci zodpovedne splnili svoje úlohy. Nezabudlo sa ani na našich nových učiteľov.

            Veľmi rada som sa zúčastnila na tejto akcii a dúfam, že v takomto veselom duchu sa stretneme aj nabudúce s novými prvákmi.

            Milí naši prváci, vitajte v „cechu zdravotníckom“. Prajeme krásne chvíle strávené na našej „zdravotke“.

             

            Martina Michálková, III.PSB

          • Ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť 2022

          • V Žilinskom kraji boli udeľované ocenenia 36 osobnostiam, ktoré sa svojou aktivitou a ľudskosťou angažujú za krajší život mladých ľudí a miestnych komunít. Oceňovalo sa v kategóriách aktívny mládežník, aktívny občan, top starosta a  top čin ľudskosti.

            Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera dňa 2. decembra 2022 ocenila 36 osobností Žilinského kraja.

            Ocenenia odovzdali vzácni hostia: Ľudmila Kučáková, riaditeľka kancelárie predsedníčky ŽSK, Tibor Iró, predseda Asociácie krajských rád mládeže, Igor Janckulík, poslanec ŽSK a Stanislav Thomka, zástupca primátora mesta Martin.

            Jednou z ocenených v kategórii aktívny mládežník bola i naša žiačka Marianna Zahradníková z III.PSA triedy. Touto cestou jej srdečne blahoželáme  a tešíme sa, že máme takúto študentku na našej škole. Prajeme jej, aby to nadšenie, radosť z aktivity mala i naďalej a rozsievala to vo svojom okolí.

             

            Daniela Tajátová, koordinátorka ŠP

          • Mikuláš v našej škole i v liptovskomikulášskej nemocnici

          • V utorok 6. decembra zavítal Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi, čertom a anjelom, nielen na našu školu, ale urobil radosť aj pacientom Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu.

            Svojou návštevou v nemocnici vyčaril úsmev na perách a radosť v očiach pacientov, aj zamestnancov. Spoločne sa snažili, aby aj teraz, v ich ťažkých chvíľach aspoň na chvíľu zabudli na svoje trápenie a pripomenuli si blížiaci sa čas Vianoc.

            V škole prítomnosť Mikuláša a jeho družiny tiež všetkých veľmi potešila. Niektorí študenti veru ani odmenu nedostali a boli čiernou farbou pomaľovaní so sľubom polepšiť sa.

            Akcia bola spríjemnením dňa a už teraz sa tešíme na ďalšieho „Mikuláša“.

             

            Na akcii „Mikuláš“ sa zúčastnili: Martina Michalková, Vesna Hynková, Timea Debnárová, Petra Hycláková, Juraj Bagi, Emma Kronfráterová, Ema Schoberová a Nikola Kúkolová.

             

            Sofia Anna Dudášiková, III.PSB

            Nikola Kúkolová, III.PSA

          • Divadelné predstavenie November 1989

          • Dňa 7. 12. 2022 sa študenti našej školy zúčastnili predstavenia November 1989 v DK v Liptovskom Mikuláši. V autorskej dokumentárnej inscenácii boli citované autentické materiály a príbehy, ktoré sa skutočne stali. V roku 1989 sa po viac ako štyridsiatich rokoch podarilo zvrhnúť totalitný režim, ktorý si na Slovensku vyžiadal státisíce obetí. Jeho represie sa dotkli dvoch miliónov ľudí. Od ľudí vyžadoval uniformitu, poslušnosť, súhlas. Desila ho kritika, samostatné myslenie, viera v Boha, znalosť cudzích jazykov, zmysel pre humor či dlhé vlasy. V ľuďoch zničil odvahu myslieť, chuť kritizovať a odhodlanie žiť v pravde.                                                            

            Možno práve v predvianočnom čase nás toto predstavenie donúti zamyslieť sa, porovnať a zhodnotiť...

                                                                                                                 PhDr. Martina Benčová

          • Zbierka pre útulok Očami psa

          • V priebehu októbra a novembra školský parlament organizoval zbierku pre mikulášsky útulok Očami psa. Je potrebné venovať sa zvieratám, pomáhať im. Zbierku odovzdali priamo v mikulášskom útulku žiačky z I.PSB triedy. V útulku boli z našej zbierky potešení, zvieratká ešte viac. Čiže ešte raz krásne ďakujeme. 🙂

             

            Lea Viktória Bobuľová, I.PSB

          • Opäť je tu medzi nami... Kto? Čo?

          • Zobraziť časopis

            Hovorí sa, že šaty robia človeka, a preto sme sa rozhodli, že s blížiacimi sa sviatkami „obdarujeme" aj náš školský časopis. Do svojej výbavy dostal vylepšený grafický dizajn a tešiť sa môže aj z nového názvu - OKOM ZDRAVOTNÍKA. Študentský časopis je síce krásna vec, ale bez vás, milí spolužiaci, by bol len prázdnym hárkom papiera. Tvorba bola o to príjemnejšia, že ste sami s ochotou prejavovali kreativitu v príspevkoch, a tak sme spoločnými silami dokázali vytvoriť niečo naše - svojské - študentské. Nie sme profesionáli, ale máme chuť učiť sa, preto nám prepáčte drobné „nedokonalosti". Máme radosť, že sa zapájate a už teraz sa tešíme, ako nám pod rukami prejde ešte veľa vašich nápadov a postrehov. Vďaka patrí aj pani profesorkám, ktoré nás usmerňovali pri práci a pomáhali nám.

            Redakčný tím - Sára & Saška & Samo

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola Liptovský Mikuláš
      • +421 (0) 445522497
      • Vrbická 632 031 01 Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 00607037
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje